5 fit przepisów z awokado w roli głównej
Znajdujący się w awokado kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, natomiast potas, witaminy C,E,A,K oraz te z grupy B pozytywnie wpływają m.in. na układ nerwowy. Owoc ten jedzony regularnie przynosi wiele dobrego naszemu organizmowi. Mimo wszystko z jego ilością nie należy przesadzać, gdyż jest kaloryczne - średniej wielkości awokado ma około 230 kcal. Miąższ awokado jest uważany za jedno z najlepszych źródeł tłuszczu oraz antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia, zapobiegają chorobom układu krążenia, serca oraz działają antynowotworowo.
Badanie naukowe z 2003 roku wykonane przez Narodowy Uniwersytet w Singapurze wykazało natomiast, iż pestka awokado zawiera dwukrotnie większą dawkę antyoksydantów niż jego pozostała część. Badanie opublikowane w czasopiśmie Cancer Research wykazało również, że przeciwutleniacze znajdujące się w ekstrakcie z pestki awokado mogą chronić przed białaczką szpikową.
4 najlepsze śniadania dla osób, które chcą schudnąć
Pestkę należy umyć, osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 stopni na ok. 2 godziny lub wysuszyć pestkę przez 2 - 3 dni. Następnie włożyć do woreczka i rozbić ją za pomocą tłuczka lub młotka. Rozbitą pestkę należy wrzucić do blendera i zmiksować na proszek. Tak przygotowany proszek można dodawać do soków, koktajli, jogurtów lub zup.
Pyszne i super zdrowe koktajle z dodatkiem kurkumy
Pestka awokado nie ma sobie równych w ilości rozpuszczalnego błonnika. Błonnik usprawnia przemianę materii, zwalcza problemy trawienne, wspomaga pracę jelit oraz zapewnia poczucie sytości. W Ameryce Południowej pestki awokado stosowane są w leczeniu problemów trawiennych.
Bogactwo witaminy A i E zawarte w pestce ma istotny wpływ na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Witaminy te poprawiają elastyczność skóry oraz wzmacniają włosy i paznokcie.
Pestka awokado to źródło m.in magnezu, potasu, wapnia i witamin z grupy B. Regularne jedzenie pestki awokado wspomaga ochronę serca i układu nerwowego, zapewnia prawidłową pracę mięśni oraz prawidłowo funkcjonującą gospodarkę hormonalną.
Pestka nie tylko wzmacnia odporność, ale pomaga również w zwalczaniu infekcji oraz sprawnie neutralizuje zagrożenie chorobą, które powstało w wyniku nagromadzania się bakterii oraz wirusów.
Pomysły na potrawy i przekąski podkręcające metabolizm. Wypróbuj naszych 5 przepisów