Najlepsze przepisy na grzane wino w nieco odchudzonej wersji

Wino, szczególnie w zimowej odsłonie korzennego grzańca to dodatek, który umila długie, jesienno-zimowe wieczory. Oto nietuzinkowe przepisy w nieco odchudzonej wersji, na które możesz sobie pozwolić od czasu do czasu.

Naukowcy wskazali pięć najbardziej uzależniających potraw. Wśród nich niestety pizza

Klasyczny grzeniec galicyjski

Grzane winoGrzane wino pinterest.com

  • 1 butelka dobrego czerwonego, wytrawnego wina 
  • 3 łyżki naturalnego miodu
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 1 laska cynamonu 
  • 4 goździki 
  • 200 ml wody 
  • 1 cytryna 
  • 3 mandarynki 
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej  szczypta cynamonu 

W rondelku podgrzej anyż, cynamon, goździki, przyprawę korzenną oraz wodę. Gotuj mieszankę przez 5-10 minut, odcedź i przelej cały płyn do garnka. Dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę i mandarynki, sok z pomarańczy, oraz wino i delikatnie podgrzej. Całość dobrze wymieszaj. Miód dodaj kiedy grzaniec lekko ostygnie, by nie utracił swoich właściwości.

Biały grzaniec waniliowo-cynamonowy

Grzane winoGrzane wino pinterest.com

  • 1 butelka dobrego białego wina (półwytrawne lub wytrawne)
  • szczypta kardamonu
  • 2 laski cynamonu
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka goździków
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 laska wanilii

Wino podgrzej w garnku, dodaj do niego laski cynamonu, goździki oraz gałkę muszkatołową. Pomarańczę pokrój na plasterki, kilka dorzuć do wina, a resztę pozostaw na później. Laskę wanilii przekrój na pół, wydrąż z niej pastę i razem z pozostałością laski dodaj ją do grzańca. Kiedy grzane wino będzie już ciepłe, przelej je przez sitko do szklanek lub kielichów, a na koniec dorzuć do każdego plasterek pomarańczy. 

Kiedyś dodawał energii rolnikom. Dziś właściwości napoju switchel wykorzystują gwiazdy Hollywood

Czekoladowy grzaniec w stylu hygge

Grzane winoGrzane wino pinterest.com

  • 1 łyżeczki gorzkiego kakao 
  • 4 kostki gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżkii mleka 
  • 1/3 szklanki czerwonego wina 
  • 3 łyżeczki ksylitolu 
  • szczypta cynamonu i kardamonu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 50 ml śmietanki z mleczka kokosowego

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kakao wymieszaj w szklance z odrobiną gorącej wody. W rondelku podgrzej wino oraz mleko, dodaj kakao, roztopioną czekoladę, ksylitol oraz przyprawy. Zagotuj miksturę do wrzenia i przelej ją do kubka. Śmietankę z mleczka kokosowego ubij na sztywną piankę i przełóż na grzane wino.

Malinowe grzane wino rosé 

Grzane winoGrzane wino pinterest.com

  • 1 butelka różowego wina
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu
  • 2 gwiazdki anyżu 
  • 1 laska cynamonu 
  • 1 laska wanili
  • garść świeżych lub mrożonych malin

Do garnka wlej wino, wsyp cynamon, kardamon oraz gwiazdki anyżu. Laskę wanilii przekrój na pół, wydrąż z niej pastę i dodaj do garnka. Całość przykryj i pozostaw na pół godziny, aż wino przejdzie korzennym aromatem. Po tym czasie dodaj maliny i wolno zagotuj przygotowaną mieszankę. Gdy wino zawrze, odczekaj 2-3 minuty i zdejmij je z ognia. Dodaj ksylitol lub miód i całość wymieszaj. Przelej wino do kielichów lub kubków przez sitko.

Zdrowy fast food w wersji fit to nie oksymoron. Trzeba tylko wiedzieć, jak go przygotować

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.