Podpiecz w piekarniku kromkę pieczywa pełnoziarnistego (możesz ją wcześniej posmarować cienką warstwą masła). Na tak przygotowanego tosta nałóż twarożek (może to być gotowy serek wiejski lub twarożek przygotowany samodzielnie z półtłustego sera białego, jogurtu naturalnego, odrobiny soli i pieprzu). Na twarożku połóż plasterki pomidora. Jeśli masz więcej czasu, pokrój pomidora w drobną kostkę, dodaj do niego odrobinę oliwy, posiekanej świeżej bazylii, świeżo zmielonego pieprzu i soli.
Przygotuj twarożek z półtłustego białego sera i jogurtu naturalnego (może być grecki). Dopraw do smaku świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą. Nałóż do miseczki, dodaj kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych i 1/2 pokrojonego w plasterki awokado. Jedz z kromkę pieczywa razowego lub tostem pełnoziarnistym.
Przygotuj twarożek z półtłustego białego sera i jogurtu naturalnego (może być grecki). Dopraw do smaku świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą. Jeśli spieszysz się do pracy, użyj gotowego serka wiejskiego. Do twarożku dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa: pomidora i ogórka oraz odrobinę posiekanego szczypiorku. Możesz też wkroić do twarożku paprykę i rzodkiewkę.
Przygotuj twarożek z półtłustego sera białego i jogurtu naturalnego, dodaj odrobinę miodu lub syropu klonowego. Dokładnie wymieszaj. Nałóż na talerz. Przygotuj owoce: maliny, truskawki, borówki. Możesz je zastąpić innymi - wedle uznania: bananami, jabłkami, morelami etc.Ułóż owoce na talerzu, dodaj odrobinę płatków owsianych i pokruszonych orzechów.
Obierz i przekrój wzdłuż średniej wielkości banana. Ułóż na talerzu. Na banana nałóż twarożek przygotowany z półtłustego sera białego, jogurtu naturalnego i odrobiny miodu. Całość polej konfiturą i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów.