Składniki:
• 80 g mąki gryczanej
• 130 ml mleka
• 2 jajka
• 2 łyżeczki zmielonej kawy
• 250 g ricotty
• 3 łyżeczki miodu akacjowego
• 20 g cukru trzcinowego
• 2 owoce kardamonu
• 40 g masła
• sól morska
• masło klarowane lub olej ryżowy (do smażenia)
Sposób przygotowania: Mąkę, szczyptę soli, cukier, jajka, kawę, mleko i 70 ml wody, miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na patelni na małym ogniu roztapiamy masło, schładzamy je, a później dodajemy do ciasta i ponownie miksujemy. Gotową masę odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Ricottę rozgniatamy i mieszamy z miodem. Kardamon otwieramy, wyciągamy ziarna, rozgniatamy je w moździerzu, następnie dodajemy do sera. Wszystko mieszamy aż do połączenia składników. Na patelni o średnicy 15 cm smażymy naleśniki na maśle klarowanym lub oleju ryżowym. Po usmażeniu gotowe krążki smarujemy ricottą i zawijamy. Możemy skropić je pozostałym miodem.
Wegańskie smakołyki - kultowe słodycze w zdrowszej, roślinnej formie
Składniki:
• 500 g marchewek
• 2 łyżki tapioki lub mąki ryżowej
• szczypta pieprzu
• 2 łyżki oleju ryżowego
Sposób przygotowania: Marchewkę myjemy, kroimy na podłużne kawałki. Wrzucamy do naczynia razem z mąką, przyprawami i olejem. Dokładnie mieszamy. Umieszczamy warzywa na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku na opcji „grill” przez ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Ponieważ każdy piekarnik działa inaczej, należy sprawdzać, czy frytki są już wystarczająco miękkie, ale jeszcze nie flakowate. Najlepiej smakują z ziołami i domowym majonezem.
Proteinowe kulki z fasoli
Składniki:
• 300 g czarnej fasoli
• 1½ łyżki masła ghee
• 1 łyżka masła orzechowego
• 1½–2 łyżki ksylitolu brzozowego
• 5 łyżek ciemnego kakao
• ekstrakt z wanilii
• 1 łyżeczka soli himalajskiej
• czarny sezam do pokrycia
Sposób przygotowania: Fasolę myjemy i moczymy przez ok. 2 godz. Następnie umieszczamy ją w mikserze lub blenderze, dodajemy roztopione masło oraz masło orzechowe i miksujemy na gładką masę. Dodajemy kolejno: kakao, ksylitol, sól i ekstrakt z wanilii. Miksujemy ponownie. Gotową masę przekładamy do miski, najlepiej szklanej, i mrozimy przez ok. 1 godz. Po wyjęciu z zamrażarki z masy formujemy kulki dowolnej wielkości, a następnie obtaczamy je w sezamie. Gotowe przykrywamy folią lub papierem i przed spożyciem ponownie schładzamy w lodówce.
Polska zdrowa żywność lepsza i tańsza od importowanych 'hitów'. Zobacz, co wybierać
Składniki:
• 300 g soczewicy
• 200 g chorizo lub innej pikantnej kiełbasy
• 4 duże pomidory
• sól
• oliwa extra virgin
• 1 łyżeczka ksylitolu
• 1 szalotka
• suszone peperoncino
• 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania: Szalotkę, czosnek i 3½ pomidora kroimy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy szczyptę soli, ksylitol i peperoncino. Dusimy pod przykryciem przez ok. 20 min. ? sosu miksujemy i ponownie wlewamy na patelnię. Na drugiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną kiełbasę na 3–4 łyżkach oliwy. W międzyczasie soczewicę gotujemy al dente. Kiełbasę mieszamy z sosem. Nakładamy na talerz ugotowaną soczewicę, polewamy ją sosem i przybieramy pozostałym świeżym pomidorem pokrojonym w cienkie plastry.
Przerwa na lunch! 5 przepisów na proste w przygotowaniu sałatki w słoiku. Idealne w pracy
Składniki:
• 100 g drobno pokrojonego jarmużu
• ¼ małej główki czerwonej kapusty, drobno posiekanej
• 1 gruszka średniej wielkości
• 1 mały granat
• ¼ szklanki obranych orzechów włoskich
• 1 awokado
Dressing:
• 3 łyżki oliwy extra virgin
• 2 łyżki octu jabłkowego
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 2 łyżki musztardy
• szczypta soli
• szczypta ksylitolu
• sok z 1 małej limonki
Sposób przygotowania: Myjemy jarmuż, siekamy kapustę na drobne paski, obieramy gruszkę i kroimy na paski, wycinając ogryzek. Awokado podobnie: obieramy ze skóry, wyjmujemy pestkę i kroimy wzdłuż. Granat rozcinamy i wyjmujemy pestki. Wszystkie składniki mieszamy w misce, tak aby nie zrobić miazgi z gruszki i awokado. W osobnym naczyniu z podanych składników przyrządzamy dressing; można go zblendować dla lepszej konsystencji. Polewamy nim sałatkę już na talerzu.
Zdrowe obiady dla całej rodziny - jakie mamy możliwości, jeśli nie chcemy codziennie gotować?
Czarna pasta z suszonymi pomidorami
Składniki:
• 150 g czarnej fasoli
• sól himalajska, kolorowy pieprz
• 70 ml oliwy extra virgin
• 5 suszonych pomidorów
• 5 ząbków czosnku
• 2 łyżki pasty sezamowej tahini
• sok z 1 limonki
• zioła prowansalskie
• natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania: Fasolę namaczamy w wodzie przez noc lub co najmniej 8 godzin. Wylewamy wodę, dolewamy świeżej – potem gotujemy przez ok. 80 min, aż fasola zmięknie. Po wystudzeniu dodajemy sól, pieprz, zioła, zgniecione ząbki czosnku i miksujemy z oliwą i tahini na gładką masę. Następnie dodajemy sok z limonki i posiekane suszone pomidory. Całość mieszamy łyżką. Możemy dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki.
Składniki:
• 100 g mąki ryżowej
• 40 g mąki gryczanej
• 50 g ksylitolu
• 120 g masła klarowanego lub ghee
• 3 jajka
• cynamon mielony
• świeża wanilia
• olej ryżowy do smażenia
• dżem lub powidła do podania
• szczypta soli
Sposób przygotowania: W naczyniu mieszamy mąki, ksylitol i szczyptę soli. Masło rozpuszczamy w rondlu razem z cynamonem, wanilią i 350 ml wrzątku. Kiedy masło zacznie wrzeć, zdejmujemy rondel z ognia, dosypujemy mąkę i mieszamy nieustannie tak, aby w cieście nie powstały grudki. Odstawiamy masę do ostudzenia. Następnie roztrzepujemy jajka osobnym naczyniu i dolewamy je do ciasta, ubijając ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto pod przykryciem wsadzamy do lodówki na ok. 24 godz. Rozgrzewamy olej ryżowy w garnku. Wyciskamy ciasto z rękawa cukierniczego lub innego narzędzia na rozgrzany tłuszcz i smażymy do pełnego zrumienienia. Upieczone churros układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe posypujemy ksylitolem i cynamonem, podajemy też powidła do maczania.
Wszystkie przepisy pochodzą z książki "Co kupować, by jeść zdrowo - Shopping IQ" Agnieszki Pająk, Wydawnictwo Pascal.