Jedzenia tych 5 warzyw lepiej unikać zimą. Są dla nas bezwartościowe a nawet szkodliwe

O tej porze roku ze spożywania niektórych warzyw lepiej zrezygnować. Są uprawiane lub dojrzewają w sztucznych warunkach, co ma wpływ na ich jakość, także ich smak i cena pozostawiają wiele do życzenia.

Każdy z nas wie, że aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował, musimy dostarczać mu sporych ilości warzyw i owoców. To fakt. Osoby, którym zależy na szczupłej sylwetce szczególnie dbają o to, żeby w ich codziennym menu znalazło się jak najwięcej bogatych w błonnik warzyw. Późną jesienią i zimą niektóre z warzyw nie przedstawiają zbyt dużej wartości pod względem zawartości cennych dla naszego zdrowia minerałów, witamin i składników odżywczych. Niektóre mogą być wręcz szkodliwe. Które i dlaczego?

Kolby kukurydzy

W ostatnich latach w Polsce znacznie zwiększyła się uprawa kukurydzy, dziś jest pod tym względem jednym z najważniejszych zbóż w naszym kraju. Mamy tu dla niej doskonałe warunki. Zimą zdecydowanie lepiej jest kupować mrożoną kukurydzę, niż tę w kolbach, gdyż kolby z dużym prawdopodobieństwem są do nas wtedy sprowadzane z krajów, gdzie kukurydza jest modyfikowana genetycznie, a jej nasiona są twarde i niesmaczne. 

'Zimowa' kukurydza jest importowana z miejsc, gdzie z dużym prawdopodobieństwem jest modyfikowana genetycznie'Zimowa' kukurydza jest importowana z miejsc, gdzie z dużym prawdopodobieństwem jest modyfikowana genetycznie Pinterest

Przerwa na lunch! 5 przepisów na proste w przygotowaniu sałatki w słoiku. Idealne w pracy

Pomidory

Każdy z nas przyzna, że pomidory najlepiej smakują latem. I te właśnie są najbardziej wartościowe pod względem zawartości składników mineralnych i witamin. Mają sporo wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, witamin: A,E, K, C. Dostępne zimą w Polsce pomidory najpewniej pochodzą z Holandii, gdzie rosną w nasączonej sztucznymi nawozami wełnie mineralnej lub przybywają do nas z Wysp Kanaryjskich i dojrzewają w sztucznych warunkach.  

Pomidory zimą nie mają smaku i wartości odżywczychPomidory zimą nie mają smaku i wartości odżywczych Pinterest

7 warzyw, które możesz jeść bez ograniczeń, bo prawie nie mają kalorii

Ogórki

Chociaż ogórki możemy w Polsce kupić przez cały rok, lepiej ograniczyć ich spożycie zimą. Wtedy warzywo to pochodzi z upraw, gdzie dojrzewa w wełnie mineralnej nasączonej sztucznymi nawozami. Ogórki nawet latem nie przedstawiają zbyt dużej wartości dla naszego organizmu pod względem zawartości składników odżywczych, dlatego ograniczenie ich w naszym menu nie będzie szczególnie dużą stratą. 

Ogórki zimą nie przedstawiają zbyt dużej wartości pod względem zawartości składników odżywczychOgórki zimą nie przedstawiają zbyt dużej wartości pod względem zawartości składników odżywczych Pinterest

5 przepisów na lekkie sałatki, które zrobisz w mniej niż 10 minut

Szparagi

Po szparagi najlepiej sięgać wiosną. Są wtedy najsmaczniejsze, najcenniejsze pod względem składników odżywczych, a ich cena jest najbardziej korzystna. Kupowane zimą szparagi najpewniej pochodzą z Hiszpanii, ich smak i zapach pozostawiają wiele do życzenia, są wiotkie i łykowate. 

Zimą szparagi są mało wartościowe i drogieZimą szparagi są mało wartościowe i drogie Pinterest

Postaw na fiolet na talerzu! Poznaj 6 powodów, dla jakich warto włączyć do swojego menu fioletowe warzywa i owoce. Będziesz zaskoczona efektami!

Szpinak

Po to warzywo najlepiej nie sięgać zimą. Szpinak jest bardzo podatny na różnego rodzaju zanieczyszczenia i sztuczne składniki. Bardzo szybko wchłania z otoczenia szkodliwe substancje, które później razem z nim trafiają do naszego organizmu. Najlepiej jeść szpinak późnym latem, można wtedy zamrozić go na zimę. 

Szpinak jest warzywem, które bardzo łatwo absorbuje zanieczyszczeniaSzpinak jest warzywem, które bardzo łatwo absorbuje zanieczyszczenia Pinterest

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.