Ugotuj jajko na twardo. Przygotuj pastę z awokado: rozdrobnij (widelcem lub w blenderze) 1/2 dojrzałego awokado, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kromki pieczywa pełnoziarnistego posmaruj cienko masłem i podpiecz w piekarniku. Tak przygotowane tosty posmaruj pastą z awokado, na każdym połóż plasterki jajka. Wszystko oprósz solą i pieprzem.
Do blendera wrzuć 1/2 pokrojonego w kawałki, dojrzałego awokado i średniej wielkości, również pokrojonego w kawałki banana. Wlej 200 ml jogurtu naturalnego. Jeśli chcesz, żeby twój koktajl był bardziej gęsty, użyj jogurtu greckiego. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Koktajl powinien mieć idealnie gładką, aksamitną konsystencję.
Do miski wrzuć garść rukoli. Na listkach ułóż wstążki z 1/2 średniej wielkości cukinii, wycięte obieraczką do ziemniaków. Dodaj 100 g pokrojonego w kostkę sera feta i łyżkę orzechów (włoskich, migdałów lub nerkowca) lub dowolnych pestek. Całość skrop lekko oliwą, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podawaj z grzanką przygotowaną z pieczywa pełnoziarnistego.
Rozdrobnij 5-6 migdałów, wrzuć je do blendera, dodaj pokrojonego w kawałki średniej wielkości banana i 250 ml jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, aby uzyskać koktajl o idealnie gładkiej, aksamitnej konsystencji. Zamiast bananów możesz też użyć innych owoców np gruszek, jabłek lub kiwi.
Kromki pełnoziarnistego pieczywa skrop oliwą i wymieszaną z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Posmaruj przecierem pomidorowym. Na każdej kromce ułóż plasterki wędliny, posyp startą na grubej tarce mozzarellą typu light. Tak przygotowane mini pizze oprósz tymiankiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.