Polska zdrowa żywność lepsza i tańsza od importowanych 'hitów'. Zobacz, co wybierać
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdza się w diecie osób pragnących schudnąć nadprogramowe kilogramy. 100 g dyni to niecałe 30 kcal. Jest bogata w błonnik, beta-karoten, a także witaminy z grupy B, potas, wapń oraz fosfor. Jest lekkostrawna, dlatego mogą ją jeść nawet małe dzieci, czy osoby z wrażliwym żołądkiem. Badania pokazują, że częste spożywanie dyni może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc oraz raka jelita grubego. Na dynię muszą uważać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż w tej chorobie jest niewskazana, jej indeks glikemiczny wynosi 75, czyli jest wysoki.
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Czy dieta alkaliczna jest bezpieczna? Jej twórca trafił do więzienia
Dieta dyniowa to niewątpliwe fantastyczna propozycja na sezon jesienny. Polega na umieszczeniu dyni w jak największej liczbie posiłków w ciągu dnia. Dynię można wykorzystać w kuchni do przygotowania wielu dań. Najpopularniejsza jest w postaci zupy-krem, jednak można dodawać ją również do sałatek, ciast oraz zastąpić nią ziemniaki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg), dynię obrać, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Pokrojoną dynię rozłożyć na blaszce do pieczenia i piec około 30-35 min, aż będzie miękka. Kiedy już ostygnie, zblendować ją na mus.
1, 5 szklanki musu z dyni zmieszać z jajkami, cynamonem oraz wybranym słodzikiem. Dodać do masy suche składniki (mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia albo sodą). Delikatnie wszystko połączyć. Placuszki smażyć na patelni posmarowanej olejem kokosowym. Możecie jeść je same albo z dodatkiem orzechów, serka mascarpone lub świeżymi owocami.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię obrać i pokroić w paski. W dużej misce wymieszać pokrojoną dynię z oliwą, solą i z przyprawami. Kawałki dyni obtoczone w przyprawach wyłożyć na blachę do pieczenia. Piec około 30 minut, aż dyniowe frytki będą przyrumienione.
Fleksitarianizm - czy to najlepsza dieta XXI wieku?
Pokroić w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. W garnku rozgrzać oliwę i je podsmażyć. Dodać mus z upieczonej dyni oraz bulion warzywny. Gotować 15-20 min, po czym dodać mleko kokosowe, sok z limonki i przyprawy. Następnie gotować jeszcze około 20 min. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem.