Bajgle wracają do łask. Sprawdź, czym możesz je wypełnić [5 przepisów]

Bajgiel prawdopodobnie pochodzi z Krakowa, a kocha go cały świat. Nic dziwnego, bo jest pyszny i daje wiele możliwości. Wypróbuj nasze pomysły na pyszne bajgle ze zdrowym i lekkim wypełnieniem.

Bajgiel z awokado i lekkim serkiem

Przekrój bajgla i podpiecz lekko w piekarniku. Spód posmaruj grubą warstwą lekkiego serka kanapkowego. Na serku ułóż kawałki awokado, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posyp odrobiną posiekanej natki lub kolendry. Nakryj drugą częścią, jedz, póki jest ciepły i chrupiący.

Bajgiel z awokado z pewnością zadowoli wszystkich amatorów bezmięsnych przekąsek i posiłkówBajgiel z awokado z pewnością zadowoli wszystkich amatorów bezmięsnych przekąsek i posiłków Pinterest

Bajgiel z indykiem i żurawiną

Przekrój bajgla i lekko podpiecz w piekarniku. Obie części posmaruj cienką warstwą lekkiego serka kanapkowego. Na spodniej części ułóż listek sałaty i kilka plasterków polędwicy z indyka. Na wędlinę nałóż 2 łyżki konfitury żurawinowej. Przykryj drugą częścią bajgla.

Bajgiel to pomysł na proste w przygotowaniu, sycące śniadanieBajgiel to pomysł na proste w przygotowaniu, sycące śniadanie Pinterest

Francuski bajgiel z serem camembert i orzechami

Przekrój bajgla, posmaruj obie części cienką warstwą masła i podpiecz w piekarniku. Na spodniej części ułóż plasterki sera camembert lub brie, posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi i listkami rukoli lub innej sałaty. Polej łyżeczką płynnego miodu, przykryj wierzchnią częścią bajgla.  

Taki bajgiel to także doskonały pomysł na lunchTaki bajgiel to także doskonały pomysł na lunch Pinterest

Klasyczny bajgiel z łososiem i kaparami

Bajgla przekrój i zapiecz w piekarniku. Obie połówki posmaruj cienką warstwą lekkiego serka kanapkowego. Na spodniej części ułóż plastry wędzonego łososia, na nim kawałki czerwonej cebuli i kilka kaparów. Posyp listkami rukoli, oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem (najlepiej kolorowym). Przykryj wierzchnią częścią bajgla i jedz, póki jest ciepły i chrupiący.

Bajgiel najlepiej smakuje na ciepłoBajgiel najlepiej smakuje na ciepło Pinterest

Wegetariański bajgiel z lekkim serkiem i warzywami

Przekrój bajgla i podpiecz w piekarniku. Obie części posmaruj grubą warstwa lekkiego serka kanapkowego. Na spodniej części ułóż listki mieszanych sałat i plasterki zielonego ogórka, posyp startą na tarce marchewką, możesz także dodać plasterki pomidora. Oprósz wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem. Przykryj wierzchnią częścią bajgla. 

 

Takiego bajgla można zabrać do pracy na drugie śniadanie lub lunchTakiego bajgla można zabrać do pracy na drugie śniadanie lub lunch Pinterest

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.