Dlaczego warto (czasem) sięgać po czekoladę?
Najczęściej czekoladę chwali się za dużą zawartość magnezu i żelaza. To jednak nie wszystkie jej zasługi dla naszego organizmu. Ten smakołyk bowiem zawiera także sporo niacyny, czyli witaminy, która pełni bardzo ważną rolę podczas przemian metabolicznych - pomaga uwalniać energię zawartą w dostarczanym do organizmu pokarmie. Z kolei zawarte w czekoladzie flawonoidy biorą udział w procesach regulacji skurczów mięśni. Poza tym, czekolada ma jeszcze jedną, niezaprzeczalną wartość - nic, tak skutecznie jak ona, nie poprawia nam nastroju!
Czekolada jest zdrowa - Prawda czy Mit?
Amatorki czekolady, które jednocześnie walczą z nadprogramowymi kilogramami, pamiętają zapewne, jak bardzo jest kaloryczna. W zależności od rodzaju, 100 g czekolady ma ponad 500 kcal (niektóre nawet 580 kcal). Tym sposobem, jedna kosteczka czekolady, która waży 5-6 g ma ok 30 kcal.
Czekolada. Dlaczego warto ją jeść?
Przepis na koktajl czekoladowy
Składniki:
Przygotowanie: wszystkie składniki wrzuć do blendera, zmiksuj na aksamitną, idealnie gładką masę. Przed piciem możesz także podgrzać swój koktajl.