15 sposobów na poprawę odporności według Anny Lewandowskiej

W sezonie jesienno-zimowym szczególnie jesteśmy narażeni na spadek odporności, a w konsekwencji przeziębienie i grypę. Jak poprawić swoją odporność? Ania Lewandowska przychodzi z pomocą i zdradza 15 swoich sprawdzonych sposobów.

Naukowcy wskazali pięć najbardziej uzależniających potraw. Wśród nich niestety pizza

1. Antyoksydanty

Aby wzmocnić organizm, dostarcz wraz z dietą odpowiedniej dawki antyoksydantów. Antyoksydanty chronią nas przed działaniem wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia oraz mogą zapobiec wielu chorobom. Dobrym źródłem antyoksydantów są przede wszystkim warzywa i owoce. Szczególnie bogate w antyoksydanty są owoce jagodowe, takie jak: maliny, jagody i borówki. W okresie zimowym, gdy brak świeżych owoców, sięgnij po liofilizowane owoce i warzywa w postaci proszku, które posiadają około 10 razy większą zawartość witamin i składników mineralnych niż ich świeży odpowiednik. 

2. Wszystko zaczyna się od jelit – probiotyki

Zapewne wiecie, że prawidłowa mikroflora jelitowa jest niezbędna do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej, które noszą nazwę dysbiozy, mogą z kolei zwiększać podatność na infekcje i być przyczyną wielu innych dolegliwości. Jeśli więc cierpisz z powodu spadku odporności, masz wzdęcia, gazy i bóle brzucha, koniecznie rozważ probiotykoterapię. 

5 mitów na temat odchudzania, z którymi trzeba rozprawić się raz na zawsze

3. Sok z czarnego bzu przeciw grypie

Ze względu na działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i immunomodulujące czarny bez z powodzeniem można wykorzystywać w leczeniu przeziębienia czy grypy. Zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu wykazują właściwości napotne. Ponadto wyciąg z kwiatów bzu czarnego ma umiarkowane działanie przeciwzapalne. Z kolei napar z kwiatów bzu czarnego może być używany jako płukanka przy anginie, w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Preparaty pozyskiwane z bzu czarnego wykazują ponadto działanie wykrztuśne.

4. Imbirówka na przeziębienie

Imbir ma tak wiele zdrowotnych właściwości, że nie sposób tutaj przytoczyć ich wszystkich. Wykazuje on m.in. działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne, dlatego jest rewelacyjny przy przeziębieniach. Na chłodne dni Ania Lewandowska poleca imbirówkę – rozgrzewający napój, który może uchronić Cię przed chorobą. Przepis znajdziesz poniżej:

  • 200 g imbiru
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • kilka goździków
  • 1 łyżka miodu
  • 1 l przegotowanej wody
     

Sposób przygotowania:
Przygotowanie tego napoju jest bardzo proste. Wystarczy pokroić imbir w plasterki i zagotować w wodzie z dodatkiem goździków. Do osobnego naczynia dodaj pokrojoną w plastry cytrynę i pomarańczę. Następnie dodaj kawałki imbiru wraz z wywarem. Dolej przegotowaną wodę. Na sam koniec dodaj łyżkę miodu i gotowe! Już sam wygląd i aromat rozgrzewają! A smak? Oceńcie sami, a warto próbować, bo to naprawdę doskonała herbata na nadchodzące chłodniejsze dni.

Dieta dyniowa wspomagająca odchudzanie. Jak i kiedy ją stosować?

5. Czystek

Czystek jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli – związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka. Dodatkowo czystek posiada następujące właściwości:

  • działa przeciwalergicznie
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne
  • działa przeciwwirusowo
  • działa przeciwbakteryjnie
  • opóźnia procesy starzenia

6. Sok z granatu

Sok z owoców granatu nazywany jest napojem mocy. Dlaczego? To wszystko dzięki jego szczególnym właściwościom poprawiającym ogólny stan zdrowia. Granat ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, chroni przed miażdżycą, pomaga przy chorobach układu pokarmowego, wzmacnia system immunologiczny i wykazuje działania przeciwzapalne. Pij go regularnie, a szybko zauważysz poprawę swojego stanu zdrowia.

7. Kurkuma

Działa przede wszystkim przeciwzapalnie, ma też silne właściwości antyoksydacyjne – unieszkodliwia wolne rodniki. Udowodniono, że kurkuma przyspiesza regenerację i zmniejsza bóle mięśniowe u sportowców. Badania potwierdzają, że dodatkowo wspomaga leczenie infekcji oraz działa przeciwbakteryjnie.

8. Czarnuszka

Ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jej spożywanie przez astmatyków znacząco zmniejsza nasilenie objawów i częstotliwość ataków choroby. Co więcej czarnuszkę można stosować w różnych postaciach.

  • Przyprawa: można ją stosować jako zamiennik pieprzu. Świetnie się sprawdza jako dodatek do chleba, zup, sałatek, czy duszonych warzyw.
  • Napar: przygotowuje się go jak herbatkę. Należy zalać wrzątkiem jedną łyżkę zmielonych nasionek i parzyć około 15 minut.
  • Olejek: idealny do stosowania zewnętrznie na skórę lub włosy. Pamiętajmy, aby kupować tylko olej z czarnuszki tłoczony na zimno. Po otwarciu przechowujemy go w lodówce.
  • Ziołomiód: na każdą łyżkę miodu dać jedną łyżeczkę zmielonej czarnuszki i utrzeć na papkę. Taka mikstura jest bardzo pomocna przy przeziębieniu, działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel i ból gardła.

5 fit przepisów z awokado w roli głównej

9. Pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna dzięki zawartości związków biologicznie czynnych uważana jest za jedną z najcenniejszych roślin stosowanych w fitoterapii. Wykazano jej właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antyagregacyjne, hipoglikemiczne oraz hipocholesterolemiczne. Na wzmocnienie organizmu dobra jest herbatka z liści pokrzywy. Wystarczy dwie łyżki stołowe mocno rozdrobnionych liści pokrzywy zalać szklanką wrzątku, a po 10 minutach odcedzić. Napar należy pić dwa-trzy razy dziennie pomiędzy posiłkami.

10. Czosnek

Zawarta w czosnku mieszanina lotnych związków (głównie siarkowych) działa bakteriobójczo, niszczy liczne drobnoustroje, drożdże, grzyby i wirusy. Czosnek zmniejsza skurcze i stany zapalne, pobudza wydzielanie śluzu, ułatwia odkrztuszanie, a także łagodzi uczucie duszności. Najskuteczniejsze pod tym względem są świeżo utarte lub pokrojone na kawałki ząbki czosnku lub świeżo wyciśnięty sok. 

11. Traganek – adaptogen

Traganek (Astragalus membranaceus) jest ziołem od wieków stosowanym w medycynie chińskiej. Znalazł on szerokie zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń, m.in. infekcji górnych dróg oddechowych, choroby wieńcowej, zapaleniu wątroby, czy przewlekłych biegunkach. Traganek, jak każdy adaptogen, wpływa na wiele procesów metabolicznych w naszym organizmie, poprawiając samopoczucie i zmniejszając zmęczenie. Preparaty z traganka są szczególnie polecane osobom z obniżoną odpornością. Co ważne, nie ma badań dotyczących niepożądanych skutków suplementacji wyciągu z traganka.

Fleksitarianizm - czy to najlepsza dieta XXI wieku?

12. Miód

W miodzie znajdziemy wiele substancji wykazujących silne działanie antyoksydacyjne (np. kwasy fenolowe, flawonoidy, karotenoidy). Miody zawierają również liczne enzymy, śladowe ilości witamin oraz makro- i mikroelementów. Składniki miodu wywierają działanie przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i antyproliferacyjne. Polecam dodawać miód do herbaty oraz różnego rodzaju koktajli. Pamiętaj jednak, aby nie mieszać go z gorącym płynem, gdyż wtedy miód traci swoje właściwości zdrowotne.

13. Chlorella

Chlorella jest algą słodkowodną bogatą w wiele składników odżywczych. W jej składzie możemy znaleźć m.in. witaminę C, A, E oraz witaminy z grupy B. Stanowi także cenne źródło żelaza oraz aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Swoją ciemnozieloną barwę zawdzięcza obecności chlorofilu. Chlorella przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek. Jej obecność w diecie wpływa korzystnie na regulację poziomu glukozy we krwi, usprawnia pracę wątroby, zwiększa wytrzymałość podczas treningów, wspomaga proces detoksykacji organizmu, a także pomaga w redukcji stresu oksydacyjnego oraz działa wzmacniająco na cały organizm. Chlorellę można dodawać np. do koktajli, sałatek lub napojów. Ze względu na swój charakterystyczny smak najlepiej łączyć ją z produktami o intensywnym aromacie. Nie powinno się poddawać jej obróbce termicznej, gdyż działa to niekorzystnie na zawarte w niej związki prozdrowotne. 

14. Kiszonki

Soki z kiszonek są równie wartościowe jak same warzywa. Ich zalety są następujące:

  • są niskokaloryczne
  • są źródłem witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie
  • są źródłem witamin o właściwościach przeciwutleniających
  • dostarczają magnezu, wapnia, fosforu i potasu
  • zawierają kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii
  • odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych witamin z grupy B
  • pomagają odbudować florę bakteryjną i przywrócić równowagę w organizmie po kuracjach antybiotykowych 

5 pysznych smoothies na najczęstsze jesienne dolegliwości

15. Aktywność fizyczna na zewnątrz

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Aby wzmocnić organizm polecam zwłaszcza aktywność fizyczną podejmowaną na zewnątrz. Choćby spacer przed snem lub lekki jogging. Pamiętaj, że aby aktywność fizyczna była skuteczna, należy ją uprawiać regularnie.

 
Więcej o: