6 rozgrzewających przepisów hygge, które poprawią humor

Hygge to słowo, które wywodzi się z norweskiego dobrego samopoczucia. To nic innego, jak komfort, przytulna atmosfera oraz ciepły nastrój. Od czego zacząć tworzenie szczęśliwej atmosfery hugge w swoim domu? Od pysznego jedzenia. Oto 6 przepisów inspirowanych duńską filozofią szczęścia.

Jak zdrowo się odżywiać nie wydając fortuny?

Aromatyczne cynamonki

CynamonkiCynamonki pinterest.com

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 70 g cukru lub erytrytolu
  • szczypta soli
  • 1 szklanka letniego mleka
  • saszetka suchych drożdży

Nadzienie:

  • 100 g cukru lub erytrytolu
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Do miski przesiej obie mąki i dodaj do nich olej, drożdże, cukier oraz sól. Dolej mleko, a następnie wyrób masę i odstaw ją na 20 minut, by wyrosła. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, posyp równomiernie cukrem oraz korzennymi przyprawami i zawiń w rulon. Podziel ciasto na 15 równych kawałków, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz cynamonki w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni i przez 10-15 minut.

Czekoladowy budyń jaglany

Budyń jaglanyBudyń jaglany pinterest.com

  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki surowego kakao
  • ok. 5-7 daktyli
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki masła z orzechów laskowych
  • kilka świeżych malin
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, aby zrobiły się miękkie. Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie, aż wchłonie cały płyn. Następnie przełóż kaszę do blendera i zmiksuj z mlekiem, daktylami, kakao, masłem orzechowym oraz cynamonem na gładką masę. Przelej budyń do miseczki i podaj przystrojonego kostkami czekolady oraz malinami.

4 błędy żywieniowe utrudniające odchudzanie, które popełnia każdy

Rozgrzewająca czekolada z chilli

Gorąca czekoladaGorąca czekolada pinterest.com

  • 1,5 szklanki mleka laskowego
  • 4 kostki gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 1 łyżka kakao
  • 1-2 łyżki erytrytolu lub miodu
  • szczypta chilli
  • pianki marshmallow do dekoracji

Mleko podgrzej w rondelku. Rozpuść w nim czekoladę, dodaj 2 łyżki kakao i wymieszaj. Gdy gorąca czekolada stanie się jednolita, dodaj przyprawy oraz słodzik. Czekoladę przelej do kubka i ozdób piankami marshmallow.

Mleczne bułeczki z malinami

Bułeczki z malinamiBułeczki z malinami pinterest.com

  • 500 g mąki pszenna 
  • 100 g malin
  • 80 g masła
  • 7 g suszonych drożdży 
  • 70 g erytrytolu lub cukru
  • 280 ml letniego mleka
  • szczypta soli
  • 1 białko

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, drożdże i szczyptę soli. Wlewaj powoli naprzemiennie mleko i roztopione masło. Po wyrobieniu ciasta dodaj małą garść malin i wyrabiaj jeszcze przez chwilę, by maliny zabarwiły ciasto na różowo. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw 30 min w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i z każdej formujemy kulkę, którą spłaszczamy. Na środku każdej kładziemy 2-3 maliny i zawijamy, formując okrągłą bułeczkę. Gotowe bułeczki odstawiamy jeszcze raz w ciepłe miejsce na 30 minut, a po tym czasie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

10 produktów, które jedzone w duecie wspomagają odchudzanie

Szarlotka z nutą cynamonową

SzarlotkaSzarlotka pinterest.com

Ciasto kruche:

  • 420 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 330 g bardzo zimnego masła
  • 140 ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 5 dużych jabłek 
  • 70 g cukru w zależności od kwaśności jabłek 
  • 2 łyżeczki cynamonu
     

Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i wymieszać dokładnie z cukrem oraz cynamonem. 

Mąkę, sól i cukier wymieszać, dodać schłodzone masło i wyrabiać, aż będzie przypominać kruszonkę. Dolać wodę i wyrabiać do momentu, aż powstanie ciasto. Ciasto uformować w kulkę i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie, na grubość ok. 2- 3 mm i przełożyć do formy (24 cm) wysmarowanej masłem, a drugą po rozwałkowaniu pociąć na 2 cm paski. Na ciasto w formie przełożyć jabłka,a na wierzch ułożyć paski ciasta tak, by utworzyły kratkę. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 50-60 minut.

Kokosowa owsianka

Kokosowa owsiankaKokosowa owsianka pinterest.com

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki mleka kokosowego

1/2 płatków owsianych

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1 łyżka musu kokosowego

dodatki: orzechy, cukier kokosowy, banan

Mleko kokosowe wymieszaj z wodą i podgrzej w rondelku. Dodaj do niego wiórki kokosowe oraz płatki owsiane. Gotuj owsiankę na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Kiedy będzie gotowa dodaj mus kokosowy i przełóż do słoiczka lub miseczki. Na koniec dodaj pokrojonego banana oraz orzechy, a całość posyp cukrem kokosowym.

Co to jest moon milk? Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.