Kto nie lubi lemoniad? Nie znam takiej osoby. Może być superkwaśna lub bardzo słodka, z bąbelkami lub bez. Każdy znajdzie swój ulubiony smak. Te lemoniady są jednak inne niż większość napojów tego typu. Wszystkie przygotowane na bazie naturalnych i zdrowych składników. Świeże owoce, warzywa i niezwykle zdrowe przyprawy. Wystarczy kilka prostych składników, wyciskarka lub blender. Takich zdrowych napojów nie powinno zabraknąć na świątecznym stole.
Aromatyczna, orzeźwiająca i przyjemnie słodka. A w dodatku w niesamowitym, energetyzującym kolorze. Lemoniada pełna super zdrowych przypraw jak kurkuma i imbir. Te przyprawy dodają nie tylko niezwykłego aromatu, ale też naturalnie rozgrzewają od wewnątrz. Więcej na temat właściwości imbiru przeczytacie TU.
Składniki (na 4 porcje):
Jak przygotować lemoniadę?
Wyciśnij w wyciskarce lub sokowirówce sok z kurkumy, imbiru i cytryny. W kubku ciepłej wody rozpuść miód. Następnie połącz wyciśnięty sok z wodą z miodem i 3 kubkami wody niegazowanej (lub gazowanej). Spróbuj czy Twoja lemoniada jest wystarczająco słodka i ewentualnie dodaj więcej miodu. Jeśli wolisz bardziej kwaskowate lemoniady, dodaj więcej soku z cytryny.
To wyjątkowa wersja lemoniady. Dlaczego? Nie ma w niej wody, składa się w 100% z soku. Orzeźwiająca, kwaskowata i bardzo aromatyczna. Kryje się w niej składnik, który zazwyczaj trafia do polskich tradycyjnych kompotów. Mowa oczywiście o jabłkach. Jeśli chcesz możesz je zastąpić również innymi owocami np. pomarańczami.
Składniki (na 4 porcje):
Jak przygotować lemoniadę?
Obierz cytryny ze skórki. Jeśli korzystasz z cytryn ekologicznych nie musisz ich dokładnie obierać. Odrobina skórki doda aromatu cytrynowego. Jednak nie zostawiaj jej zbyt dużo, bo lemoniada wyjdzie gorzka. Wszystkie składniki wkładaj na przemian do wyciskarki. Gotową lemoniadę przelej do dzbanka i gotowe! Możesz serwować :) Podawaj z plasterkami cytryny, świeżymi ziołami lub kostkami lodu.
To trochę przewrotna nazwa lemoniady z granatem :) Na liście świątecznych lemoniad nie mogło zabraknąć tego owocu. W naszej strefie klimatycznej zimą brakuje świeżych owoców, warto więc wykorzystać sezon na bardzo zdrowe granaty, który jeszcze trwa. Najlepszy sposób na ich przemycenie to oczywiście sok z granatów i przygotowana na jego bazie lemoniada. Smak i kolor obłędny!
Przetnij każdy owoc granatu na pół i starannie wyjmij z niego ziarenka, pozbywając się przy tym białych błonek z ziarenek. Warto „rozbrajać granata” pod wodą najlepiej w miseczce wypełnionej wodą. Dzięki temu unikniesz plam, a białe kawałki miąższu same wypłyną na wierzch. Do każdej z 4 szklanek wsyp po 1/4 ziarenek granatu. Za pomocą np. małego tłuczka drewnianego ugniataj ziarenka w szklance, aż puszczą sok. Dzięki temu nie będzie potrzebna ani wyciskarka ani blender :) Następnie do każdej szklanki z ubitymi ziarenkami granatu dolej po 1/2 szklanki wody i sok z 1/2 cytryny. Serwuj z plasterkami cytryny lub świeżą gałązką rozmarynu.
Czyli lemoniada z mango. Mango to niezwykle aromatyczny owoc tropikalny, a w dodatku dostępny przez cały rok. Lemoniada z mango podczas świąt? Czemu nie. Trochę egzotyki wśród tradycyjnych dań nie zaszkodzi :)
Składniki (na 2 porcje):
Jak ją przygotować?
Włóż wszystkie składniki do blendera i dokładnie zblenduj. Spróbuj, czy Twoja lemoniada jest odpowiednio słodka/ kwaskowata i ewentualnie dodaj więcej miodu lub soku z cytrusów.
To nietypowa lemoniada. Pod każdym względem wyjątkowa. W 100% naturalna, bez słodkich dodatków i niczym nie rozcieńczana. Lemoniada prosto z wyciskarki. A w dodatku niezmiernie prosta w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników.
Jak przygotować lemoniadę?
Wystarczy wyszorować solidnie marchew, obrać cytrynę i pomarańczę ze skórki. Jeśli korzystasz z ekologicznych cytrusów nie obieraj ich zbyt dokładnie. Odrobina skórki wrzucona do wyciskarki to dodatkowa porcja aromatu, który nada lemoniadzie wyjątkowego aromatu i smaku. Wkładaj wszystkie składniki jeden po drugim do wyciskarki i gotowe. Jeśli chcesz możesz oczywiście rozcieńczyć swoją lemoniadę zimną wodą i ewentualnie dosłodzić.
Przepisy pochodzą z blogu: surojadek.com