Zadbaj o szczupłą sylwetkę i płaski brzuch z dietą od Ewy Chodakowskiej

Jak zadbać o swoje codzienne menu, by było smaczne i pozwalało stale cieszyć się szczupłą sylwetką bez efektu jo-jo? Ewa Chodakowska wychodzi naprzeciw i przedstawia 35 przepisów na cały tydzień.

Fleksitarianizm - czy to najlepsza dieta XXI wieku?

Poniedziałek 

Śniadanie: Twaróg z awokado i natką 433 kcal

  • ser twarogowy półtłusty - pół kostki [100g]
  • awokado, obrane – 1/4 sztuki [35g]
  • pietruszka, liście – 3 łyżki [12g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 1/3 szklanki [80g]
  • słonecznik, łuskany – łyżka [10g]
  • pieprz czarny – 2 szczypty [2g]
  • chleb żytni razowy – 2 kromki [60g]

Ser ugnieć z jogurtem, awokado i poszatkowaną natką. Posyp słonecznikiem. Przypraw i zjedz z pieczywem.

II śniadanie: Owsianka z jabłkiem i migdałami 240 kcal

  • płatki owsiane – 4 łyżki [40g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 3 łyżki [60g]
  • jabłko – 1/2 małej sztuki [50g]
  • migdały – łyżeczka [5g]
  • cynamon mielony – 2 szczypty [2g]

Płatki zalej jogurtem i odstaw na 10 minut. Zetrzyj jabłko do płatków. Płatki polej musem jabłkowym i posyp migdałami.

Obiad: Curry z ryżem 608 kcal

  • mięso z piersi kurczaka, bez skóry – porcja [150g]
  • marchew, obrana - mała [60g]
  • ryż brązowy, suchy – 5 łyżek [50g]
  • cebula, obrana – 1/2 małej sztuki [35g]
  • mleko kokosowe – 2 łyżki [40g]
  • sok ze świeżej limonki – 3 łyżki [20g]
  • olej rzepakowy – 2 łyżki [20g]
  • curry w proszku – 2 szczypty [2g]
  • imbir świeży, tarty – 1/2 łyżeczki [3g]
  • papryka, mielona – szczypta [1g]

Mięso pokrój w mniejsze cząstki, natrzyj przyprawami i skrop mleczkiem. Następnie podduś na oleju. Następnie dodaj plasterki marchwi i cebuli. Zalej mleczkiem. Kiedy mięso będzie gotowe dodaj imbir. Chwilę podduś i wymieszaj z ugotowany ryżem. Skrop sokiem z cytryny.

Podwieczorek: Koktajl kakaowy z daktylem 185 kcal

  • mleko kokosowe - kubeczek [150g]
  • banan, obrany – mała sztuka [80g]
  • daktyle, suszone - 3 sztuk [13g]
  • kakao gorzkie, proszek – łyżeczka [5g]
  • cynamon mielony – szczypta [1g]
  • goździki mielone - szczypta [1g]

Zmiksuj wszystkie składniki.

Kolacja: Sałatka z komosą i czerwoną fasolą 342 kcal

  • papryka czerwona - pół średniej sztuki [70g]
  • komosa ryżowa, sucha – 3 łyżki [30g]
  • pietruszka, liście – 3 łyżki [12g]
  • oliwa z oliwek - łyżeczka [5g]
  • brokuły – mała garść [100g]
  • awokado – 1/4 sztuki [35g]
  • pieprz czarny - szczypta [1g]
  • papryka, mielona - szczypta [1g]

Brokuł podziel na różyczki i gotuj na parze przez 10 minut. Ugotuj komosę. Włóż do miseczki brokuły, komosę i fasolę. Wymieszaj z cząstkami awokado i papryki. Skrop olejem i przypraw. Posyp natką.

Wtorek 

Śniadanie: Kanapki z łososiem i serem 426 kcal

  • chleb graham – 2 kromki [60g]
  • pietruszka, liście – 2 łyżeczki [6g]
  • szczypiorek – 2 łyżeczki [6g]
  • łosoś, wędzony – plaster [60g]
  • ogórek – 1/2 [70g]
  • pieprz biały – szczypta
  • ser twarogowy chudy - pół kostki [100g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 2 łyżki [40g]
  • gruszka, obrana – średnia sztuka [100g]

Rozetrzyj ser z serkiem na gładką masę, dodaj nać pietruszki, szczypiorek, pieprz i wymieszaj. Posmaruj chleb pastą, połóż na wierzch łososia, ogórek świeży. Zjedź gruszkę.

II śniadanie: Jogurt z morelą i migdałami 199 kcal

  • morele suszone - 3 sztuki [18g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubek [150g]
  • migdały, łuskane – 3 łyżeczki [10g]

Do jogurtu dodaj pokrojone morele i pokruszone migdały.

Obiad: Makaron z duszoną papryką i mięsem 638 kcal

  • cebula – łyżka poszatkowanej [20g]
  • pulpa pomidorowa - [100g]
  • sól biała - szczypta
  • pieprz czarny - szczypta
  • olej rzepakowy - 3 łyżeczki [15g]
  • pietruszka, liście – 2 łyżki [8g]
  • makaron pełnoziarnisty, suchy - garść [70g]
  • mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [150g]
  • słonecznik – 2 łyżeczki [10g]
  • papryka czerwona - średnia sztuka [150g]

Ugotuj makaron. Zeszklij cebulę na patelni na tłuszczu. Dodaj pokrojonego kurczaka, następnie paseczki cukinii. Po 10-15 min dodaj przecier pomidorowy, przyprawy i duś do miękkości. Ułóż makaron na talerzu. Nałóż farsz z sosem, posyp natką pietruszki i słonecznikiem.

Podwieczorek: Grzanki z pieczarkową pastą 213 kcal

  • chleb graham – 2 kromki [50g]
  • ser twarogowy chudy - plaster [50g]
  • pieczarka biała – 3 średnie sztuki [61g]
  • cebula, poszatkowana – łyżeczka [11g]
  • czosnek - mały ząbek [3g]
  • olej rzepakowy uniwersalny – kilka kropel [2g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu - łyżka [20g]
  • szczypiorek - łyżka [8g]
  • pieprz czarny – szczypta
  • sól biała – szczypta

Zeszklij cebulę na oleju. Dodaj do niej pokrojone pieczarki i czosnek. Usmaż pieczarki, aż do czasu jak będą miękkie, a cały sok odparuje. Zdejmij farsz z ognia i wystudź, następnie zmiksuj z twarogiem, jogurtem naturalnym i przyprawami na gładką masę. Pastę schłodź w lodówce przez 30min, następnie rozsmaruj na grzankach z pieczywa (przygrzane na patelni pieczywo na wolnym ogniu, bez tłuszczu).

Kolacja: Sałatka z buraka, marchewki, selera z sosem 319 kcal.

  • burak, obrany - średnia sztuka [200g]
  • marchew, obrana - średnia sztuka [105g]
  • seler korzeniowy, obrany – mała sztuka [120g]
  • ogórek – mały, wężowy [110g]
  • czosnek – średni ząbek [5g]
  • ser feta – 2 plastry [50g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 2 łyżki [40g]

Warzywa drobno pokrój, upiecz w foli z dodatkiem rozmarynu i pieprzu. Jogurt wymieszaj ze startym ogórkiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa podawaj z fetą i sosem.

Zatrzymaj Hashimoto! Jak powinna wyglądać dieta przy problemach z tarczycą?

Środa

Śniadanie: Kasza jaglana z ananasem 429 kcal

  • kasza jaglana, sucha – 6 łyżek [60g]
  • kakao gorzkie, proszek - łyżeczka [5g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – kubeczek [150g]
  • ananas – 3 plastry [90g]
  • wiórki kokosowe - łyżka [10g]

Kaszę ugotuj na wodzie. Wymieszaj z jogurtem, ananasem i wiórkami. Posyp kakao.

II śniadanie: Koktajl szpinakowy z sokiem pomarańczowym 213 kcal

  • miód pszczeli - łyżka [14g]
  • szpinak - garść [50g]
  • sok ze świeżej pomarańczy - [100g]
  • migdały, łuskane – 2 łyżki [20g]

Zmiksuj wszystkie składniki razem.

Obiad: Indyk z sałatką z selera i ananasa 620 kcal

  • mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [150g]
  • ananas – 3 plastry [90g]
  • seler korzeniowy – średnia szt. [120g]
  • słonecznik, nasiona – 2 łyżeczki [10g]
  • olej rzepakowy uniwersalny – 3 łyżeczki [15g]
  • bazylia suszona – szczypta [1g]
  • sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [20g]
  • ryż brązowy, długoziarnisty, suchy - [60g]

Mięso natrzyj bazylią, pieprzem i olejem. Podsmaż na patelni grillowej. Zetrzyj seler i wymieszaj ze słonecznikiem i plasterkami ananasa. Skrop sokiem z cytryny. Zjedz z ugotowanym ryżem.

Podwieczorek: Migdałowy krem 236 kcal

  • płatki owsiane – 2 łyżki [20g]
  • masło orzechowe, bez soli – 1/2 łyżeczki [7g]
  • mleko migdałowe – 1/2 szklanki [60g]
  • banan, obrany - pół średniej sztuki [60g]

Zmiksuj wszystkie składniki.

Kolacja: Sałatka z łososiem 322 kcal

  • łosoś, dziki, świeży – mały kawałek [60g]
  • olej rzepakowy – łyżka [10g]
  • ocet balsamiczny – kilka kropel [2g]
  • sok ze świeżej cytryny - kilka kropel [2g]
  • pieprz czarny - szczypta [1g]
  • rukola – średnia garść [30g]
  • orzechy włoskie – 3 szt. [12g]
  • komosa ryżowa, sucha – 2 łyżki [20g]

Łososia ugotuj na parze. Przygotuj sos (olej, ocet balsamiczny, sok cytryny, przyprawy). Wymieszaj liście rukoli, z cząstkami ryby. Polej sosem, posyp pokruszonymi orzechami i ugotowaną komosą.

Czwartek

Śniadanie: Grahamka serem kozim i awokado 455 kcal

  • bułka grahamka – 1 sztuka [90g]
  • rukola – mała garść [20g]
  • ser feta - plaster [30g]
  • oliwa z oliwek - łyżka [10g]
  • awokado – 1/4 szt. [35g]

Rozkrój bułkę na pół rozsmaruj awokado na połówkach. Skrop oliwą. Ułóż rukolę i plasterki sera.

II śniadanie
Smoothie i orzechy 225kcal
Smoothie Be Raw – Vegan protein – Magic mango – buteleczka [250ml]
Orzechy włoskie – 2 sztuki [8g]
Wypij smoothie i zjedz orzechy.

Obiad: Pulpety z surówka z kapusty kiszonej 550 kcal

  • mięso z piersi kurczaka - porcja [120g]
  • białko jaja kurzego – 1 sztuka
  • cebula – 2 łyżki poszatkowanej [20g]
  • olej rzepakowy - łyżka [10g]
  • marchew, obrana - mała sztuka [60g]
  • otręby pszenne – 3 łyżeczki [15g]
  • kapusta kiszona - porcja [120g]
  • pieprz czarny – szczypta [1g]
  • pietruszka, liście - łyżka [4g]
  • oliwa z oliwek – łyżka [10g]
  • kasza gryczana, niepalona, sucha – 5 łyżek [50g]

Mielone mięso wymieszaj z otrębami, olejem, poszatkowaną cebulą i surowym białkiem jaja. Przypraw pieprzem, dolej łyżkę oleju i wyrób kulki wielkości śliwki. Upiecz w piekarniku (w 180'C) w naczyniu żaroodpornym do momentu aż mięso będzie gotowe. Podlewaj delikatnie wodą. Marchew zetrzyj na tarce, dodaj pokrojoną kapustę, natkę i skrop oliwą. Pulpety zjedz z surówką i ugotowaną kaszą.

Podwieczorek: Jogurt z miodem i tahini 206 kcal

  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – kubeczek [150g]
  • miód pszczeli - łyżeczka [14g]
  • pasta sezamowa tahiti – 1/2 łyżeczki [7g]
  • migdały, łuskane - łyżeczka [5g]

Jogurt polej miodem. Dodaj tahini i posyp potłuczonymi migdałami.

Kolacja: Sałatka z jaj, brokułów z dipem czosnkowym 330 kcal

  • brokuły, różyczki – garść [150g]
  • jaja kurze całe – 1 sztuka
  • szczypiorek – 2 łyżki [20g]
  • rzodkiewka – 3 sztuki [60g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 4 łyżki [80g]
  • czosnek - mały ząbek [3g]
  • dynia, pestki - 3 łyżeczki [15g]

Brokuły ugotuj na parze. Ugotowane jaja i rzodkiewki pokrój w ćwiartki. Jogurt wymieszaj, czosnkiem i szczypiorkiem. Wymieszaj wszystkie składniki.

Naturalne zamienniki kawy. Co pić zamiast latte lub espresso?

Piątek 

Śniadanie: Hummus z oliwkami 463 kcal

  • cieciorka gotowana - 3/4 szklanki [150g]
  • olej lniany - łyżka [10g]
  • chleb żytni razowy - 2 kromki [62g]
  • kmin rzymski – szczypta
  • chili pieprz cayenne – szczypta
  • sok ze świeżej cytryny - 4 łyżki [24g]
  • pietruszka, liście – 2 łyżki [8g]
  • oliwki zielone – ok. 5 sztuk [13g]

Cieciorkę zmiskuj z olejem, przyprawami i sokiem z cytryny. Pastę wymieszaj z pokrojonymi oliwkami. Rozsmaruj ją na pieczywie i posyp poszatkowaną natką.

II śniadanie: Kanapka z awokado i papryką 224 kcal

  • pietruszka, liście - [4g]
  • papryka, mielona - szczypta
  • awokado, obrane – 1/2 szt. [50g]
  • oregano suszone - szczypta
  • chleb żytni razowy – 2 kromki [62g]
  • papryka czerwona, słodka – 1/4 szt. [35g]

Awokado rozsmaruj na jednej kromce. Przypraw, ułóż paseczki papryki i przykryj druga kromką.

Obiad: Łosoś z komosą i czerwoną kapustą 605 kcal

  • łosoś, świeży - [120g]
  • komosa ryżowa, sucha – 5 łyżek [60g]
  • sok ze świeżej cytryny – łyżka
  • pieprz czarny – szczypta
  • oliwa z oliwek – 3 łyżeczki [15g]
  • pietruszka, liście - łyżka [4g]
  • kapusta czerwona - [50g]
  • sezam, nasiona łuskane, suszone – 2 łyżeczki [10g]

Poszatkowaną kapustę wymieszaj z tartą marchewką i ugotowaną komosą. Polej oliwą, sokiem i posyp sezamem. Przypraw. Rybę natrzyj czosnkiem, ugotuj na parze. Przełóż na talerz i skrop sokiem.

Podwieczorek: Sałatka z jabłka i kiwi 202 kcal

  • jabłko, obrane - średnia sztuka [150g]
  • kiwi, obrane - mała sztuka [80g]
  • słonecznik – 3 łyżeczki [15g]

Owoce pokrój w plastry i posyp słonecznikiem.

Kolacja: Omlet z papryką 300 kcal

  • białko jaja kurzego – 3 szt.
  • olej rzepakowy uniwersalny - łyżka [10g]
  • sól biała - szczypta
  • pieprz czarny - szczypta
  • pomidory - średnia sztuka [200g]
  • chleb żytni razowy - kromka [32g]
  • papryka czerwona - średnia sztuka [120g]
  • mąka żytnia- lekko czubata łyżka [10g]
  • pietruszka, liście - łyżka [4g]

Paprykę pokrój w drobne paski. Następnie wymieszaj z białkiem jaja, mąką, przyprawami i usmaż na rozgrzanej patelni. Przygotuj sałatkę z pomidora z natką. Ułóż sałatkę na omlecie, złóż na pół.

Sobota 

Śniadanie: Serek z sezamem i miodem 405 kcal

  • chleb żytni razowy – 2 kromki [70g]
  • serek twarogowy, ziarnisty – 1/2 kostki [100g]
  • miód pszczeli – łyżeczka
  • sezam - łyżka [13g]
  • siemię lniane – łyżeczka [5g]

Odcedzony serek wymieszaj z miodem, sezamem i roztartym w moździerzu siemieniem. Zjedź z pieczywem.

II śniadanie: Twaróg z suszoną śliwką 217 kcal

  • ser twarogowy półtłusty - pół kostki [120g]
  • mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 1/4 szklanki [60g]
  • śliwki suszone - 4 sztuki [10g]

Twarożek rozgnieć z mlekiem. Dodaj pokrojone w cząstki śliwki.

Obiad: Indyk pieczony, sałatka z winogronami 606 kcal

  • mięso z piersi indyka, bez skóry - [150g]
  • olej rzepakowy uniwersalny – 3 łyżeczki [15g]
  • szpinak – garść [40g]
  • komosa ryżowa, sucha – 5 łyżek [60g]
  • musztarda – 3 łyżki [30g]
  • winogrona czerwone lub zielone, bezpestkowe - [60g]

Mięso rozbij i natrzyj musztardą z 2 łyżeczkami oleju. Upiecz w piekarniku na złoty kolor. Umyty szpinak wymieszaj z cząstkami winogron. Skrop łyżeczką oleju. Zjedz z ugotowaną komosą.

Podwieczorek: Jogurt z płatkami jęczmiennymi i gruszką 202 kcal

  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 1/2 szklanki [125g]
  • płatki jęczmienne – 2 łyżki [20g]
  • skórka pomarańczowa, świeża – szczypta
  • gruszka, obrana - [100g]

Gruszkę pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki.

Kolacja: Sałatka z pomidora, rzodkiewki i bazylią 338 kcal

  • pomidory, czerwone - średnia sztuka [200g]
  • rzodkiewka – 4szt. [50g]
  • olej rzepakowy - łyżka [10g]
  • pieprz czarny - szczypta
  • ser typu "feta" - pół kostki [50g]
  • orzechy włoskie – 4 szt. [16g]
  • bazylia świeża – łyżka [5g]

Wymieszaj pokrojonego pomidora z rzodkiewką i resztą składników.

10 produktów, które jedzone w duecie wspomagają odchudzanie

Niedziela 

Śniadanie: Jajecznica na pomidorach 453 kcal

  • jaja kurze całe – 3 szt.
  • pomidor – mała sztuka [120g]
  • cebula, obrana – 1/2 małej sztuki
  • chleb żytni razowy – 2 kromki [60g]
  • olej rzepakowy - łyżka [10g]
  • pieprz – szczypta [1g]

Jajka wbij do miseczki i lekko ubij trzepaczką. Pomidory i cebulę podduś na patelni na oleju. Masę jajeczną wlej na patelnię i przypraw. Mieszaj energicznie, dopóki się nie zetnie. Zjedz z pieczywem.

II śniadanie 230 kcal

  • Baton Be Raw – proteinowy [60g]

Zjedz baton.

Obiad: Dorsz pieczony z cukinią 564 kcal

  • dorsz, świeży, filety bez skóry - porcja [150g]
  • komosa ryżowa, sucha – 6 łyżek [60g]
  • cukinia – mała szt. [200g]
  • olej rzepakowy– 3 łyżeczki [15g]
  • sok ze świeżej cytryny – 2 łyżki [12g]
  • czosnek - mały ząbek [5g]
  • bazylia świeża – 2 łyżki liści [10g]
  • oregano suszone – 2 szczypty [2g]
  • słonecznik, nasiona – 2 łyżeczki [10g]

Rybę natrzyj olejem i suszonymi przyprawami. Cukinię pokrój w plastry, natrzyj bazylią i wyciśniętym czosnkiem. Włóż wszystko do żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku aż ryba będzie miękka (w 180'C). Zjedź z ugotowaną komosą posypaną słonecznikiem.

Podwieczorek: Pieczony jarmuż i fetą 225 kcal

  • ser feta – plaster [30g]
  • oliwa z oliwek - łyżka [10g]
  • dynia, pestki – łyżka [10g]
  • jarmuż – garść [30g]
  • ogórek kiszony – mała sztuka [60g]
  • ocet balsamiczny – łyżeczka [5g]

Jarmuż podziel na mniejsze liski. Podpiecz w nagrzanym do 120'C piekarniku przez 5 minut. Wymieszaj z cząstkami sera i plasterkami ogórka. Skrop oliwą i octem.

Kolacja: Twarożek z selerem naciowym 333 kcal

  • ser twarogowy półtłusty – 1/2 kostki [100g]
  • kefir, 2% tłuszczu – 1/2 szklanki [125g]
  • seler naciowy - sztuka [30g]
  • pieprz czarny – szczypta [1g]
  • papryka, mielona - szczypta [1g]
  • słonecznik, nasiona – 2 łyżeczki [10g]
  • chleb żytni razowy - kromka [30g]

Twaróg wymieszaj z kefirem i pokrojonym selerem. Przypraw i posyp słonecznikiem. Zjedz z pieczywem.

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.