Kutia - składniki:
Pszenica na kutię powinna być dobrze wypłukana. Kiedy już to zrobisz, wsyp ją do miski, zalej wrzątkiem i tak zostaw na noc. Następnego dnia ponownie ją wypłucz, odcedź i wsyp do garnka. Zalej woda i gotuj 3-4 godziny, aż zmięknie. W międzyczasie uzupełniaj ilość wody i mieszaj ziarna co jakiś czas. Odcedź. Dokładnie wypłucz mak, odcedź i zmiel w maszynce o gęstym sitku. Mak połącz z pszenicą, dodaj podgrzany miód, cukier i kilka kropli ekstraktu migdałowego. Dodaj rodzynki, migdały i śmietankę. Wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Ta potrawa w wersji bez glutenu nie ustępuje w smaku swojemu oryginałowi. Kutia bez pszenicy może nawet być ciekawym urozmaiceniem na tegorocznym stole wigilijnym.
Składniki:
Ryż lub kaszę dokładnie opłucz w letniej wodzie, odcedź i wsyp do garnka. Dodaj zmielony w maszynce mak, 2 szklanki wody i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok 45 minut (ryz możesz gotować nieco dłużej, kaszę kilka minut krócej). Chodzi o to, aby cała woda została wchłonięta. Dodaj rodzynki, pokrojone śliwki, płatki migdałów i syrop klonowy. Dokładnie wszystko wymieszaj i przełóż do miski.
To tradycyjne danie wigilijne, dzięki zawartości m.in.: rodzynek, miodu i pszenicy, dostarcza organizmowi całą masę cennych składników odżywczych. niestety jest jednocześnie prawdziwą bombą kaloryczną. 100 g tego przysmaku dostarcza organizmowi minimum 250 kcal (może być nawet więcej, zależy to od przepisu, według którego danie jest przygotowane). Tak więc przy wigilijnym stole lepiej na kutię uważać i nałożyć sobie na talerz symboliczną porcję.