W naszej świadomości wciąż pokutuje przekonanie, że ziemniaki są jedynie bezwartościowym wypełniaczem i wrogiem szczupłej sylwetki. Tymczasem stanowią bogate źródło witaminy C, która wspiera odporność organizmu oraz potasu, który m.in. bierze udział w kontrolowaniu ciśnienia krwi i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie nerek.
W tym przypadku wszystko zależy od ilości i mocy wypijanego napoju. Kawa pita w rozsądnych ilościach ma wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca, a także niektórych nowotworów. Dobrze wpływa na wątrobę i mózg, chroniąc te dwa ważne narządy przed niektórymi chorobami. Warto uważać na dodatki do kawy: tona cukru, mleko smakowe, czy bita śmietana rzeczywiście zmieniają ją w napój, którego nie poleciłby dietetyk.
Co prawda zawiera sporo sodu i tłuszczów nasyconych, ale nie oznacza to, że powinniśmy go całkowicie wyeliminować z naszego menu. Ser żółty jest bowiem cennym źródłem witaminy B12 i korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych, które m.in.: zmniejszają ryzyko cukrzycy. Poza tym wspiera florę bakteryjną jelit. Oczywiście najlepiej jest wydać kilka złotych więcej i wybierać dobrej jakości, pełnowartościowe sery, a nie produkty "seropodobne", które w supermartekach kuszą korzystną ceną.
Przez lata straszono nas, że zawierają dużo cholesterolu. Jest tak w istocie, ale wiele badań wskazuje na to, że nie wpływa to na poziom cholesterolu w naszej krwi. Jajka są także bogatym źródłem choliny, czyli witaminy B4 która doskonale wpływa na rozwój mózgu i jego prawidłowe funkcjonowanie.
Do doskonała wiadomość dla amatorów spaghetti. Co prawda z węglowodanami, których całą masę dostarcza właśnie makaron, lepiej uważać, jeśli dbamy o zdrowie i szczupłą sylwetkę, ale warto pamiętać, że w odpowiednich ilościach są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Dostarczają energii niezbędnej w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie.