Składniki spodu
2 szklanki twoich ulubionych orzechów
7 miękkich (świeżych lub suszonych)
daktyli
Składniki masy
2 dojrzałe owoce mango
400 ml mleka roślinnego
(na przykład ryżowego)
100 g cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju kokosowego
Składniki przybrania
kawałek ananasa, figi, miechunki
lub innego ciekawego owocu
Przygotowanie: Orzechy i daktyle zmiksuj na gęstą masę. Przenieś do formy i palcami wylep tartę. Odstaw do schłodzenia. W blenderze zmiksuj miąższ mango z 300 ml mleka roślinnego. Wlej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. W reszcie mleka (100 ml) rozprowadź mąkę, skrobię i cukier, wymieszaj. Dodaj płyn do gotującego się mleka i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj olej kokosowy. Ponownie wymieszaj i odstaw na 5 minut. Zalej schłodzony spód na tartę. Przybierz wybranymi owocami.
5 przepisów na czekoladowe desery do 150 kcal
Składniki ciasta
450 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
35 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
Składniki nadzienia
3 łyżki masła orzechowego
kilka kostek gorzkiej czekolady
Składniki przybrania
twoje ulubione owoce
Przygotowanie: W misce połącz wodę, drożdże, sól i cukier. Mieszaj, aż cukier i drożdże się rozpuszczą. Dodaj 4 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wsyp resztę mąki, mieszaj drewnianą łyżką lub ręką. Uformuj kulkę i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nie wałkuj ciasta, tylko rozciągnij je, zaczynając od środka, na placek o grubości maksymalnie 5 mm. Na wierzchu rozsmaruj masło orzechowe i ułóż kawałki czekolady. Piecz w temperaturze 220°C, aż pizza się zarumieni. Przed podaniem przybierz owocami. Jedz szybko, żeby żaden Włoch nie zobaczył!
Egzotyczne sorbety na letni deser. Wypróbuj naszych 5 sprawdzonych przepisów
Składniki ciasta
biszkopt kakaowy
Składniki kremu
300 g orzechów nerkowca
? szklanki soku z cytryny
2 łyżki oleju kokosowego
wybrany syrop do smaku
1 puszka mleka kokosowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 kieliszek rumu, mocnej herbaty lub kawy
Do przekładania: dżem z mirabelek lub malin
Składniki przybrania: świeże owoce, kwiaty, gorzka czekolada
Przygotowanie: Przygotuj biszkopt kakaowy. Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i odstaw na 2 godziny. Odsącz, wsyp do kielicha blendera, dodaj gęstą część mleka kokosowego, sok z cytryny i rozpuszczony olej kokosowy, zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do masy, dokładnie wymieszaj. Spróbuj i wlej syrop do smaku. Biszkopt przetnij na 3 krążki. Wyrównaj górną część. Każdy krążek ciasta skrop rumem, mocną herbatą lub kawą. Przekładaj dżemem i masą czekoladową. Resztę masy wykorzystaj do posmarowania boków i wierzchu. Gotowy tort dekoruj owocami, kwiatami i pokruszoną czekoladą.
Nowe przepisy na pyszne fit serniki z owocami. Wypróbuj koniecznie!
Składniki spodu:
1 szklanka płatków owsianych (mogą być
bezglutenowe)
6 miękkich (świeżych albo suszonych)
daktyli
3 łyżki oleju kokosowego
Składniki masy:
1½ szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki mleka sojowego lub wody
5 łyżek twojego ulubionego syropu
sok z 1 cytryny
100 g orzechów nerkowca
1 laska wanilii
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka cukru
2 łyżki oleju kokosowego
Składniki przybrania:
1 szklanka uprażonej kukurydzy
Przygotowanie: Płatki owsiane zmiksuj z daktylami i olejem kokosowym. Przełóż do formy i wyrównaj. Wstaw do lodówki. Kaszę przelej wrzątkiem, ugotuj w mleku lub wodzie. Gotuj na małym ogniu, aż ziarna kaszy wchłoną cały płyn i się rozpadną. Orzechy mocz przez godzinę, zmiksuj z sokiem z cytryny i miąższem wanilii. Powoli dodawaj kaszę, miksuj na gładką masę. Dopraw do smaku syropem. Masę wyłóż na przygotowany spód, wstaw do lodówki. W rondlu lub na patelni rozpuść mleko kokosowe z cukrem. Powinien powstać gęsty krem. Gotuj. Na koniec dodaj olej kokosowy. Tak powstałym kajmakiem polej ciasto. Ozdób popcornem.
5 przepisów na pyszne i jednocześnie dietetyczne desery. Grzesz bezkarnie!
Składniki muffinów:
1 szklanka passaty pomidorowej
lub pomidorów z puszki
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka octu
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki soli
Składniki przybrania:
bita śmietana kokosowa
2 świeże figi
Przygotowanie: W misce lub kielichu blendera umieść pomidory, olej, cukier i ocet. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. W drugiej misce połącz mąkę, sodę, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masę pomidorową, wymieszaj. Przygotuj papierowe papilotki i formę do pieczenia babeczek. Wlewaj po 2–3 łyżki masy na jedną babeczkę. Piecz w temperaturze 180°C przez mniej więcej 30 minut, odstaw do ostygnięcia. Każdą babeczkę posmaruj bitą śmietaną i ozdób pokrojoną figą.
Przepisy i zdjęcia pochodzą z książki "Słodka Wegan Nerd. Moje roślinne desery" Alicji Rokickiej, która ukazała się nakładem wydawnictwa Nasza Księgarnia.