Świąteczne słodkości w wersji light

Ciasto świąteczne nie musi być pełne niezdrowych składników i wysokokaloryczne. Zwykły cukier, mąkę pszenną i masło można zastąpić produktami zdrowszymi i mniej tuczącymi. Podaną w przepisie porcję bakalii wystarczy zmniejszyć o połowę, a pełnotłuste mleko i jego przetwory zastąpić chudymi. "Odchudzone" ciasta wcale nie muszą być niesmaczne - przeciwnie, smakują doskonale i nie obciążają naszego układu trawiennego w takim stopniu, jak tradycyjnie przyrządzane.

SCHUDŁAM 10 KG. Moje życie się zmieniło...

Wskazówki ogólne

Przede wszystkim zastępujemy cukier ksylitolem. Jego smak jest identyczny jak zwykłego cukru, ale wartość energetyczna mniejsza aż o niemal połowę. Uwaga: ciast z dodatkiem ksylitolu w żadnym wypadku nie dajemy jako „smaczka” zwierzętom domowym, zwłaszcza psom, dla których ksylitol jest śmiertelny. Rezygnujemy z lukrów, polew, karmelu, cukru pudru do posypania. Ciasto drożdżowe możemy zastąpić kruchym lub piaskowym, co znacznie zmniejsza jego kaloryczność. Jeżeli pieczemy sernik, użyjmy chudego twarogu. Zapomnijmy o kremach maślanych, bitej śmietanie czy masie kajmakowej. To prawdziwe bomby kaloryczne wśród łakoci. Jeżeli musimy nasączyć biszkopt, zrezygnujmy z alkoholu, zwłaszcza słodkiego. Zastąpmy go naparem z niesłodzonej herbaty owocowej lub kawy. Kompot z suszu jest tradycyjnym wigilijnym napojem, który popijamy przez całe święta. Nie trzeba go dosładzać – suszone owoce zawierają dosyć cukru. Kompot z suszu jest zdrowy – wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit.

Makowiec

Zamiast zawijanego ciasta drożdżowego upieczmy makowiec na kruchym spodzie. Na ciasto potrzebujemy po pół szklanki mąki pszennej i pełnoziarnistej, 40 g oleju kokosowego, 30 g (2 łyżki) ksylitolu, żółtko, łyżeczkę proszku do pieczenia i 2-3 łyżki wody. Masa makowa: 100 g suchego maku, łyżka miodu, 400 ml mleka 0,5% tłuszczu, 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, opcjonalnie kilka kropel aromatu migdałowego (może być też arakowy, rumowy, itp.), 50 g rodzynek. Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc. Następnego dnia uzupełniamy wodę i gotujemy na
wolnym ogniu, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach. Cedzimy przez gęste sitko z kawałkiem płótna i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy na mleku budyń według przepisu na opakowaniu i dosładzamy miodem. Dodajemy mak, rodzynki i ewentualnie aromat, mieszamy całość. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, wyjmujemy. Nakładamy masę makową, na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 30-40 minut.

Piernik

Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki kakao, 100 g rodzynek, po 0,5 szklanki pestek dyni i słonecznika, płatków migdałów, orzechów włoskich i świeżego soku z pomarańczy, 2 łyżki przyprawy do piernika, 3 łyżki oleju z pestek winogron, 3 łyżki miodu. Rodzynki zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy do napęcznienia. Produkty sypkie (kakao, płatki, pestki i orzechy) wsypujemy do miski i blendujemy niezbyt drobno, dodajemy przyprawę do piernika, miód, rodzynki razem z sokiem i olej. Zagniatamy do połączenia się składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut w formie wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem lub w silikonowej – wówczas nie trzeba niczym smarować. Po wystudzeniu można udekorować lukrem, ale wtedy podwyższymy wartość energetyczną ciasta.

Jak zrobić piernik bez mąki?

Keks

Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej razowej, 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 0,25 szklanki ksylitolu, 2 łyżeczki sody, 3 jajka, 100 g oleju z pestek winogron. Bakalie: po 0,5 szklanki żurawin suszonych, rodzynek, drobno pokrojonych śliwek wędzonych, wiórków kokosowych i płatków migdałów, kilka drobno pokrojonych suszonych moreli. Pozostałe dodatki: 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 0,5 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki miodu, 1 szklanka soku z pomarańczy. Sok pomarańczowy podgrzewamy, gorącym zalewamy bakalie, mieszamy, odstawiamy. Po nasączeniu
dodajemy miód, cynamon i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, płatki, ksylitol i sodę. W małej misce roztrzepujemy jajka, mieszamy z olejem i wlewamy całość do bakalii. Mieszamy ponownie, następnie dodajemy do
naczynia ze składnikami sypkimi i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu studzimy i zawijamy w folię aluminiową. Keks nadaje się do zamrażania, można go podzielić na porcje i zamrażać owinięte w folię spożywczą.

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.