Dr Xand van Tulleken - brytyjski lekarz, znany m.in. z popularnych programów telewizyjnych emitowanych przez stację BBC, postanowił sprawdzić teorię znanego genetyka - dr. Sharona Moalema. Dr Moalem twierdzi, że ilość węglowodanów, jakiej potrzebuje dany organizm do właściwego funkcjonowania, jest zapisana w genach, a można ją określić przy pomocy zwykłego (ale niesolonego!) krakersa. Van Tulleken zebrał grupę studentów, z których każdy otrzymał kawałek krakersa. Uczestnicy eksperymentu mieli ssać przez kilka chwil krakersy i zasygnalizować, kiedy zauważą zmianę smaku na np nieco bardziej słodki. Niektórzy ze studentów zgłaszali takie wrażenie po kilkunastu sekundach, inni po kilkudziesięciu, jeszcze inni wcale. Co to oznacza?
Czy powinnaś unikać węglowodanów na kolację, jeśli chcesz schudnąć?
Krakersy pomagają określić najlepszą dla naszego organizmu ilosć węglowodanów Pinterest
Według dr Moalema, jeśli w trakcie ssania krakersa bardzo szybko zauważymy zmianę smaku, może to oznaczać, że nasza ślina ma wysokie stężenie amylazy - enzymu, który jest odpowiedzialny za rozkładanie cząsteczek skrobi na mniejsze cząsteczki cukru. Proces ten z kolei jest szybko rejestrowany przez nasze kubki smakowe. Reasumując: jeśli człowiek szybko zauważa zmianę smaku, oznacza to, że jego organizm również szybko rozkłada węglowodany, może sobie zatem pozwolić na większą ich ilość w codziennym menu.
Węglowodany - 8 mitów, w które wierzysz
Węglowodany są niezbędne dla naszego organizmu, ale należy je spożywać w odpowiednich ilościach Pinterest/sunew117
Warto jednak pamiętać, że test dr. van Tullekena to jedynie "wstępna diagnoza". Prosty krakers udowadnia, że zapotrzebowanie na węglowodany jest bardzo indywidualną sprawą, nie można więc jednoznacznie określić, ile cukrów powinno się znaleźć w codziennym menu człowieka.Taką informację jesteśmy z kolei w stanie uzyskać od dietetyka, jeśli dostarczymy mu szereg szczegółowych informacji dotyczących naszego trybu życia oraz aktualne wyniki badań krwi. Dietetyk obliczy nasze zapotrzebowanie na węglowodany i podpowie, jak rozłożyć je pomiędzy poszczególne posiłki w ciągu całego dnia.To bowiem także ma ogromne znaczenie, jeśli zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów i chcemy cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Węglowodany nie są twoim wrogiem! 5 powodów dla których nie należy eliminować ich z diety