• Link został skopiowany

Świąteczne słodkości w wersji light

Ciasto świąteczne nie musi być pełne niezdrowych składników i wysokokaloryczne. Zwykły cukier, mąkę pszenną i masło można zastąpić produktami zdrowszymi i mniej tuczącymi. Podaną w przepisie porcję bakalii wystarczy zmniejszyć o połowę, a pełnotłuste mleko i jego przetwory zastąpić chudymi. "Odchudzone" ciasta wcale nie muszą być niesmaczne - przeciwnie, smakują doskonale i nie obciążają naszego układu trawiennego w takim stopniu, jak tradycyjnie przyrządzane.
Świąteczne słodkości w wersji light
pinterest.com

SCHUDŁAM 10 KG. Moje życie się zmieniło...

Wskazówki ogólne

Przede wszystkim zastępujemy cukier ksylitolem. Jego smak jest identyczny jak zwykłego cukru, ale wartość energetyczna mniejsza aż o niemal połowę. Uwaga: ciast z dodatkiem ksylitolu w żadnym wypadku nie dajemy jako „smaczka” zwierzętom domowym, zwłaszcza psom, dla których ksylitol jest śmiertelny. Rezygnujemy z lukrów, polew, karmelu, cukru pudru do posypania. Ciasto drożdżowe możemy zastąpić kruchym lub piaskowym, co znacznie zmniejsza jego kaloryczność. Jeżeli pieczemy sernik, użyjmy chudego twarogu. Zapomnijmy o kremach maślanych, bitej śmietanie czy masie kajmakowej. To prawdziwe bomby kaloryczne wśród łakoci. Jeżeli musimy nasączyć biszkopt, zrezygnujmy z alkoholu, zwłaszcza słodkiego. Zastąpmy go naparem z niesłodzonej herbaty owocowej lub kawy. Kompot z suszu jest tradycyjnym wigilijnym napojem, który popijamy przez całe święta. Nie trzeba go dosładzać – suszone owoce zawierają dosyć cukru. Kompot z suszu jest zdrowy – wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit.

Makowiec

Zamiast zawijanego ciasta drożdżowego upieczmy makowiec na kruchym spodzie. Na ciasto potrzebujemy po pół szklanki mąki pszennej i pełnoziarnistej, 40 g oleju kokosowego, 30 g (2 łyżki) ksylitolu, żółtko, łyżeczkę proszku do pieczenia i 2-3 łyżki wody. Masa makowa: 100 g suchego maku, łyżka miodu, 400 ml mleka 0,5% tłuszczu, 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, opcjonalnie kilka kropel aromatu migdałowego (może być też arakowy, rumowy, itp.), 50 g rodzynek. Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc. Następnego dnia uzupełniamy wodę i gotujemy na
wolnym ogniu, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach. Cedzimy przez gęste sitko z kawałkiem płótna i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy na mleku budyń według przepisu na opakowaniu i dosładzamy miodem. Dodajemy mak, rodzynki i ewentualnie aromat, mieszamy całość. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, wyjmujemy. Nakładamy masę makową, na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 30-40 minut.

Piernik

Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki kakao, 100 g rodzynek, po 0,5 szklanki pestek dyni i słonecznika, płatków migdałów, orzechów włoskich i świeżego soku z pomarańczy, 2 łyżki przyprawy do piernika, 3 łyżki oleju z pestek winogron, 3 łyżki miodu. Rodzynki zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy do napęcznienia. Produkty sypkie (kakao, płatki, pestki i orzechy) wsypujemy do miski i blendujemy niezbyt drobno, dodajemy przyprawę do piernika, miód, rodzynki razem z sokiem i olej. Zagniatamy do połączenia się składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut w formie wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem lub w silikonowej – wówczas nie trzeba niczym smarować. Po wystudzeniu można udekorować lukrem, ale wtedy podwyższymy wartość energetyczną ciasta.

Jak zrobić piernik bez mąki?

Keks

Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej razowej, 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 0,25 szklanki ksylitolu, 2 łyżeczki sody, 3 jajka, 100 g oleju z pestek winogron. Bakalie: po 0,5 szklanki żurawin suszonych, rodzynek, drobno pokrojonych śliwek wędzonych, wiórków kokosowych i płatków migdałów, kilka drobno pokrojonych suszonych moreli. Pozostałe dodatki: 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 0,5 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki miodu, 1 szklanka soku z pomarańczy. Sok pomarańczowy podgrzewamy, gorącym zalewamy bakalie, mieszamy, odstawiamy. Po nasączeniu
dodajemy miód, cynamon i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, płatki, ksylitol i sodę. W małej misce roztrzepujemy jajka, mieszamy z olejem i wlewamy całość do bakalii. Mieszamy ponownie, następnie dodajemy do
naczynia ze składnikami sypkimi i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu studzimy i zawijamy w folię aluminiową. Keks nadaje się do zamrażania, można go podzielić na porcje i zamrażać owinięte w folię spożywczą.

 
Więcej o: