Naukowcy wskazali pięć najbardziej uzależniających potraw. Wśród nich niestety pizza
W rondelku podgrzej anyż, cynamon, goździki, przyprawę korzenną oraz wodę. Gotuj mieszankę przez 5-10 minut, odcedź i przelej cały płyn do garnka. Dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę i mandarynki, sok z pomarańczy, oraz wino i delikatnie podgrzej. Całość dobrze wymieszaj. Miód dodaj kiedy grzaniec lekko ostygnie, by nie utracił swoich właściwości.
Wino podgrzej w garnku, dodaj do niego laski cynamonu, goździki oraz gałkę muszkatołową. Pomarańczę pokrój na plasterki, kilka dorzuć do wina, a resztę pozostaw na później. Laskę wanilii przekrój na pół, wydrąż z niej pastę i razem z pozostałością laski dodaj ją do grzańca. Kiedy grzane wino będzie już ciepłe, przelej je przez sitko do szklanek lub kielichów, a na koniec dorzuć do każdego plasterek pomarańczy.
Kiedyś dodawał energii rolnikom. Dziś właściwości napoju switchel wykorzystują gwiazdy Hollywood
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kakao wymieszaj w szklance z odrobiną gorącej wody. W rondelku podgrzej wino oraz mleko, dodaj kakao, roztopioną czekoladę, ksylitol oraz przyprawy. Zagotuj miksturę do wrzenia i przelej ją do kubka. Śmietankę z mleczka kokosowego ubij na sztywną piankę i przełóż na grzane wino.
Do garnka wlej wino, wsyp cynamon, kardamon oraz gwiazdki anyżu. Laskę wanilii przekrój na pół, wydrąż z niej pastę i dodaj do garnka. Całość przykryj i pozostaw na pół godziny, aż wino przejdzie korzennym aromatem. Po tym czasie dodaj maliny i wolno zagotuj przygotowaną mieszankę. Gdy wino zawrze, odczekaj 2-3 minuty i zdejmij je z ognia. Dodaj ksylitol lub miód i całość wymieszaj. Przelej wino do kielichów lub kubków przez sitko.
Zdrowy fast food w wersji fit to nie oksymoron. Trzeba tylko wiedzieć, jak go przygotować