Co zrobić, by nie przejeść się w Święta? Domowe sposoby na przejedzenie

Obfite posiłki to jeden z ważniejszych elementów świąt Bożego Narodzenia. Jemy bez opamiętania pyszne, ale niestety jednocześnie ciężkostrawne potrawy, a później tego żałujemy.

Święta w naszej kulturze skupiają się wokół stołu i jedzenia. Wokół dużych ilości jedzenia. Takie okoliczności nie sprzyjają poskramianiu apetytu. Często przy świątecznym stole wygrywa łakomstwo, a nie zdrowy rozsądek, przez co cierpi nasz organizm, który nie jest w stanie poradzić sobie z ogromnymi ilościami jedzenia. Istnieją jednak sposoby na to, żeby przygotować do świętowania przy stole. Co robić, żeby się najeść, a nie przejeść i jak sobie poradzić, jeśli jednak poniesiemy porażkę?

Bezpośrednie skutki przejadania się: 

Spadek energii i nagła senność

Po obfitym posiłku nasze jelita mają masę pracy. Mózg w tej sytuacji staje się mniej aktywny, robimy się senni i o niczym innym nie marzymy, tylko o natychmiastowej drzemce. Poza tym po jedzeniu wzrasta poziom glukozy we krwi, co również przyczynia się do uczucia senności. 

Dokuczliwa zgaga

Zgaga, czyli uciążliwe pieczenie w przełyku, to efekt przeciążenia żołądka spowodowany przejedzeniem się. Zgaga pojawia się, gdy zjemy zbyt dużo i nadmiar jedzenia w żołądku powoduje podniesienie ciśnienia w jamie brzusznej. Taka sytuacja sprzyja cofaniu się treści pokarmowej i soków żołądkowych do przełyku. Stąd właśnie nieprzyjemne pieczenie. 

Pogorszenie samopoczucia, uczucie ciężkości

Zbyt duża ilość jedzenia, szczególnie tego tłustego i ciężkostrawnego, mocno obciąża ograny biorące udział w trawieniu, między innymi żołądek i wątrobę. Towarzyszące tej sytuacji uczucie pełności dodatkowo obniża nasze samopoczucie. 

Skoki ciśnienia

Zbyt duży, ciężkostrawny posiłek skutkuje skokami ciśnienia, a czasem nawet kołataniem serca. Za tę sytuację jest odpowiedzialna norepinefryna, czyli hormon, którego wydzielanie w naszym organizmie zwiększa się po jedzeniu. To z kolei wpływa negatywnie na nasze samopoczucie, ale może też przyczynić się do poważniejszych konsekwencji, na przykład zawału serca. Do zawałów serca często dochodzi właśnie po obfitej uczcie. 

Przejadanie się jest nie tylko szkodliwe dla naszego zdrowia fizycznego, ale także pogarsza samopoczucie.Przejadanie się jest nie tylko szkodliwe dla naszego zdrowia fizycznego, ale także pogarsza samopoczucie. Fotolia

Jak uniknąć przejedzenia i jak sobie pomóc, jeśli się nie udało

Zamiast zmagać się z przykrymi skutkami przejedzenia, zdecydowanie lepiej jest im zapobiegać. Oto kilka sposobów na to, by od stołu odejść w świetnym humorze, z pełnym, ale nie przepełnionym żołądkiem. 

1. Nie głódź się! Sytuacja, w której przez cały dzień z pustym żołądkiem szykujesz kolację wigilijną lub świąteczny obiad, nie zapowiada nic dobrego, kiedy w końcu zasiądziesz do jedzenia. Zwykle rzucasz się na świąteczne potrawy, jesz w pośpiechu, żeby szybko zaspokoić głód i przegapiasz moment, w którym powinnaś już przestać jeść. Staraj się nie siadać do stołu, umierając z głodu, jeśli nie masz w ciągu dnia czasu na zjedzenie posiłku, postaw chociaż na lekkie i sycące przekąski, po które można sięgać w czasie przygotowań: banana, koktajl owocowy, batonik proteinowy etc. 

2. Nie rzucaj się łakomie na jedzenie. Jeśli należysz do osób, które przy świątecznym stole chcą spróbować wszystkich potraw, szczególnie trzeba pamiętać o umiarze, Nakładaj na talerz odrobinę jedzenia, dopiero, gdy skończysz, sięgaj po ewentualną dokładkę lub kolejną potrawę. Nie spiesz się, staraj się rezygnować z "wypełniaczy", jak ziemniaki, czy pieczywo lub przynajmniej ograniczaj je do minimum. 

3. Pamiętaj o warzywach. Są źródłem błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Postaraj się więc, aby na twoim talerzu, obok mięsa, ryb i ziemniaków, znalazły się warzywa, a na deser, poza makowcem lub sernikiem (albo zamiast nich), zjedz świeże owoce. 

4. Nie zapomnij o ziołach! Wzbogacaj swoje potrawy w zioła, które dobrze wpływają na pracę układu pokarmowego i ułatwiają trawienie. Należą do nich m.in: bazylia, kminek i rozmaryn. Zamiast herbaty, wypij napar z mięty lub rumianku. 

5. Postaw na aktywność fizyczną. Po obfitym posiłku, zamiast zalec na kanapie, lepiej wyjdź na spacer. Wystarczy 15-20 minut marszu na świeżym powietrzu, aby podkręcić metabolizm. Poza tym dotlenisz się i będziesz czuć się znacznie lepiej. 

6. Napraw florę bakteryjną układu pokarmowego. Po obfitej uczcie warto pomyśleć o florze bakteryjnej. Pomogą ci w tym jogurty naturalne, zwłaszcza probiotyczne, zawierające szczepy bakterii probiotycznych, które odnawiają korzystną florę jelit.

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.