Naukowcy wskazali pięć najbardziej uzależniających potraw. Wśród nich niestety pizza
Aby wzmocnić organizm, dostarcz wraz z dietą odpowiedniej dawki antyoksydantów. Antyoksydanty chronią nas przed działaniem wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia oraz mogą zapobiec wielu chorobom. Dobrym źródłem antyoksydantów są przede wszystkim warzywa i owoce. Szczególnie bogate w antyoksydanty są owoce jagodowe, takie jak: maliny, jagody i borówki. W okresie zimowym, gdy brak świeżych owoców, sięgnij po liofilizowane owoce i warzywa w postaci proszku, które posiadają około 10 razy większą zawartość witamin i składników mineralnych niż ich świeży odpowiednik.
Zapewne wiecie, że prawidłowa mikroflora jelitowa jest niezbędna do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej, które noszą nazwę dysbiozy, mogą z kolei zwiększać podatność na infekcje i być przyczyną wielu innych dolegliwości. Jeśli więc cierpisz z powodu spadku odporności, masz wzdęcia, gazy i bóle brzucha, koniecznie rozważ probiotykoterapię.
5 mitów na temat odchudzania, z którymi trzeba rozprawić się raz na zawsze
Ze względu na działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i immunomodulujące czarny bez z powodzeniem można wykorzystywać w leczeniu przeziębienia czy grypy. Zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu wykazują właściwości napotne. Ponadto wyciąg z kwiatów bzu czarnego ma umiarkowane działanie przeciwzapalne. Z kolei napar z kwiatów bzu czarnego może być używany jako płukanka przy anginie, w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Preparaty pozyskiwane z bzu czarnego wykazują ponadto działanie wykrztuśne.
Imbir ma tak wiele zdrowotnych właściwości, że nie sposób tutaj przytoczyć ich wszystkich. Wykazuje on m.in. działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne, dlatego jest rewelacyjny przy przeziębieniach. Na chłodne dni Ania Lewandowska poleca imbirówkę – rozgrzewający napój, który może uchronić Cię przed chorobą. Przepis znajdziesz poniżej:
Sposób przygotowania:
Przygotowanie tego napoju jest bardzo proste. Wystarczy pokroić imbir w plasterki i zagotować w wodzie z dodatkiem goździków. Do osobnego naczynia dodaj pokrojoną w plastry cytrynę i pomarańczę. Następnie dodaj kawałki imbiru wraz z wywarem. Dolej przegotowaną wodę. Na sam koniec dodaj łyżkę miodu i gotowe! Już sam wygląd i aromat rozgrzewają! A smak? Oceńcie sami, a warto próbować, bo to naprawdę doskonała herbata na nadchodzące chłodniejsze dni.
Dieta dyniowa wspomagająca odchudzanie. Jak i kiedy ją stosować?
Czystek jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli – związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka. Dodatkowo czystek posiada następujące właściwości:
Sok z owoców granatu nazywany jest napojem mocy. Dlaczego? To wszystko dzięki jego szczególnym właściwościom poprawiającym ogólny stan zdrowia. Granat ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, chroni przed miażdżycą, pomaga przy chorobach układu pokarmowego, wzmacnia system immunologiczny i wykazuje działania przeciwzapalne. Pij go regularnie, a szybko zauważysz poprawę swojego stanu zdrowia.
Działa przede wszystkim przeciwzapalnie, ma też silne właściwości antyoksydacyjne – unieszkodliwia wolne rodniki. Udowodniono, że kurkuma przyspiesza regenerację i zmniejsza bóle mięśniowe u sportowców. Badania potwierdzają, że dodatkowo wspomaga leczenie infekcji oraz działa przeciwbakteryjnie.
Ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jej spożywanie przez astmatyków znacząco zmniejsza nasilenie objawów i częstotliwość ataków choroby. Co więcej czarnuszkę można stosować w różnych postaciach.
5 fit przepisów z awokado w roli głównej
Pokrzywa zwyczajna dzięki zawartości związków biologicznie czynnych uważana jest za jedną z najcenniejszych roślin stosowanych w fitoterapii. Wykazano jej właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antyagregacyjne, hipoglikemiczne oraz hipocholesterolemiczne. Na wzmocnienie organizmu dobra jest herbatka z liści pokrzywy. Wystarczy dwie łyżki stołowe mocno rozdrobnionych liści pokrzywy zalać szklanką wrzątku, a po 10 minutach odcedzić. Napar należy pić dwa-trzy razy dziennie pomiędzy posiłkami.
Zawarta w czosnku mieszanina lotnych związków (głównie siarkowych) działa bakteriobójczo, niszczy liczne drobnoustroje, drożdże, grzyby i wirusy. Czosnek zmniejsza skurcze i stany zapalne, pobudza wydzielanie śluzu, ułatwia odkrztuszanie, a także łagodzi uczucie duszności. Najskuteczniejsze pod tym względem są świeżo utarte lub pokrojone na kawałki ząbki czosnku lub świeżo wyciśnięty sok.
Traganek (Astragalus membranaceus) jest ziołem od wieków stosowanym w medycynie chińskiej. Znalazł on szerokie zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń, m.in. infekcji górnych dróg oddechowych, choroby wieńcowej, zapaleniu wątroby, czy przewlekłych biegunkach. Traganek, jak każdy adaptogen, wpływa na wiele procesów metabolicznych w naszym organizmie, poprawiając samopoczucie i zmniejszając zmęczenie. Preparaty z traganka są szczególnie polecane osobom z obniżoną odpornością. Co ważne, nie ma badań dotyczących niepożądanych skutków suplementacji wyciągu z traganka.
Fleksitarianizm - czy to najlepsza dieta XXI wieku?
W miodzie znajdziemy wiele substancji wykazujących silne działanie antyoksydacyjne (np. kwasy fenolowe, flawonoidy, karotenoidy). Miody zawierają również liczne enzymy, śladowe ilości witamin oraz makro- i mikroelementów. Składniki miodu wywierają działanie przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i antyproliferacyjne. Polecam dodawać miód do herbaty oraz różnego rodzaju koktajli. Pamiętaj jednak, aby nie mieszać go z gorącym płynem, gdyż wtedy miód traci swoje właściwości zdrowotne.
Chlorella jest algą słodkowodną bogatą w wiele składników odżywczych. W jej składzie możemy znaleźć m.in. witaminę C, A, E oraz witaminy z grupy B. Stanowi także cenne źródło żelaza oraz aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Swoją ciemnozieloną barwę zawdzięcza obecności chlorofilu. Chlorella przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek. Jej obecność w diecie wpływa korzystnie na regulację poziomu glukozy we krwi, usprawnia pracę wątroby, zwiększa wytrzymałość podczas treningów, wspomaga proces detoksykacji organizmu, a także pomaga w redukcji stresu oksydacyjnego oraz działa wzmacniająco na cały organizm. Chlorellę można dodawać np. do koktajli, sałatek lub napojów. Ze względu na swój charakterystyczny smak najlepiej łączyć ją z produktami o intensywnym aromacie. Nie powinno się poddawać jej obróbce termicznej, gdyż działa to niekorzystnie na zawarte w niej związki prozdrowotne.
Soki z kiszonek są równie wartościowe jak same warzywa. Ich zalety są następujące:
5 pysznych smoothies na najczęstsze jesienne dolegliwości
Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Aby wzmocnić organizm polecam zwłaszcza aktywność fizyczną podejmowaną na zewnątrz. Choćby spacer przed snem lub lekki jogging. Pamiętaj, że aby aktywność fizyczna była skuteczna, należy ją uprawiać regularnie.