4 jesienne dolegliwości, które mogą oznaczać niedobór witamin. Jak je zwalczyć?

Depresja, zaburzenia przemiany materii czy osłabienie to częste dolegliwości towarzyszące nam jesienią. Ich przyczyny mogą wynikać z niedoboru konkretnych witamin i składników odżywczych. Wystarczy jednak kilka małych zmian w diecie, by skutecznie się ich pozbyć.

Dieta na jesienną chandrę. Co jeść, by mieć dobry humor i dużo energii?

Osłabienie, utrata apetytu - niedobór wit. C

Jesienią skłonność do infekcji jest raczej rzeczą naturalną. Na zewnątrz robi się zimno, nic więc dziwnego, że cały czas towarzyszy nam przeziębienie. Mimo to, słabsza odporność ma swoją przyczynę - może być nią niedobór witaminy C. Jej regularne przyjmowanie (nie tylko w postaci suplementów, ale również z produktów w nią bogatych) zmniejsza ryzyko przeziębienia.

Źródła witaminy C: papryka, papaja, jarmuż, kiszona kapusta i cytrusy.

Problemy z koncentracją, stany depresyjne - niedobór wit. B1

Często nazywamy to zimowym przesileniem, ale te objawy mogą wskazywać na niedobór witaminy B1 w naszym organizmie. Odpowiada ona za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga pamięć, koncentrację oraz łagodzi negatywne działanie stresu i zwalcza stany depresyjne.

Źródła witaminy B1: wieprzowina, ziarna słonecznika, brązowy ryż, orzechy, pieczywo pełnoziarniste.

5 przepisów na zdrowe jesienne smoothie

Warzywa i owoce
Warzywa i owoce unsplash.com

Przesuszona skóra, zaburzenia przemiany materii - niedobór wit. A, E

Jesienno-zimowe kłopoty ze skórą najczęściej tłumaczymy niską wilgotnością w ogrzewanych pomieszczeniach. Jednak może być to także objaw kłopotów z tarczycą lub niedoborów witamin A i E.

Źródła witaminy A i E: wątróbka wieprzowa, ryby, pełnotłusty nabiał, strączki, papryka.

Nadmierne wypadanie włosów - niedobór wit. B2 i żelaza

Nadmierne wypadanie włosów czy stan zapalny kącików ust mogą być spowodowane infekcją grzybiczą lub bakteryjną, osłabieniem, a także niedoborem witaminy B2 oraz żelaza. Witamina B2 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych, a jej niedobór może powodować stany zapalne.

Źródła witaminy wit. B2: nabiał, jaja, wątróbka, strączki, słonecznik.

Ta roślina pobudza lepiej niż poranna kawa, pomaga spalać tłuszcz i ekspresowo poprawia samopoczucie

 
Więcej o: