Przekrój bajgla i podpiecz lekko w piekarniku. Spód posmaruj grubą warstwą lekkiego serka kanapkowego. Na serku ułóż kawałki awokado, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posyp odrobiną posiekanej natki lub kolendry. Nakryj drugą częścią, jedz, póki jest ciepły i chrupiący.
Przekrój bajgla i lekko podpiecz w piekarniku. Obie części posmaruj cienką warstwą lekkiego serka kanapkowego. Na spodniej części ułóż listek sałaty i kilka plasterków polędwicy z indyka. Na wędlinę nałóż 2 łyżki konfitury żurawinowej. Przykryj drugą częścią bajgla.
Przekrój bajgla, posmaruj obie części cienką warstwą masła i podpiecz w piekarniku. Na spodniej części ułóż plasterki sera camembert lub brie, posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi i listkami rukoli lub innej sałaty. Polej łyżeczką płynnego miodu, przykryj wierzchnią częścią bajgla.
Bajgla przekrój i zapiecz w piekarniku. Obie połówki posmaruj cienką warstwą lekkiego serka kanapkowego. Na spodniej części ułóż plastry wędzonego łososia, na nim kawałki czerwonej cebuli i kilka kaparów. Posyp listkami rukoli, oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem (najlepiej kolorowym). Przykryj wierzchnią częścią bajgla i jedz, póki jest ciepły i chrupiący.
Przekrój bajgla i podpiecz w piekarniku. Obie części posmaruj grubą warstwa lekkiego serka kanapkowego. Na spodniej części ułóż listki mieszanych sałat i plasterki zielonego ogórka, posyp startą na tarce marchewką, możesz także dodać plasterki pomidora. Oprósz wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem. Przykryj wierzchnią częścią bajgla.