Boże Narodzenie 2018: Lemoniady na święta i nie tylko

Lemoniada to doskonała alternatywa dla świątecznego kompotu. Wypróbuj 5 przepisów na orzeźwiające napoje, które doskonale smakują, wspierają odporność i trawienie.

Kto nie lubi lemoniad? Nie znam takiej osoby. Może być superkwaśna lub bardzo słodka, z bąbelkami lub bez. Każdy znajdzie swój ulubiony smak. Te lemoniady są jednak inne niż większość napojów tego typu. Wszystkie przygotowane na bazie naturalnych i zdrowych składników. Świeże owoce, warzywa i niezwykle zdrowe przyprawy. Wystarczy kilka prostych składników, wyciskarka lub blender. Takich zdrowych napojów nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. 

Złota lemoniada z kurkumą

Aromatyczna, orzeźwiająca i przyjemnie słodka. A w dodatku w niesamowitym, energetyzującym kolorze. Lemoniada pełna super zdrowych przypraw jak kurkuma i imbir. Te przyprawy dodają nie tylko niezwykłego aromatu, ale też naturalnie rozgrzewają od wewnątrz. Więcej na temat właściwości imbiru przeczytacie TU.

Składniki (na 4 porcje):

  • 5 cm świeżego kłącza kurkumy
  • 4 cm świeżego kłącza imbiru
  • 3 kubki wody niegazowanej lub gazowanej
  • 1 kubek lekko ciepłej wody
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 cytryna, bez skórki

Jak przygotować lemoniadę?
Wyciśnij w wyciskarce lub sokowirówce sok z kurkumy, imbiru i cytryny. W kubku ciepłej wody rozpuść miód. Następnie połącz wyciśnięty sok z wodą z miodem i 3 kubkami wody niegazowanej (lub gazowanej). Spróbuj czy Twoja lemoniada jest wystarczająco słodka i ewentualnie dodaj więcej miodu. Jeśli wolisz bardziej kwaskowate lemoniady, dodaj więcej soku z cytryny

Imbir doskonale wpływa na poprawę odporności.
Imbir doskonale wpływa na poprawę odporności. surojadek.com

Orzeźwiająca lemoniada jabłkowo-imbirowa 

To wyjątkowa wersja lemoniady. Dlaczego? Nie ma w niej wody, składa się w 100% z soku. Orzeźwiająca, kwaskowata i bardzo aromatyczna. Kryje się w niej składnik, który zazwyczaj trafia do polskich tradycyjnych kompotów. Mowa oczywiście o jabłkach. Jeśli chcesz możesz je zastąpić również innymi owocami np. pomarańczami.

Składniki (na 4 porcje):

  • 7 twardych, soczystych jabłek (3 - 3 1/2 szklanki soku)
  • 3-4 cm świeżego kłącza kurkumy
  • 2-3 cm świeżego kłącza imbiru
  • 2 cytryny

Jak przygotować lemoniadę?
Obierz cytryny ze skórki. Jeśli korzystasz z cytryn ekologicznych nie musisz ich dokładnie obierać. Odrobina skórki doda aromatu cytrynowego. Jednak nie zostawiaj jej zbyt dużo, bo lemoniada wyjdzie gorzka. Wszystkie składniki wkładaj na przemian do wyciskarki. Gotową lemoniadę przelej do dzbanka i gotowe! Możesz serwować :)  Podawaj z plasterkami cytryny, świeżymi ziołami lub kostkami lodu.

Lemoniada jabłkowa dostarcza masę witamin i błonnika.
Lemoniada jabłkowa dostarcza masę witamin i błonnika. surojadek.com

Wybuchowa lemoniada

To trochę przewrotna nazwa lemoniady z granatem :) Na liście świątecznych lemoniad nie mogło zabraknąć tego owocu. W naszej strefie klimatycznej zimą brakuje świeżych owoców, warto więc wykorzystać sezon na bardzo zdrowe granaty, który jeszcze trwa. Najlepszy sposób na ich przemycenie to oczywiście sok z granatów i przygotowana na jego bazie lemoniada. Smak i kolor obłędny!

Składniki (4 porcje):

  • 2 owoce granatu (ok. 1 kubka ziarenek)
  • 2 cytryny
  • 5 łyżek ksylitolu lub więcej, według uznania
  • 2 szklanki wody 

Jak przygotować lemoniadę z granatu?

Przetnij każdy owoc granatu na pół i starannie wyjmij z niego ziarenka, pozbywając się przy tym białych błonek z ziarenek. Warto „rozbrajać granata” pod wodą najlepiej w miseczce wypełnionej wodą. Dzięki temu unikniesz plam, a białe kawałki miąższu same wypłyną na wierzch. Do każdej z 4 szklanek wsyp po 1/4 ziarenek granatu. Za pomocą np. małego tłuczka drewnianego ugniataj ziarenka w szklance, aż puszczą sok. Dzięki temu nie będzie potrzebna ani wyciskarka ani blender :) Następnie do każdej szklanki z ubitymi ziarenkami granatu dolej po 1/2 szklanki wody i sok z 1/2 cytryny. Serwuj z plasterkami cytryny lub świeżą gałązką rozmarynu. 

Granat zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki.
Granat zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. surojadek.com

Miętowa mangoniada

Czyli lemoniada z mango. Mango to niezwykle aromatyczny owoc tropikalny, a w dodatku dostępny przez cały rok. Lemoniada z mango podczas świąt? Czemu nie. Trochę egzotyki wśród tradycyjnych dań nie zaszkodzi :)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 średniej wielkości mango lub 1 małe mango
  • sok z 1 limonki lub cytryny 
  • kilka liści świeżej mięty
  • miód lub syrop klonowy
  • 400 ml wody

Jak ją przygotować?

Włóż wszystkie składniki do blendera i dokładnie zblenduj. Spróbuj, czy Twoja lemoniada jest odpowiednio słodka/ kwaskowata i ewentualnie dodaj więcej miodu lub soku z cytrusów.

Dodatek mięty czyni z tej lemoniady napój wspomagający trawienie.
Dodatek mięty czyni z tej lemoniady napój wspomagający trawienie. surojadek.com

Soko-lemoniada pełna antyoksydantów

To nietypowa lemoniada. Pod każdym względem wyjątkowa. W 100% naturalna, bez słodkich dodatków i niczym nie rozcieńczana. Lemoniada prosto z wyciskarki. A w dodatku niezmiernie prosta w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników.

Składniki: (na 2 porcje):

  • 6 dużych marchwi
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 2 cm świeżego kłącza kurkumy
  • 1-2 cm świeżego kłącza imbiru (w zależności od preferencji smakowych)
 

Jak przygotować lemoniadę?

Wystarczy wyszorować solidnie marchew, obrać cytrynę i pomarańczę ze skórki. Jeśli korzystasz z ekologicznych cytrusów nie obieraj ich zbyt dokładnie. Odrobina skórki wrzucona do wyciskarki to dodatkowa porcja aromatu, który nada lemoniadzie wyjątkowego aromatu i smaku. Wkładaj wszystkie składniki jeden po drugim do wyciskarki i gotowe. Jeśli chcesz możesz oczywiście rozcieńczyć swoją lemoniadę zimną wodą i ewentualnie dosłodzić.

Lemoniada z pomarańczą i imbirem to prawdziwa bomba witaminowa.
Lemoniada z pomarańczą i imbirem to prawdziwa bomba witaminowa. surojadek.com

Przepisy pochodzą z blogu: surojadek.com

Więcej o: