Baobab - nowy superfood. Jakie właściwości ma proszek z owoców najstarszego drzewa na naszej planecie?

Ma sześć razy więcej witaminy C niż pomarańcze i dwa razy więcej wapnia niż mleko. Ten niepozorny proszek skrywa jednak dużo więcej. Poza tym ma doskonały smak i z powodzeniem można go wykorzystywać do wielu potraw i przekąsek.

Baobab - legendarny gigant

Baobab to potężne, długowieczne drzewo liściaste, które występuje w Afryce i osiąga tam wysokość do 18 m, a jego pień obwód do 30 m. Proszek z baobabu, który coraz częściej pojawia się w menu osób dbających o zdrową dietę, powstaje z pulpy owoców tego drzewa. Owoce są kuliste lub wydłużone, mają zwykle do 30 cm długości, ale zdarzają się i prawdziwe giganty, które osiągają długość do 45 cm. Mają zdrewniałą łupinę, która skrywa biały miąższ o kwaśnym smaku. 

Moringa. Bomba witaminowa i bogactwo antyoksydantów

Owoce baobabu zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy
Owoce baobabu zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy Pinterest

Proszek z owoców baobabu – nowy superfood

Proszek ma łagodny, lekko kwaśny smak, za który jest odpowiedzialna wysoka zawartość kwasów organicznych m.in.: cytrynowego, jabłkowego i bursztynowego. Ma sześć razy więcej witaminy C niż pomarańcze, dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody Goji, dwa razy więcej wapnia niż mleko, sześć razy więcej potasu niż banany, więcej żelaza niż czerwone mięso, a przy tym niewiele tłuszczów i cukrów. 

Prosty do przygotowania napój, który oczyści Twój organizm oraz przyspieszy spalanie tkanki tłuszczowej

 
Proszek z pulpy owoców baobabu ma przyjemny, lekko kwaśny smak
Proszek z pulpy owoców baobabu ma przyjemny, lekko kwaśny smak Pinterest

Baobab - korzystny wpływ na zdrowie

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, sproszkowany baobab doskonale wzmacnia nasz układ odpornościowy. Z kolei zawarta w nim witamina B1 (tiamina) wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego. Ponadto baobab ma dobry wpływ na prawidłową pracę układu pokarmowego i jelit, a wysoka zawartość żelaza i potasu wspomagają układ krążenia. 

Jak smakuje mleko karalucha? Czy będzie nowym superfood? Spytaliśmy o zdanie dietetyka

To doskonały dodatek do koktajli owocowych i warzywnych
To doskonały dodatek do koktajli owocowych i warzywnych Pinterest

Wykorzystanie baobabu 

Sproszkowany baobab bywa wykorzystywany do produkcji suplementów diety i zestawów witamin. Używa się go także w produkcji napojów i batoników. W kuchni możemy z powodzeniem wykorzystywać baobab w proszku jako składnik rozmaitych koktajli warzywnych i owocowych, smoothie bowls, deserów i dodawać do jogurtu. Niektórzy wzbogacają baobabem smak kawy, inni wykorzystują go do pieczenia chlebów i ciast.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.