7 przepisów na dietetyczne śniadania od Ewy Chodakowskiej

Co zjeść na śniadanie, by mieć energię do działania i jednocześnie czuć się lekko? Oto sycące, zdrowe oraz dietetyczne przepisy autorstwa Ewy Chodakowskiej, które będą idealne na pierwszy posiłek.

Jaglanka ze śliwkami i morelami 481 kcal

Składniki:

  • kasza jaglana, sucha – 5 łyżek [50g]
  • mleko, 2% tłuszczu – 3/4 szklanki [180g]
  • śliwki suszone - 4 sztuki [12g]
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki [16g]
  • cynamon mielony - szczypta [1g]
  • czekolada gorzka – 2 kostki [10g]
  • morele, suszone - 2 sztuki [12g]

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotuj na mleku. Pod koniec gotowania dodaj cynamon i cząstki owoców. Przełóż do miseczki. Posyp wiórkami i cząstkami gorzkiej czekolady.

Porzeczkowa owsianka 422 kcal

Składniki:

  • porzeczki czarne, mrożone - mała porcja [50g]
  • banan, obrany – mała sztuka [80g]
  • migdały, łuskane, blanszowane – 3 łyżeczki [15g]
  • mleko sojowe lub migdałowe – 2/3 szklanki [150g]
  • płatki owsiane – 4 łyżki [40g]
  • wiórki kokosowe - łyżka [8g]

Sposób przygotowania:

Porzeczki zmiksuj z bananem i mlekiem. Przełóż do miseczki. Danie posyp płatkami, wiórkami i pokruszonymi migdałami.

Jogurt z płatkami jęczmiennymi i masłem migdałowym 464 kcal

Składniki:

  • płatki owsiane – 5 łyżek [50g]
  • jabłko - średnia sztuka [150g]
  • masło orzechowe, bez soli - łyżka [20g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubeczek [150g]
  • cynamon – szczypta [1g]

Sposób przygotowania:

Wymieszaj płatki z masłem. Jabłko zetrzyj na tarce. Dodaj do płatków. Wypij jogurt.

Kanapki z granatowym twarożkiem 479 kcal

Składniki:

  • serek twarogowy, ziarnisty - łyżka [200g]
  • granat – 4 łyżki [60g]
  • bułka grahamka – 1 sztuka [90g]
  • pieprz, mielony – szczypta [1g]

Sposób przygotowania:

Ser odcedź na sitku. Dodaj granat i przypraw. Serek ułóż na pieczywie.

Jajecznica z bazylią 454kcal

Składniki:

  • jaja - 3 sztuki
  • olej rzepakowy - łyżka [10g]
  • bazylia świeża – łyżka [5g]
  • pomidory, suszone na słońc – 3 sztuki [10g]
  • chleb żytni razowy – 2 kromki [62g]
  • pieprz czarny - szczypta [1g]
  • sól biała - szczypta [1g]

Sposób przygotowania:

Roztrzep jajo. Dodaj do niego odrobinę wody oraz przyprawy, następnie usmaż na średnim ogniu, na rozgrzanym oleju, mieszając drewnianą łyżką. Pod koniec smażenia dodaj bazylię i wkrój suszone pomidory. Zamieszaj. Jajecznicę zjedz z pieczywem.

Owsianka z melonem i ananasem 444 kcal

Składniki:

  • płatki owsiane – 5 łyżek [50g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubek [150g]
  • ananas – 2 plastry [60g]
  • melon miodowy – cienki plaster [100g]
  • orzechy laskowe - łyżka [16g]

Sposób przygotowania:

Płatki zalej jogurtem. Następnie dodaj owoce i orzechy.

Omlet z surówką z marchewki 395 kcal

Składniki:

  • jaja kurze – 2 sztuki
  • olej rzepakowy - łyżeczka [5g]
  • oliwa z oliwek - łyżeczka [5g]
  • marchew, obrana - średnia sztuka [90g]
  • mąka gryczana – łyżka [15g]
  • migdały – 3 łyżeczki [15g]
  • cynamon mielony – szczypta [1g]

Sposób przygotowania:

Obraną marchew zetrzyj na tarce. Skrop oliwą i wymieszaj z kawałkami ananasa. Roztrzep jaja z mąką i przyprawami. Usmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Podgrzej omlet z dwóch stron. Wyłóż na talerz i nałóż surówkę. Złóż omlet na pół. Posyp migdałami.

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.