Błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości, więc jest sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Poza tym, jego odpowiednia ilość w naszym menu, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża poziom cukru we krwi i chroni przed chorobami nowotworowymi.
Jest ona także nazywana witaminą młodości, bo jest silnym przeciwutleniaczem, chroni przed wolnymi rodnikami. Dzięki niej skóra wolniej się starzeje, dłużej zachowuje piękny młody wygląd. Poza tym, witamina E chroni czerwone krwinki i ma wpływ na wydolność mięśni.
Regularne picie mleka migdałowego przyczynia się do obniżenia poziom ogólnego cholesterolu oraz frakcji LDL, jednocześnie wpływając na wzrost korzystnego HDL. Dlatego właśnie powinno się pojawić w diecie osób borykających się ze schorzeniami układu krążenia m.in.: chorobą wieńcową, czy miażdżycą.
Poza tym, że witamina B2 doskonale wpływa na układ odpornościowy, wzrok i uczestniczy w procesach przemiany materii, ma też ogromny wpływ na kondycję naszych włosów i paznokci. Sprawia, że te pierwsze stają się lśniące i przestają nadmiernie wypadać, a drugie - są mocniejsze i w związku z tym nie łamią się.
Napój ten zawiera niewiele kalorii, więc doskonale nadaje się dla osób, które starają się zrzucić nadprogramowe kilogramy. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika usprawnia procesy trawienia, w więc przyspiesza efekty diety i treningów odchudzających.