Odporność organizmu - jak ją wzmocnić?

Nie daj się zimowym infekcjom! Włączając pewne produkty do naszej diety, możemy w naturalny sposób, skutecznie wzmocnić odporność organizmu. Dowiedz się, co jeść i pić, żeby nie chorować.

Odpowiednio zbilansowana dieta jest niezwykle istotna także dla naszej odporności. Warto dbać o to, żeby nie zabrakło w niej składników wzmacniających organizm i mobilizujących go do walki z infekcjami. Najłatwiej jest sięgnąć po suplementy diety i witaminy, ale po co wydawać na nie majątek, skoro równie dobrze nasz organizm może je pobierać z dostarczanych mu pokarmów np owoców i warzyw

Jak wzmocnić organizm? Dieta to podstawa

Nie powinno w niej zabraknąć produktów bogatych w aminokwasy, białka, kwasy tłuszczowe, niektóre witaminy i minerały, bo wspierają odporność nabytą. Są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania i obrony przed infekcjami. Witamina A ma wpływ na produkcję przeciwciał, a witamina C niweluje uszkodzenia DNA w naszych komórkach odpornościowych. Witamina E z kolei wykazuje działanie przeciwzapalne i wpływa na stabilizację błon komórek odpornościowych. Z kolei probiotyki i bakterie kwasu mlekowego wspierają odporność wrodzoną. 

Co jeść na wzmocnienie organizmu? 

1. Cytrusy wspierają odporność 
Jeśli nie chcesz chorować, w twoim menu powinny się regularnie pojawiać owoce cytrusowe: pomarańcze, grejpfruty, mandarynki. Nie zapominaj także o cytrynie i limonce, które jednocześnie podkręcają smak napojów. Cytrusy zawierają bardzo dużo witaminy C, która - w połączeniu z rutyną - uszczelnia naczynia krwionośne. Tym sposobem przyczynia się do ochrony przed przenikaniem do krwiobiegu wirusów. O tym, dlaczego jeszcze warto sięgać po pomarańcze i cytryny przeczytasz tu: Dlaczego warto jeść cytrusy?

2. Czosnek wzmacnia odporność organizmu

Nie bez powodu mamy i babcie próbowały nam w dzieciństwie przemycać czosnek w jedzeniu, kiedy chorowaliśmy lub kiedy na chorobę dopiero się zanosiło. Wspierające odporność właściwości czosnku znane są od dawna. Na miano skutecznego, domowego ratunku w wypadku chorób zasłużył dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym. Jeśli nie należysz do fanów smaku i zapachu czosnku, nie musisz rezygnować z jego właściwości. Postaw na czosnek w kapsułkach dostępny w aptekach. 

3. Drób chroni przed chorobami

Mięso drobiowe, oczywiście to pochodzące ze sprawdzonych źródeł, jest bogate w minerały i proteiny, które wpływają na zwiększenie produkcji w organizmie białych krwinek. A one z kolei pomagają zwalczać rozwijającą się w organizmie infekcję. 

Owoce cytrusowe to bogate źródło witaminy C, która wspiera odporność organizmu.
Owoce cytrusowe to bogate źródło witaminy C, która wspiera odporność organizmu. Pinterest

Co pić? Soki wzmacniające organizm 

Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe z punktu widzenia naszego organizmu są te świeżo wyciskane. Jeśli czujesz, ze zbliża się infekcja, koniecznie przygotuj dużą szklankę soku z cytrusów - połącz pomarańcze, grejpfruty i cytrynę. Taka mieszanka to bomba witamin doskonale wspierająca organizm. Podobne działanie ma sok z owoców granatu. Aby wzmocnić swoją odporność lub zmobilizować organizm do walki z infekcją, która już go zaatakowała, warto sięgnąć po sok z czarnego bzu. Zarówno kwiaty, jak i owoce tej rośliny mają działanie napotne, dodatkowo, wyciąg z kwiatów wykazuje działanie przeciwzapalne. 

Niektóre zioła doskonale wspierają odporność naszego organizmu.
Niektóre zioła doskonale wspierają odporność naszego organizmu. Pinterest

Zioła na wzmocnienie organizmu

Czarnuszka wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jeśli więc czujesz, ze zbliża się choroba, zaparz sobie duży kubek tego zioła. Na wzmocnienie organizmu doskonale działa także herbata z liści pokrzywy. Jeśli pora roku temu sprzyja, poszatkuj świeże liście, zalej wrzątkiem i przykryj. Po 10 minutach przecedź i wypij. Możesz też sięgnąć po herbatę z pokrzywy w torebkach. Równie skuteczne w walce z chorobami są: czystek, jeżówka purpurowa, a także ekstrakt z lipy. 

 
Więcej o: