Podpiecz w piekarniku 2 kromki pieczywa tostowego (najlepiej pełnoziarnistego). Rozdrobnij widelcem 1/2 dojrzałego awokado, dodaj pieprz i sól. Tak przygotowane awokado nałóż na tosty. Na każdym toście ułóż 4-5 przekrojonych pomidorków koktajlowych i odrobinę rozdrobnionego sera feta.
Umyj i przekrój awokado, usuń pestkę, wydrąż nieco owoc. Do każdej połówki wbij jajko, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i solą. Na tak przygotowanym awokado możesz ułożyć dowolne dodatki – pomidorki koktajlowe, kawałki boczku lub sera feta. Wstaw awokado do piekarnika i zapiekaj, aż jajko się zetnie.
Umyj i obierz dojrzały owoc awokado. Usuń pestkę, pokrój miąższ na kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj 150 ml jogurtu naturalnego, łyżkę soku z cytryny, 1/2 banana. Blenduj aż koktajl uzyska idealnie gładką, aksamitną konsystencję. Jeśli wolisz, żeby był rzadszy, zmień proporcje - użyj 1/2 awokado i 200 ml jogurtu.
Hummus z buraków należy przygotować dzień wcześniej z: 200 g ugotowanych buraków, 200 g ciecierzycy z puszki, 2 łyżek pasty tahini i 2 ząbków czosnku. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj, dopraw sol i pieprzem. Kromkę ulubionego pieczywa posmaruj grubą warstwą hummusu, na wierzchu ułóż plasterki awokado. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podpiecz w piekarniku kromkę pieczywa tostowego (najlepiej pełnoziarnistego). Posmaruj pastą przygotowaną z rozdrobnionego widelcem awokado z dodatkiem soli i pieprzu. Na każdym ułóż duży plasterek pomidora i odrobinę kiełków (możesz je zastąpić kilkoma listkami rukoli). Przygotuj jajko sadzone, ułóż je na toście, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.