5 "niezdrowych" produktów, które warto jeść z umiarem

Niektóre, powszechnie demonizowane produkty z naszej lodówki są korzystne dla zdrowia pod warunkiem, że spożywamy je w rozsądnych ilościach. Dowiedz się które i dlaczego.

1. Ziemniaki

W naszej świadomości wciąż pokutuje przekonanie, że ziemniaki są jedynie bezwartościowym wypełniaczem i wrogiem szczupłej sylwetki. Tymczasem stanowią bogate źródło witaminy C, która wspiera odporność organizmu oraz potasu, który m.in. bierze udział w kontrolowaniu ciśnienia krwi i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie nerek.  

Ziemniaki to cała masa węglowodanów, które jednak są potrzebne naszemu organizmowi.
Ziemniaki to cała masa węglowodanów, które jednak są potrzebne naszemu organizmowi. Pinterest

3. Kawa

W tym przypadku wszystko zależy od ilości i mocy wypijanego napoju. Kawa pita w rozsądnych ilościach ma wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca, a także niektórych nowotworów. Dobrze wpływa na wątrobę i mózg, chroniąc te dwa ważne narządy przed niektórymi chorobami. Warto uważać na dodatki do kawy: tona cukru, mleko smakowe, czy bita śmietana rzeczywiście zmieniają ją w napój, którego nie poleciłby dietetyk.

2. Ser żółty

Co prawda zawiera sporo sodu i tłuszczów nasyconych, ale nie oznacza to, że powinniśmy go całkowicie wyeliminować z naszego menu. Ser żółty jest bowiem cennym źródłem witaminy B12 i korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych, które m.in.: zmniejszają ryzyko cukrzycy. Poza tym wspiera florę bakteryjną jelit. Oczywiście najlepiej jest wydać kilka złotych więcej i wybierać dobrej jakości, pełnowartościowe sery, a nie produkty "seropodobne", które w supermartekach kuszą korzystną ceną.

Ser żółty korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit.
Ser żółty korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Pinterest

 

4. Jajka

Przez lata straszono nas, że zawierają dużo cholesterolu. Jest tak w istocie, ale wiele badań wskazuje na to, że nie wpływa to na poziom cholesterolu w naszej krwi. Jajka są także bogatym źródłem choliny, czyli witaminy B4 która doskonale wpływa na rozwój mózgu i jego prawidłowe funkcjonowanie.  

5.

Makaron

Do doskonała wiadomość dla amatorów spaghetti. Co prawda z węglowodanami, których całą masę dostarcza właśnie makaron, lepiej uważać, jeśli dbamy o zdrowie i szczupłą sylwetkę, ale warto pamiętać, że w odpowiednich ilościach są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Dostarczają energii niezbędnej w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. 

 
Więcej o: