Średniej wielkości banana rozkrój wzdłuż i ułóż na talerzu. Na owoc nałóż łyżkę jogurtu greckiego, posyp np pokruszonymi orzechami lub płatkami owsianymi i ulubionymi owocami. Najlepiej takimi, których nie trzeba kroić (będzie szybciej) - jagody, maliny, borówki (mogą być mrożone). Takie śniadanie doskonale zaspokoi głód i da ci energii na rozpoczęcie dnia.
Niewielką szklankę (lub miseczkę) wypełnij do połowy jogurtem naturalnym (może być grecki). Wsyp 2-3 łyżki granoli. Jeśli akurat nie masz granoli, możesz ją zastąpić płatkami kukurydzianymi. Na wierzchu ułóż ulubione owoce np. jagody, kawałki banana lub jabłka. Całość polej łyżeczką miodu lub syropu klonowego.
Do blendera wrzuć półtora pokrojonego na kawałki banana średniej wielkości. Dodaj 300 ml jogurtu naturalnego. Blenduj, aż koktajl uzyska idealnie gładką, aksamitną konsystencję. Możesz także dodać łyżkę płatków owsianych, dzięki czemu śniadanie będzie bardziej sycące. Przelej koktajl do szklanki, pij od razu po przygotowaniu.
Do blendera wlej 300 ml jogurtu naturalnego i dodaj 1/2 szklanki malin (mogą być mrożone). Składniki dokładnie zmiksuj, smoothie powinno mieć idealnie gładką, aksamitną konsystencję. Przelej smoothie do miski, udekoruj malinami i plasterkami bananów, dodaj kilka orzechów lub łyżkę granoli.
Włóż do tostera 2 kromki pieczywa tostowego (najlepiej razowego). W międzyczasie pokrój w plasterki średniej wielkości banana. Kiedy pieczywo się podpiecze, posmaruj kromki cienką warstwą masła orzechowego, ułóż plasterki bananów. Możesz także posypać wiórkami kokosowymi, kawałkami gorzkiej czekolady lub rozdrobnionymi orzechami.