Koktajl czekoladowy? Czemu nie! Pod warunkiem, że przygotujesz go według naszego hitowego przepisu

Możesz go potraktować jako cheat meal, który nie zrujnuje twojej diety. Ważne jednak, żebyś użyła do jego przygotowanie składników podanych w przepisie, zachowując proporcje.

Dlaczego warto (czasem) sięgać po czekoladę?

Najczęściej czekoladę chwali się za dużą zawartość magnezu i żelaza. To jednak nie wszystkie jej zasługi dla naszego organizmu. Ten smakołyk bowiem zawiera także sporo niacyny, czyli witaminy, która pełni bardzo ważną rolę podczas przemian metabolicznych - pomaga uwalniać energię zawartą w dostarczanym do organizmu pokarmie. Z kolei zawarte w czekoladzie flawonoidy biorą udział w procesach regulacji skurczów mięśni. Poza tym, czekolada ma jeszcze jedną, niezaprzeczalną wartość - nic, tak skutecznie jak ona, nie poprawia nam nastroju! 

Czekolada jest zdrowa - Prawda czy Mit?

Czekolada to źródło magnezu i  żelazaCzekolada to źródło magnezu i żelaza Pinterest

Ile kalorii ma czekolada? 

Amatorki czekolady, które jednocześnie walczą z nadprogramowymi kilogramami, pamiętają zapewne, jak bardzo jest kaloryczna. W zależności od rodzaju, 100 g czekolady ma ponad 500 kcal (niektóre nawet 580 kcal). Tym sposobem, jedna kosteczka czekolady, która waży 5-6 g ma ok 30 kcal. 

Czekolada. Dlaczego warto ją jeść?

Przepis na koktajl czekoladowy

Składniki:

  • 400 ml mleka migdałowego (może być chude mleko krowie lub mleko sojowe)
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 2 łyżeczki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki białka konopnego

Przygotowanie: wszystkie składniki wrzuć do blendera, zmiksuj na aksamitną, idealnie gładką masę. Przed piciem możesz także podgrzać swój koktajl. 

Koktajl czekoladowy to doskonały pomysł na deserKoktajl czekoladowy to doskonały pomysł na deser Pinterest

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.