Każdy z nas wie, że aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował, musimy dostarczać mu sporych ilości warzyw i owoców. To fakt. Osoby, którym zależy na szczupłej sylwetce szczególnie dbają o to, żeby w ich codziennym menu znalazło się jak najwięcej bogatych w błonnik warzyw. Późną jesienią i zimą niektóre z warzyw nie przedstawiają zbyt dużej wartości pod względem zawartości cennych dla naszego zdrowia minerałów, witamin i składników odżywczych. Niektóre mogą być wręcz szkodliwe. Które i dlaczego?
W ostatnich latach w Polsce znacznie zwiększyła się uprawa kukurydzy, dziś jest pod tym względem jednym z najważniejszych zbóż w naszym kraju. Mamy tu dla niej doskonałe warunki. Zimą zdecydowanie lepiej jest kupować mrożoną kukurydzę, niż tę w kolbach, gdyż kolby z dużym prawdopodobieństwem są do nas wtedy sprowadzane z krajów, gdzie kukurydza jest modyfikowana genetycznie, a jej nasiona są twarde i niesmaczne.
Przerwa na lunch! 5 przepisów na proste w przygotowaniu sałatki w słoiku. Idealne w pracy
Każdy z nas przyzna, że pomidory najlepiej smakują latem. I te właśnie są najbardziej wartościowe pod względem zawartości składników mineralnych i witamin. Mają sporo wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, witamin: A,E, K, C. Dostępne zimą w Polsce pomidory najpewniej pochodzą z Holandii, gdzie rosną w nasączonej sztucznymi nawozami wełnie mineralnej lub przybywają do nas z Wysp Kanaryjskich i dojrzewają w sztucznych warunkach.
7 warzyw, które możesz jeść bez ograniczeń, bo prawie nie mają kalorii
Chociaż ogórki możemy w Polsce kupić przez cały rok, lepiej ograniczyć ich spożycie zimą. Wtedy warzywo to pochodzi z upraw, gdzie dojrzewa w wełnie mineralnej nasączonej sztucznymi nawozami. Ogórki nawet latem nie przedstawiają zbyt dużej wartości dla naszego organizmu pod względem zawartości składników odżywczych, dlatego ograniczenie ich w naszym menu nie będzie szczególnie dużą stratą.
5 przepisów na lekkie sałatki, które zrobisz w mniej niż 10 minut
Po szparagi najlepiej sięgać wiosną. Są wtedy najsmaczniejsze, najcenniejsze pod względem składników odżywczych, a ich cena jest najbardziej korzystna. Kupowane zimą szparagi najpewniej pochodzą z Hiszpanii, ich smak i zapach pozostawiają wiele do życzenia, są wiotkie i łykowate.
Po to warzywo najlepiej nie sięgać zimą. Szpinak jest bardzo podatny na różnego rodzaju zanieczyszczenia i sztuczne składniki. Bardzo szybko wchłania z otoczenia szkodliwe substancje, które później razem z nim trafiają do naszego organizmu. Najlepiej jeść szpinak późnym latem, można wtedy zamrozić go na zimę.