Jagody goji, nasiona chia, czy orzechy pekan są zdrowymi produktami, ale istnieją ich polskie zamienniki, których jedzenie zapewnia znacznie więcej korzyści, a kosztują znacznie mniej. Zamiast wydawać setki złotych na importowane „hity”, rozejrzyj się za produktami, które znane są w Polsce od lat.
Oto 5 polskich super foods, które mają znacznie więcej cennych właściwości niż ich zagraniczne odpowiedniki.
4 błędy żywieniowe utrudniające odchudzanie, które popełnia każdy
Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, zawierają lignany, które zmniejszają poziom 'złego' cholesterolu LDL, obniżają poziom glukozy we krwi, a także hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. Jednak to właśnie siemię lniane ma ich znacznie więcej. W 100 gramach siemienia lnianego znajdziemy 300 mg lignanów, a w 100 gramach chia tylko 111 mg. Cenowo, siemię lniane również przedstawia się znacznie lepiej. Za kilogram nasion chia zapłacimy około 40 zł, natomiast za kilogram siemienia lnianego - zaledwie 11 zł.
Nie doceniamy kapusty, a to błąd. Jej regularne jedzenie poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci, leczy choroby stawów, zapobiega anemii i obrzękom, a nawet podnosi odporność. W porównaniu z jarmużem, kapusta włoska zawiera w 100 gramach więcej magnezu (28 mg, a jarmuż 18 mg), fosforu (42 mg, a jarmuż 28 mg) oraz nieco więcej potasu (230 mg, jarmuż 228 mg). Kapusta jest też znacznie tańsza - za 200 gramów pakowanego jarmużu zapłacimy około 6 zł, czyli tyle co za całą główkę kapusty włoskiej.
Fleksitarianizm - czy to najlepsza dieta XXI wieku?
Wcale nie trzeba wydawać fortuny na egzotyczne orzechy, by dostarczyć sobie cennych składników odżywczych. Ogólnodostępne u nas orzechy włoskie w niczym nie ustępują tym droższym, importowanym. W porównaniu z orzechami pekan, orzechy włoskie są mniej kaloryczne (w 100 gramach mają 654 kcal, a pekan 691 kcal), zawierają więcej białka (15,23 gramów, a pekan 9,17 gramów w 100 gramach). Mają także więcej witamin i minerałów. Są doskonałym źródłem: potasu. fosforu, żelaza, wapnia, witaminy C oraz witaminy B6. Jeśli chodzi o cenę, to za 100 g orzechów pekan zapłacimy ok. 20 zł, a za taką samą ilość włoskich - jedynie 9 zł.
Moda na jagody goji trwa w najlepsze, ale mało kto wie, że polskie jagody są cennym źródłem selenu i cynku, których jagody goji nie posiadają. Zawierają także mnóstwo witamin. Oprócz witaminy A i C, którą znajdziemy także w jagodach goji, polskie jagody zawierają witaminę B i PP. Jak widać, nie wszystko, co modne, jest zawsze najlepsze. Jeśli chodzi o koszty, to za 250 gramów suszonych jagód goji zapłacimy około 25 zł, a za identyczną porcję mrożonych polskich jagód - 12 zł, a więc prawie o połowę mniej.
Jak smakuje mleko karalucha? Czy będzie nowym superfood? Spytaliśmy o zdanie dietetyka
W składzie znanych i łatwo dostępnych, zielonych warzyw znajdziemy bowiem te same witaminy (przede wszystkim witaminę A i E oraz witaminy z grupy B), minerały (np. wapń, potas, selen, żelazo) oraz białko, które warunkuje ich antywirusowe i przeciwnowotworowe właściwości, co w modnych, królujących w internecie algach. Za opakowanie chlorelli (250 g) zapłacimy około 40 zł. Za taką kwotę możemy kupić nawet 6 kg szpinaku.
Czy dieta alkaliczna jest bezpieczna? Jej twórca trafił do więzienia