Jaglanka ze śliwkami i morelami 481 kcal
Składniki:
- kasza jaglana, sucha – 5 łyżek [50g]
- mleko, 2% tłuszczu – 3/4 szklanki [180g]
- śliwki suszone - 4 sztuki [12g]
- wiórki kokosowe – 2 łyżki [16g]
- cynamon mielony - szczypta [1g]
- czekolada gorzka – 2 kostki [10g]
- morele, suszone - 2 sztuki [12g]
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotuj na mleku. Pod koniec gotowania dodaj cynamon i cząstki owoców. Przełóż do miseczki. Posyp wiórkami i cząstkami gorzkiej czekolady.
Porzeczkowa owsianka 422 kcal
Składniki:
- porzeczki czarne, mrożone - mała porcja [50g]
- banan, obrany – mała sztuka [80g]
- migdały, łuskane, blanszowane – 3 łyżeczki [15g]
- mleko sojowe lub migdałowe – 2/3 szklanki [150g]
- płatki owsiane – 4 łyżki [40g]
- wiórki kokosowe - łyżka [8g]
Sposób przygotowania:
Porzeczki zmiksuj z bananem i mlekiem. Przełóż do miseczki. Danie posyp płatkami, wiórkami i pokruszonymi migdałami.
Jogurt z płatkami jęczmiennymi i masłem migdałowym 464 kcal
Składniki:
- płatki owsiane – 5 łyżek [50g]
- jabłko - średnia sztuka [150g]
- masło orzechowe, bez soli - łyżka [20g]
- jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubeczek [150g]
- cynamon – szczypta [1g]
Sposób przygotowania:
Wymieszaj płatki z masłem. Jabłko zetrzyj na tarce. Dodaj do płatków. Wypij jogurt.
Kanapki z granatowym twarożkiem 479 kcal
Składniki:
- serek twarogowy, ziarnisty - łyżka [200g]
- granat – 4 łyżki [60g]
- bułka grahamka – 1 sztuka [90g]
- pieprz, mielony – szczypta [1g]
Sposób przygotowania:
Ser odcedź na sitku. Dodaj granat i przypraw. Serek ułóż na pieczywie.
Jajecznica z bazylią 454kcal
Składniki:
- jaja - 3 sztuki
- olej rzepakowy - łyżka [10g]
- bazylia świeża – łyżka [5g]
- pomidory, suszone na słońc – 3 sztuki [10g]
- chleb żytni razowy – 2 kromki [62g]
- pieprz czarny - szczypta [1g]
- sól biała - szczypta [1g]
Sposób przygotowania:
Roztrzep jajo. Dodaj do niego odrobinę wody oraz przyprawy, następnie usmaż na średnim ogniu, na rozgrzanym oleju, mieszając drewnianą łyżką. Pod koniec smażenia dodaj bazylię i wkrój suszone pomidory. Zamieszaj. Jajecznicę zjedz z pieczywem.
Owsianka z melonem i ananasem 444 kcal
Składniki:
- płatki owsiane – 5 łyżek [50g]
- jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubek [150g]
- ananas – 2 plastry [60g]
- melon miodowy – cienki plaster [100g]
- orzechy laskowe - łyżka [16g]
Sposób przygotowania:
Płatki zalej jogurtem. Następnie dodaj owoce i orzechy.
Omlet z surówką z marchewki 395 kcal
Składniki:
- jaja kurze – 2 sztuki
- olej rzepakowy - łyżeczka [5g]
- oliwa z oliwek - łyżeczka [5g]
- marchew, obrana - średnia sztuka [90g]
- mąka gryczana – łyżka [15g]
- migdały – 3 łyżeczki [15g]
- cynamon mielony – szczypta [1g]
Sposób przygotowania:
Obraną marchew zetrzyj na tarce. Skrop oliwą i wymieszaj z kawałkami ananasa. Roztrzep jaja z mąką i przyprawami. Usmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Podgrzej omlet z dwóch stron. Wyłóż na talerz i nałóż surówkę. Złóż omlet na pół. Posyp migdałami.