5 przepisów na pyszne potrawy i desery w stylu retro. Wypróbuj koniecznie!

Efektowna legumina, czy smakowite zrazy z indyka zabiorą Cię w nostalgiczną podróż w przeszłość. Wbrew pozorom, ich wykonanie wcale nie jest trudne, a efekt zaskoczy wszystkich. Spróbuj sprzed lat.

TRÓJKOLOROWY CHŁODNIK OWOCOWY

Składniki: (4 porcje) 
- na warstwę czerwoną: 3 szklanki malin (lub truskawek), 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- na warstwę zieloną: 4 kiwi, 1 łyżka miodu
- na warstwę żółtą: 4 dojrzałe brzoskwinie (lub 1 ananas); do ozdoby: kilka malin, świeża mięta
Przygotowanie: Maliny miksujemy na gładką masę. Jeśli są za mało słodkie, dosładzamy miodem. Obrane kiwi miksujemy i słodzimy miodem. Brzoskwinie obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i również miksujemy. Na dno słoika wylewamy pierwszą, żółtą warstwę owocowego musu, następnie delikatnie umieszczamy kolejną, czerwoną warstwę, a na wierzchu zieloną. Każdą porcję ozdabiamy kilkoma malinami i listkami mięty.

Chłodnik owocowy to świetny pomysł na lekki deser.
Chłodnik owocowy to świetny pomysł na lekki deser. Anna Włodarczyk, strawberriesfrompoland.blogspot.com

ZRAZIKI Z INDYKA Z PIECZARKAMI I KREMOWYM SERKIEM Z ZIOŁAMI

Składniki: (4-5 kotletów) 1 pierś indycza, 6–8 świeżych pieczarek, kilka listków świeżej szałwii, 4–5 łyżek kremowego serka, sól i pieprz, masło klarowane do smażenia, szklanki wody, wykałaczki lub sznurek do uformowania zrazików
Przygotowujemy farsz:  pieczarki kroimy w małe cząstki, szałwię w paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i wrzucamy pieczarki, solimy je. Podsmażamy. Gdy wyparuje z nich woda, dodajemy szałwię i smażymy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Pierś indyczą kroimy na 4–5 kotletów, które lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy. Na każdym filecie rozsmarowujemy po łyżce kremowego serka, następnie kładziemy na to po łyżce nadzienia. Zawijamy zraziki, spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
i podsmażamy roladki, po 1 minucie z każdej strony. Roladki przekładamy do rondla o grubym dnie, podlewamy szklanki wody i dusimy na średnim ogniu około 20 minut, do miękkości roladek. W połowie czasu duszenia przewracamy roladki na drugą stronę i – jeśli trzeba – jeszcze podlewamy wodą.

Zraziki z indyka są różnie pyszne, jak efektowne.
Zraziki z indyka są różnie pyszne, jak efektowne. Anna Włodarczyk, strawberriesfrompoland.blogspot.com

„SZARLOTKA” Z GRUSZEK

Składniki na ciasto: 90 g orzechów włoskich (bez łupin), 180 g mąki, 150 g masła, 80 g cukru pudru, 2 żółtka (białka zostawiamy, gdyż przydadzą się do masy bezowej), szczypta soli, skórka z ½ sparzonej wrzątkiem cytryny, cukier puder do posypania
Składniki na masę owocową: 3 gruszki, 3 jabłka, ½ łyżeczki kardamonu w proszku, 40 g masła, 30 ml miodu na bezę: 2 białka, 2 łyżki drobnego cukru
Przygotowujemy ciasto: orzechy miksujemy w młynku do kawy lub blenderze na proszek. Mieszamy mąkę, zmielone orzechy, cukier puder, posiekane masło, żółtka, skórkę cytrynową, sól i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta (można za pomocą robota kuchennego). Masę zwijamy w kulę i chłodzimy w lodówce. Przygotowujemy masę owocową: obrane ze skórki jabłka i gruszki kroimy w plasterki. Owoce umieszczamy w garnku z masłem, miodem i kardamonem i gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż owoce zmiękną. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
Połowę chłodzonego ciasta zostawiamy w lodówce, pozostałym wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (o średnicy 24–26 centymetrów). Spód podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie wykładamy nań masę owocową, na której rozsmarowujemy ubite białka. Za pomocą tarki o grubych oczkach ścieramy na wierzch pozostałą ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut, do zazłocenia się wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Szarlotka z jabłek i gruszek to świetny pomysł na pyszny deser.
Szarlotka z jabłek i gruszek to świetny pomysł na pyszny deser. Anna Włodarczyk, strawberriesfrompoland.blogspot.com
 

PIERSI Z KACZKI Z KAPARAMI

Składniki: (4 porcje) 2 piersi z kaczki, 2 łyżki kaparów, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, masło klarowane do smażenia, sól i pieprz
Przygotowanie: Nacinamy skórę na piersiach kaczki w kratkę (uważając, by jej całkowicie nie przeciąć). Na patelni lub rondlu o grubym dnie układamy kaczkę skórą do dołu i podsmażamy, aż tłuszcz się wytopi i powstanie chrupiąca skórka; trwa to około 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, odwracamy na drugą stronę i smażymy 4 minuty. Mięso zdejmujemy z patelni i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy przez 5 minut (tak, tylko tyle) w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. W czasie gdy kaczka się piecze, przygotowujemy sos: na patelni, na której smażyliśmy kaczkę, pozostawiamy 1 łyżkę tłuszczu, dodajemy 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę musztardy i mieszamy do połączenia się składników. Wrzucamy kapary, mieszamy i delikatnie podgrzewamy. Gdy kaczka się upiecze, odstawiamy ją, by „odpoczęła” 15 minut. Przekładamy do naczynia z sosem kaparowo-miodowym, polewamy mięso sosem i wkładamy do piekarnika na 1 minutę. Przed podaniem kroimy w plasterki, które polewamy sosem.

Pierś z kaczki z kaparami to propozycja dla wymagających.
Pierś z kaczki z kaparami to propozycja dla wymagających. Anna Włodarczyk, strawberriesfrompoland.blogspot.com

LEGUMINA WANILIOWA Z SOSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH

Składniki: (na 5 kokilek) 4 jajka, 90 g drobnego cukru kryształu, 130 ml śmietanki 30%, ziarenka z ½ laski wanilii na sos: 2 szklanki owoców leśnych (mogą być mrożone), 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek, mieszamy z cukrem i ucieramy na kogel-mogel. Ciągle mieszając, małym strumieniem wlewamy śmietankę i łączymy z jajkami. Przelewamy masę do rondla o grubym dnie, dodajemy ziarenka z laski wanilii i podgrzewamy, dalej mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski (po to, by nie przywarła do rondla). Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy białka na pianę. Dodajemy pianę do ostygłej masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Przelewamy do kokilek. Kokilki ustawiamy w blaszce o wysokich brzegach, wypełnionej wrzątkiem. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy leguminę w kąpieli wodnej w temperaturze 110 stopni przez 50 minut. Przygotowujemy sos: w rondelku umieszczamy owoce i cukier, podgrzewamy, aż owoce puszczą sok. Delikatnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż sok nieco wyparuje. Ciepłym sosem owocowym polewamy leguminę.

Legumina to ulubiony deser wielu z naszych babć.
Legumina to ulubiony deser wielu z naszych babć. Anna Włodarczyk, strawberriesfrompoland.blogspot.com

Przepisy pochodzą z książki "Retro kuchnia" Anny Włodarczyk, która ukazała się nakładem wydawnictwa Nasza Księgarnia. 

Przepisy z książki Anny Włodarczyk to kulinarna podróż w przeszłość.
Przepisy z książki Anny Włodarczyk to kulinarna podróż w przeszłość. Anna Włodarczyk, strawberriesfrompoland.blogspot.com; Wydawnictwo Nasza Księgarnia
Więcej o: