Za sprawą plagi otyłości, coraz częściej słyszymy o sposobach żywienia, które odnoszą się do pierwotnych zasad. Dzięki temu, że są bardziej naturalne i zupełnie wykluczają z jadłospisu przetworzoną żywność mają one pomagać utrzymać zdrowie oraz szczupłą sylwetkę.
Za twórcę diety opartej na surowych produktach uznaje się szwajcarskiego lekarza, Maximilliana Bircher-Bennera. Uważał on, że odpowiednia dieta jest w stanie wyleczyć nas z różnych chorób. Jego teorie nie były bezpodstawne – sam chorował na żółtaczkę, którą, jak twierdził, pokonał przy pomocy surowej diety.
Jak sama nazwa wskazuje, dieta raw food polega na jedzeniu produktów surowych, nieprzetworzonych oraz niepoddanych obróbce termicznej w zakresie większym niż ok. 40-45 stopni Celsjusza, gdyż jak twierdzą zwolennicy diety raw, powyżej tej temperatury dochodzi do niszczenia cennych enzymów oraz substancji odżywczych, które są sekretem zdrowia. Dopuszczalne jest natomiast ich suszenie, namaczanie, a także kiszenie i fermentowanie. Dieta raw opiera się na owocach, warzywach, kiełkach, orzechach, roślinach strączkowych, a także nasionach, ziarnach i suszonych owocach. Poza tym można korzystać z ziół, przypraw oraz niektórych słodzików (np. syropu z agawy lub ksylitolu).
Tak jak w przypadku wegetarianizmu oraz weganizmu, istnieje kilka odmian surowej diety. Niektórzy miłośnicy diety raw jedzą również surowe ryby, jaja, mięso, a także niepasteryzowane jogurty, mleko oraz sery.
Świeże warzywa i owoce mają właściwości nawadniające, przyspieszają przemianę materii, dostarczają witamin, minerałów oraz niezbędnego w diecie błonnika. Dieta surowa dobrze wpływa zarówno na stan zdrowia, jak i urody, gdyż warzywa i owoce są doskonałym źródłem antyoksydantów, orzechy dostarczają zdrowych tłuszczów, a kiszonki są naturalnymi probiotykami. Poza tym dieta raw cechuje się małą zawartością tłuszczów trans, sodu oraz cukru, co sprzyja walce z nadwagą oraz otyłością.
Chociaż odżywiając się wyłącznie surowymi produktami, dostarczamy organizmowi wielu cennych substancji odżywczych, to mimo wszystko należy zaznaczyć, że nie jest to dieta bez wad. Jednym z największych problemów u osób będących na surowej diecie (szczególnie tej wegańskiej) jest niedobór witaminy B12 oraz żelaza, których najlepszym źródłem są produkty mięsne, jaja oraz ryby. Drugim minusem tego sposobu odżywiania jest niska kaloryczność. Produkty dozwolone na diecie raw mają mało kalorii, co może zwiększać ryzyko niedowagi.
Należy pamiętać, że każdy powinien dopasować dietę do swojego organizmu. Przed przejściem na jakikolwiek sposób odżywiania warto skonsultować się z wykwalifikowanym dietetykiem lub lekarzem, który podpowie nam, jaka dieta jest dla nas odpowiednia, a których powinniśmy raczej unikać.