Sposób przygotowania:
Daktyle namocz i odstaw na minimum 15 minut. Przed ugotowaniem przepłucz kaszę 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą. Kaszę ugotuj na mleku i wodzie z dodatkiem kakao według przepisu na opakowaniu. Do kaszy dodaj banana, daktyle, cynamon, następnie zblenduj wszystkie składniki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki, na przykład jaglanej. Posyp budyń pokruszonymi orzechami.
Sposób przygotowania:
Jabłka umyj, obiera i wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój je w cienkie plastry i duś pod przykryciem na głębokiej patelni (można także użyć rondla), dolewając w międzyczasie delikatnie wodę (około 1/2 szklanki lub więcej, to zależy od kuchenki i garnków) Następnie dodaj cynamon i goździki. Pamiętajcie, żeby na bieżąco mieszać jabłka na ogniu! A na sam koniec skrop całość sokiem z cytryny. Gotowy dżem przełóż do słoiczków (w razie potrzeby większe kawałki jabłek rozgnieć widelcem).
Sposób przygotowania:
Dynię przekrój na pół i piecz w piekarniku około 30 minut w 180°C (zależy od wielkości dyni i piekarnika, ale warto sprawdzać podczas pieczenia). Ziemniaka ugotuj w wodzie. Na patelni podgrzej masło ghee, dodaj poszatkowaną cebulę z czosnkiem i duś. Do miski włóż upieczoną dynię bez skóry, ugotowanego ziemniaka, cebulę i czosnek podduszony na maśle oraz starty imbir i zbleduj. Dodaj mleczko kokosowe, przyprawy i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Przełóż do miseczki, dodaj sok z połowy pomarańczy i posyp prażonymi pestkami dyni oraz miodem.
Sposób przygotowania:
Na tarce zetrzyj marchew, a płatki owsiane zmiel na mąkę. W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka jajek z syropem klonowym. Dodaj żółtka oraz resztę składników i wszystko wymieszaj. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Sposób przygotowania:
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Składniki włóz do garnka z wodą i gotuj, aż będą miękkie. Następnie odlej wodę i wlej sok z marchwi, gotowałam jeszcze chwilę. Dodaj przyprawy i na koniec wszystko zblenduj, dodając masło klarowane. Zupę przełóż do miseczki i posyp pestkami dyni i nasionami słonecznika. Całość skrop sosem balsamicznym.