Przepisy na śniadania, które wzmocnią jelita i wspomogą odchudzanie

Co jeść na śniadanie, by nie tylko pozbyć się zbędnych kilogramów, ale także odbudować mikroflorę jelit i odzyskać równowagę emocjonalną? Oto 5 przepisów z książki 'Wzmocnij jelita', które ci w tym pomogą.

Śniadanie mistrzów. Kanapka z awokado i jajkiem po benedyktyńsku [HAPS FIT]

Orkiszowy tost z jajkiem i awokado

Składniki na 1 porcję:

  • 1 kromka chleba orkiszowego lub jaglanego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 jajko
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Awokado obierz, wyjmij pestkę i rozgnieć miąższ widelcem. Czosnek obierz, zetrzyj na drobnej tarce, dodaj do awokado. Skrop sokiem z cytryny i posól do smaku. Połącz dokładnie wszystkie składniki. Jajko ugotuj na półmiękko. Na tost z chleba orkiszowego nałóż pastę z awokado, a na wierzchu ułóż delikatnie nacięte jajko. Posól i dopraw pieprzem.

Rada:

To mój pomysł na szybkie śniadanie, które wprowadzi cię w dobry nastrój, a w dodatku jest naprawdę wyśmienite i bardzo zdrowe. Awokado zawiera kwasy tłuszczowe potrzebne do dobrej pracy układu nerwowego. To doskonały początek dnia, szczególnie w cieplejszych miesiącach, warto bowiem pamiętać, że awokado jest produktem schładzającym.

Tost
Tost fot: Marek Zaremba

Korzenna owsianka z marchewką i rodzynkami

Składniki na 1 porcję:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 mała marchewka
  • 1 duża łyżka rodzynek
  • 1–2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 mała łyżeczka cynamonu
  • 1/2 małej łyżeczki kardamonu
  • sól do smaku
  • owoc granatu

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę, dodaj płatki owsiane, utartą na grubych oczkach marchewkę i przyprawy. Gotuj, mieszając, aż marchewka zmięknie. Posmakuj i dopraw w razie potrzeby. Serwuj z rodzynkami, wcześniej namoczonymi na około 15 minut w occie jabłkowym. Dodaj owoc granatu.

Rada:

Owsianka to chyba nasze narodowe danie poranne. Któż z nas nie rozpoczyna dnia od swojej ulubionej owsianki? Warto jednak wiedzieć, że kiedy masz trochę słabszą odporność na stres i niewiele ruchu, a do swojej owsianki nie dajesz rozgrzewających dodatków, mogą się pojawić wahania nastroju. Pamiętaj zatem, aby jak najczęściej stosować przyprawy korzenne!

Owsianka
Owsianka fot: Marek Zaremba

Jajecznica z indykiem i nutą oregano

Składniki na 1–2 porcje:

  • 4 jajka od szczęśliwej kury
  • 100 g piersi z indyka
  • masło klarowane lub smalec gęsi do smażenia
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego oregano
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • czarnuszka lub czerwony pieprz

Przygotowanie

Indyka umyj i pokrój w cienkie paseczki lub w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub smalec, wrzuć indyka i podsmaż. Jajka roztrzep wcześniej w miseczce wraz z oregano, utartym czosnkiem i szczyptą soli, wlej na patelnię. Podsmażaj, mieszając delikatnie, aż jajka się zetną. Serwuj z czarnuszką lub czerwonym pieprzem. Udekoruj natką pietruszki.

Rada:

Jajecznica to nasz częsty wybór śniadaniowy. Dodatek indyczego mięsa ma znaczenie dla lepszego samopoczucia, ponieważ zawiera ono sporo tryptofanu, który metabolizuje hormon szczęścia – serotoninę. Po takim posiłku poczujesz radość! Czerwony pieprz oraz czarnuszka mają właściwości przeciwzapalne, wzmacniają układ odpornościowy i nadają wyrazisty smak potrawie. Dodatek oregano zapewni lepsze trawienie, wykazuje też działanie przeciwgrzybicze.

Jajecznica
Jajecznica fot: Marek Zaremba

Komosianka ze szpinakiem i pomidorkami

Składniki na 1–2 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 250 g liści szpinaku drobnolistnego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól morska lub himalajska
  • oliwa

Przygotowanie:

Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Szpinak opłucz. Czosnek obierz i posiekaj w plasterki. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę, podduś chwilkę szpinak, wrzuć pomidorki i czosnek, dopraw do smaku solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Duś około 5 minut, mieszając. Pod koniec dopraw ziołami prowansalskimi i wymieszaj. Serwuj z ugotowaną komosą ryżową.

Rada:

Komosa ryżowa doskonale wpisuje się w kuchnię na dobry humor. Jest bardzo odżywcza, ma sporo wapnia i działanie rozgrzewające, więc po tym daniu poczujesz szybki przypływ energii. Zamiast szpinaku możesz użyć jarmużu lub utartej na grubych oczkach cukinii. Jeżeli lubisz ostrzejszy posmak, dodaj trochę imbiru lub szczyptę mielonego chili. Gwarantuję, że ta potrawa będzie jedną z twoich ulubionych!

Komosianka
Komosianka fot: Marek Zaremba

Jaglanka z warzywami, imbirem i kurkumą

Składniki na 1–2 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • 1/3 małego selera
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała łyżeczka utartego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • sól morska lub himalajska
  • natka pietruszki do dekoracji
  • owoc granatu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa utrzyj na grubych oczkach tarki kuchennej. Na patelnię dodaj tłuszcz kokosowy lub klarowane masło. Wrzuć utarte warzywa, po chwili dodaj imbir i czosnek, sól do smaku oraz troszkę wody. Duś na wolnym ogniu, mieszając, około 5 minut. Warzywa połącz z ugotowaną kaszą. Serwuj z owocem granatu i natką pietruszki.

Rada:
Jeżeli masz pod ręką ugotowaną kaszę z poprzedniego dnia i ulubione warzywa korzenne, możesz bardzo szybko przygotować zdrową i sycącą jaglankę, która poprawi twój nastrój. Dodatek imbiru ułatwia trawienie, przeciwdziała ospałości oraz porannym mdłościom i daje jasność myślenia. Po takim śniadaniu poczujesz się naprawdę doskonale! Nie zwlekaj i zaserwuj sobie jaglany zastrzyk dobrej energii!

Jaglanka
Jaglanka fot: Marek Zaremba

Przepisy pochodzą z książki:

Okładka
Okładka fot: Marek Zaremba
 
Więcej o: