Liczba porcji: 5
Pralinki: 300 g twardej części mleczka kokosowego, 100 g cukru trzcinowego, 50 g oleju kokosowego, 5 g ekstraktu z wanilii, szczypta różowej soli himalajskiej, 200 g orzechów laskowych (przyprażonych i obranych ze skórki), 5 kromek chrupkiego pieczywa Polewa: 150 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Twardą część mleczka umieść w garnuszku wraz z cukrem, olejem, ekstraktem i solą. Podgrzej, poczekaj, aż wszystko się rozpuści, i dokładnie wymieszaj. Przelej do misy blendera, dodaj przyprażone i obrane ze skórki orzechy laskowe, a następnie zblenduj na jednolitą i bardzo kremową masę. Gotowy krem przełóż do silikonowych foremek na pralinki i umieść w zamrażalniku na około 30 minut, do całkowitego zamarznięcia, inaczej wyjęcie z foremek będzie niemożliwe. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Na tym etapie możesz przygotować pralinki w czekoladzie lub batoniki na chrupiącym spodzie, tak jak na zdjęciu obok. Jeśli wybierasz osobne czekoladki z nadzieniem, zanurz każdą pralinkę w czekoladzie, ułóż na papierze do pieczenia i poczekaj, aż czekolada zastygnie. Jeśli wolisz batoniki z trzema pralinkami, świeżo oblane pralinki ułóż na chrupiącym chlebku i umieść w lodówce na 15 minut, aż czekoladki po zastygnięciu się przykleją. Następnie zanurz w czekoladzie chlebek i ponownie odstaw do zastygnięcia na papierze.
Te słodycze Ani Lewandowskiej możesz zrobić w domu. Wystarczy kilka minut
Liczba porcji: 16
Składniki: 25 g ksylitolu, 50 g syropu malinowego, 5 g agaru, 25 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w garnuszku, podgrzej do całkowitego połączenia, a następnie gotuj, cały czas mieszając, aż zawartość garnuszka stanie się bardzo gęsta i lepiąca. Potrwa to około 5 minut. Po tym czasie przestudź masę i wstaw ją do lodówki na 15 minut. Powinna być twarda i plastyczna. Z takiej masy uformuj małe cukierki, które z czasem stwardnieją.
'TEN czekoladowy suflet śmiało możesz zjeść po treningu!
Liczba porcji: 10
Batonik: 100 g wiórków kokosowych, 50 g oleju kokosowego, 50 g syropu z agawy, 25 g mleka roślinnego, 5 g ekstraktu z wanilii, 10 g soku z cytryny, szczypta różowej soli himalajskiej Polewa: 75 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Wiórki kokosowe umieść w miseczce, wlej do nich stopiony olej kokosowy i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Gdy olej kokosowy stężeje, a masa będzie mniej klejąca, uformuj batoniki, po czym włóż je do zamrażalnika na 15 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, zanurz pojedynczo każdy zmrożony, twardy batonik i odłóż na papier do pieczenia do zastygnięcia.
Zdrowy i prosty przepis na domowe bounty
Składniki: 30 g oleju kokosowego, 50 mleka roślinnego, 25 g masła orzechowego, 50 g cukru trzcinowego, 25 g syropu z agawy, 60 g mąki owsianej, 60 g płatków owsianych, 5 g ekstraktu z wanilii, 30 g rodzynek, 30 g solonych orzeszków ziemnych, 10 g soku z cytryny
Liczba porcji: 12
Przygotowanie: Olej kokosowy, mleko, masło, cukier oraz syrop z agawy umieść w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdy masa będzie gorąca, dodaj mąkę owsianą oraz płatki i ponownie połącz składniki. Podgrzewaj, wciąż mieszając, kolejne 2 minuty, do zgęstnienia. Zdejmij z ognia, dodaj ekstrakt, sól, rodzynki, posiekane orzeszki ziemne oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na kilka minut do wystygnięcia i umieść w lodówce na 15 minut, by masa stwardniała. Rozgrzej piekarnik do 150?. Podziel na równe części i uformuj ciasteczka. Piecz do zrumienienia około 20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw na blasze do wystudzenia.
Kulki mocy według Anny Lewandowskiej. Idealnie sprawdzą się po treningu!
Składniki:
Karmel: 25 g oleju kokosowego, 50 g ksylitolu, 25 g mleka roślinnego, 50 g daktyli, szczypta różowej soli himalajskiej, 25 g masła orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady
Olej kokosowy, ksylitol oraz mleko roślinne umieść w małym garnuszku i podgrzewaj do połączenia się składników. Następnie przelej płyn do kielicha blendera, dodaj daktyle, masło orzechowe oraz sól i zblenduj wszystko na gładką masę, po czym umieść w zamrażalniku na 15 minut. Uformuj z karmelu podłużne cukierki i ponownie schłódź w zamrażalniku przez kwadrans. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zanurz każdy cukierek i odłóż do zastygnięcia na papier do pieczenia.
Jak zmniejszyć apetyt na słodycze?
Przepisy pochodzą z książki: Wegańskie słodycze Karoliny Gawrońskiej, autorki kanału „Savory or sweet?” na YouTubie; Copyright © 2018 by Karolina Gawrońska; Photo copyright © 2018 by Paweł Błęcki