Dieta na jesienną chandrę. Co jeść, by mieć dobry humor i dużo energii?
Jesienią skłonność do infekcji jest raczej rzeczą naturalną. Na zewnątrz robi się zimno, nic więc dziwnego, że cały czas towarzyszy nam przeziębienie. Mimo to, słabsza odporność ma swoją przyczynę - może być nią niedobór witaminy C. Jej regularne przyjmowanie (nie tylko w postaci suplementów, ale również z produktów w nią bogatych) zmniejsza ryzyko przeziębienia.
Źródła witaminy C: papryka, papaja, jarmuż, kiszona kapusta i cytrusy.
Często nazywamy to zimowym przesileniem, ale te objawy mogą wskazywać na niedobór witaminy B1 w naszym organizmie. Odpowiada ona za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga pamięć, koncentrację oraz łagodzi negatywne działanie stresu i zwalcza stany depresyjne.
Źródła witaminy B1: wieprzowina, ziarna słonecznika, brązowy ryż, orzechy, pieczywo pełnoziarniste.
5 przepisów na zdrowe jesienne smoothie
Jesienno-zimowe kłopoty ze skórą najczęściej tłumaczymy niską wilgotnością w ogrzewanych pomieszczeniach. Jednak może być to także objaw kłopotów z tarczycą lub niedoborów witamin A i E.
Źródła witaminy A i E: wątróbka wieprzowa, ryby, pełnotłusty nabiał, strączki, papryka.
Nadmierne wypadanie włosów czy stan zapalny kącików ust mogą być spowodowane infekcją grzybiczą lub bakteryjną, osłabieniem, a także niedoborem witaminy B2 oraz żelaza. Witamina B2 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych, a jej niedobór może powodować stany zapalne.
Źródła witaminy wit. B2: nabiał, jaja, wątróbka, strączki, słonecznik.
Ta roślina pobudza lepiej niż poranna kawa, pomaga spalać tłuszcz i ekspresowo poprawia samopoczucie