Przepisy na zdrowe i niskokaloryczne chipsy

Masz słabość do chipsów? Pamiętaj, że sklepowe wersje zawierają mnóstwo soli, sztucznych dodatków i szkodliwych tłuszczów trans. Znacznie lepiej postawić na ich zdrową wersję, która nie zaburza metabolizmu. Wypróbuj nasze proste, smaczne i zdrowe przepisy.

Śniadanie mistrzów. Kanapka z awokado i jajkiem po benedyktyńsku [HAPS FIT]

Nachos z tortilli

  • 4 tortille kukurydziane
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta białego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki papryki
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • opcjonalnie dip guacamole

Tortille pokrój na trójkąty. Wymieszaj je z oliwą,solą oraz przyprawami. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 15 minut. To prosty sposób na zdrowe i mniej kaloryczne nachos.

Nachos z tortilliNachos z tortilli pinterest.com

Przepisy na dietetyczne przekąski bez glutenu

Chipsy z buraków

  • 3-4 małe buraki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Buraki obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Przypraw buraki i wymieszaj z oliwą. Rozłóż talarki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz przez 10-15 minut. Po tym czasie obróć je na drugą stronę i piecz ponownie przez 10-15 minut. 

Chipsy z burakówChipsy z buraków pinterest.com

Chipsy z batatów

  • 1 batat
  • odrobina oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • kurkuma
  • czosnek granulowany
  • suszona bazylia

Pokrój batata na bardzo cienkie plastry. Wymieszaj je oliwą i przyprawami, następnie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz chipsy w temperaturze 150 stopni przez ok. 25-30 minut.

Chipsy z batatówChipsy z batatów pinterest.com

10 żywieniowych przykazań w walce z tłuszczem brzusznym

Chipsy z pietruszki

  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie

Pietruszkę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Przypraw wymieszaj z przyprawami i oliwą z oliwek. Rozłóż plasterki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piecz przez około 15 minut. 

Chipsy z pietruszkiChipsy z pietruszki pinterest.com

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.