Do miski wsyp szklankę ugotowanej czarnej ciecierzycy, dodaj 5-6 grillowanych pomidorków koktajlowych i 1/2 pokrojonej w pasy (za pomocą obieraczki do warzyw) cukinii (również lekko zgrillowanej). Posyp dowolnymi kiełkami, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą. Podawaj z 1/2 grillowanej piersi kurczaka lub 2 tostami przygotowanymi z pieczywa pełnoziarnistego.
Pokrój w plasterki średniej wielkości pomidora czerwonego i żółtego, ułóż w misce. Dodaj 5 przekrojonych pomidorków koktajlowych i 2 łyżki cieciorki z puszki. Wrzuć kilka listków bazylii i odrobinę koperku. Posyp łyżką rozdrobnionego sera feta. Przygotuj sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny, octu, soli, pieprzu. Polej sałatkę sosem bezpośrednio przed zjedzeniem.
Za pomocą specjalnego noża do warzyw lub zwykłej obieraczki pokrój na pasy średniej wielkości marchewkę i 1/2 cukinii. Ułóż warzywa na talerzu, dodaj 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w słupki. Dodaj łyżkę rozdrobnionego sera feta i 1/2 łyżki posiekanej natki. Przygotuj sos z rozdrobnionego czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu.
Do miski wrzuć 2 garście liści szpinaku baby. Dodaj pokrojonego w kawałki, średniej wielkości ugotowanego buraka. Posyp warzywa łyżka rozdrobnionego sera feta, dodaj kilka orzechów nerkowca (możesz go też zastąpić orzechami włoskimi). Przygotuj sos z: miodu, soku wyciśniętego z cytryny, oliwy, wody, szczypty soli i pieprzu.
Do miski nałóż 2 łyżki przygotowanej w ulubiony sposób kaszy kuskus. Dodaj 1/3 pokrojonej w kostkę cukinii i 1/2 czerwonej papryki, a także 1/2 startej na tarce marchewki. Składników nie mieszaj. Następnie dodaj odrobinę poszatkowanej czerwonej kapusty i łyżkę groszku konserwowego lub bobu. Składniki sałatki posyp posiekaną natką, skrop sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Oprósz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i odrobiną soli.
xx