Przepisy na fit pierniki od Ani Lewandowskiej

Czy można cieszyć się piernikami bez obawy o szczupłą sylwetkę? Okazuje się, że tak. Anna Lewandowska przygotowała fit przepisy, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym wielbicielom pierników.

Pyszne pierniki bezglutenowe

Składniki:

  • pół szklanki mąki ryżowej
  • szklanka mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki jaglanej
  • pół szklanki cukru kokosowego Foods by Ann/ miód (dodać może mniej słodu wedle smaku i upodobań)
  • 5- 6 łyżek masła klarowanego/ olej kokosowy Foods by Ann
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków zielonych
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta sody

Sposób przygotowania:

Utrzyj masło z jajkami. Osobno wymieszaj suche składniki. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Połącz wszystko i wyrób ciasto, zawiń je w folię i daj na kilka minut do lodówki. Potem cienko rozwałkuj i wytnij pierniczki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i piecz 15-20 minut, trzeba pilnować, bo nie mogą być w piekarniku za długo.

10 żywieniowych przykazań w walce z tłuszczem brzusznym

Przepisy na fit pierniki od Ani LewandowskiejPrzepisy na fit pierniki od Ani Lewandowskiej https://hpba.pl

Pierniki w nowym wydaniu

Składniki:

  • 300 g mąki bezglutenowej (razowej) lub żytniej/orkiszowej
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przypraw korzennych (kardamonu, cynamonu, wanilii, goździków, gałki
  • muszkatołowej, imbiru)
  • 100 g oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć. Ciasto zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i foremkami wytnij pierniki. Pierniki piecz przez 10 minut w 180°C.

5 skutków ubocznych zdrowej diety, o których się nie mówi

Przepisy na fit pierniki od Ani LewandowskiejPrzepisy na fit pierniki od Ani Lewandowskiej https://hpba.pl

Puszyste świąteczne ciasto bananowo-marchewkowe z korzennymi przyprawami

Składniki (ciasto):

  • 2 banany
  • 2 marchewki
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 garść rodzynek
  • 5-6 daktyli
  • szczypta wanilii
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 85 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki (polewa):

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • pokruszone ciasteczka (do posypania)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zblenduj ją z bananem. W osobnym naczyniu dodaj żółtka jaja i daktyle namoczone we wrzątku, i zblenduj. W osobnym naczyniu ubij białka na puszystą pianę. Wszystkie składniki połącz, sparzone wrzątkiem rodzynki dodaj do masy. Podłużną formę do ciasta wyłóż papierem. Przełóż ciasto i piecz w 180°C około 30-40 minut, sprawdzając patyczkiem środek ciasta.

Polewa:

W rondelku roztop czekoladę z dodatkiem cukru i oleju kokosowego. Polewą polej ciasto i posyp pokruszonymi ciasteczkami.

3 żywieniowe mity, które zmienią twoje postrzeganie odchudzania

Przepisy na fit pierniki od Ani LewandowskiejPrzepisy na fit pierniki od Ani Lewandowskiej https://hpba.pl

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.