Jak zdrowo się odżywiać nie wydając fortuny?
Ciasto:
Nadzienie:
Do miski przesiej obie mąki i dodaj do nich olej, drożdże, cukier oraz sól. Dolej mleko, a następnie wyrób masę i odstaw ją na 20 minut, by wyrosła. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, posyp równomiernie cukrem oraz korzennymi przyprawami i zawiń w rulon. Podziel ciasto na 15 równych kawałków, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz cynamonki w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni i przez 10-15 minut.
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, aby zrobiły się miękkie. Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie, aż wchłonie cały płyn. Następnie przełóż kaszę do blendera i zmiksuj z mlekiem, daktylami, kakao, masłem orzechowym oraz cynamonem na gładką masę. Przelej budyń do miseczki i podaj przystrojonego kostkami czekolady oraz malinami.
4 błędy żywieniowe utrudniające odchudzanie, które popełnia każdy
Mleko podgrzej w rondelku. Rozpuść w nim czekoladę, dodaj 2 łyżki kakao i wymieszaj. Gdy gorąca czekolada stanie się jednolita, dodaj przyprawy oraz słodzik. Czekoladę przelej do kubka i ozdób piankami marshmallow.
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, drożdże i szczyptę soli. Wlewaj powoli naprzemiennie mleko i roztopione masło. Po wyrobieniu ciasta dodaj małą garść malin i wyrabiaj jeszcze przez chwilę, by maliny zabarwiły ciasto na różowo. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw 30 min w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i z każdej formujemy kulkę, którą spłaszczamy. Na środku każdej kładziemy 2-3 maliny i zawijamy, formując okrągłą bułeczkę. Gotowe bułeczki odstawiamy jeszcze raz w ciepłe miejsce na 30 minut, a po tym czasie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
10 produktów, które jedzone w duecie wspomagają odchudzanie
Ciasto kruche:
Nadzienie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i wymieszać dokładnie z cukrem oraz cynamonem.
Mąkę, sól i cukier wymieszać, dodać schłodzone masło i wyrabiać, aż będzie przypominać kruszonkę. Dolać wodę i wyrabiać do momentu, aż powstanie ciasto. Ciasto uformować w kulkę i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie, na grubość ok. 2- 3 mm i przełożyć do formy (24 cm) wysmarowanej masłem, a drugą po rozwałkowaniu pociąć na 2 cm paski. Na ciasto w formie przełożyć jabłka,a na wierzch ułożyć paski ciasta tak, by utworzyły kratkę. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 50-60 minut.
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka musu kokosowego
dodatki: orzechy, cukier kokosowy, banan
Mleko kokosowe wymieszaj z wodą i podgrzej w rondelku. Dodaj do niego wiórki kokosowe oraz płatki owsiane. Gotuj owsiankę na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Kiedy będzie gotowa dodaj mus kokosowy i przełóż do słoiczka lub miseczki. Na koniec dodaj pokrojonego banana oraz orzechy, a całość posyp cukrem kokosowym.
Co to jest moon milk? Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?