Zdrowa alternatywa słodyczy, czyli przepisy na ciasta od Ani Lewandowskiej

Jak poradzić sobie z ochotą na słodycze podczas odchudzania? Zdrową alternatywą dla klasycznych słodyczy mogą być fit ciasta autorstwa Anny Lewandowskiej. Są smaczne, proste w przygotowaniu, a co ważniejsze nie zagrażają zdrowiu i szczupłej sylwetce.

5 przepisów na zdrowe jesienne smoothie

Szpinakowe ciasto z owocami leśnymi i pianką kokosową

Przepisy na fit ciasta od Ani LewandowskiejPrzepisy na fit ciasta od Ani Lewandowskiej hpba.pl/blog

  • 400 g szpinaku
  • 200 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g cukier kokosowy
  • 5 jajek
  • 50 ml olej kokosowy
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki szpinak Lio Shake

Śmietanka kokosowa:

  • 2 puszki mleka kokosowego (biała część)
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub ksylitolu
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta wanilii
  • dowolne owoce leśne do przybrania

Sposób przygotowania:

Ubić jaja wraz z cukrem koksowym. Dodać mąkę (możesz opcjonalnie spróbować mąkę ryżową, którą często wykorzystuje do ciast), olej kokosowy, świeży szpinak, szpinak lio shake oraz proszek do pieczenia. Wszystko zblendować.
Okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem lub użyć papieru do pieczenia. Przelać ciasto i piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, wyjąć i poczekać aż wystygnie, odkroić lub wydrążyć łyżką pierwszą warstwę ciasta i pokruszyć je w osobnej miseczce

Następnie krok to zrobienia piany. Wyjmij z lodówki puszkę mleczka koksowego, zmiksuj wraz z cukrem i kilkoma kroplami limonki.
Przełożyć śmietankę na ciasto, dodać pokruszoną część ciasta i przyozdobić owocami.

Bananowo-karmelowy deser w wersji vege

Przepisy na fit ciasta od Ani LewandowskiejPrzepisy na fit ciasta od Ani Lewandowskiej hpba.pl/blog

Ciasto:

  • 2 szklanki (200 g) orzechów włoskich
  • 1 szklanka daktyli suszonych bez pestek

Nadzienie:

  • 2 szklanki daktyli suszonych bez pestek
  • 1 puszka mleko kokosowe
  • 1/4 filiżanki masła migdałowego

Krem:

  • 1 banan (pokrojony)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 10 g nasion chia
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Daktyle namocz w gorącej wodzie. Następnie włóż do miksera mieszankę orzechów włoskich i daktyli. Miksuj, aż do uzyskania lepkiego ciasta. Wyłóż masę do naczynia do pieczenia tarty i mocno dociśnij. Umieść ciasto w zamrażarce.

Nadzienie karmelowe:

Zmiksuj namoczone wcześniej w gorącej wodzie daktyle. Najpierw utworzy się lepka kula, a następnie stopniowo rozpadnie się i przyklei się do boków miksera. Następnie podgrzej mleko ??kokosowe i dodaj do daktyli. Masa powinna być gładka i kremowa. Na koniec dodaj masło migdałowe. Całość zmiksuj. Przełóż masę na ciasto i wstaw do zamrażarki.

Krem:

Aby zrobić krem musisz mieć mleko kokosowe, które było lodówce całą noc. Wyjmij schłodzoną puszkę z lodówki. Uważaj, aby jej nie potrząsnąć. Otwórz i zobaczysz, że krem ??jest na górze puszki, pozostawiając pod spodem wodnistą część. Wyjmij delikatnie gęstą część kremu i włóż do miksera wraz z nasionami chia. Zacznij ubijać na wolnej prędkości, a następnie stopniowo zwiększaj prędkość, aż do ubicia. Ważne, aby ciasto trzymać w lodówce, gdyż kokosowa pianka może szybko się rozpuścić.

Pokrój banana, a następnie delikatnie skrop go świeżo wyciskanym sokiem z cytryny, aby uniknąć przebarwień. Rozłóż warstwę bananów na wierzchu na warstwie nadzienia. Następnie ciasto posmaruj kremem i udekoruj resztą pokrojonego banana. Na koniec posyp ciasto startą czekoladę.

Włóż ciasto na 1 godzinę do zamrażarki. Później trzymaj ciasto w lodówce.

5 fit produktów, które jesz źle i przez to tyjesz

Tarta z malinami. Bez glutenu, bez laktozy

Przepisy na fit ciasta od Ani LewandowskiejPrzepisy na fit ciasta od Ani Lewandowskiej hpba.pl/blog

  • 250 g mąki owsianej (u mnie bezglutenowej)
  • 1 żółtko
  • 150 g masła klarowanego
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 100 g cukru kokosowego
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 szklanki dżemu
  • szklanka owoców leśnych
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • do ozdoby maliny

Sposób przygotowania:

Do miski włóż mąkę, żółtko, masło klarowane (z lodówki), sodę oczyszczoną, cukier kokosowy oraz wodę i ugnieć ciasto. Następnie rozłóż je w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach około 20 minut.

Dżem zmiksuj z owocami leśnymi, nasionami chia i syropem klonowym, połóż na wystudzony spód tarty i włóż do lodówki na 20 minut. Wierzch udekoruj malinami.

Ciasto o smaku rafaello i snikersa

Przepisy na fit ciasta od Ani LewandowskiejPrzepisy na fit ciasta od Ani Lewandowskiej hpba.pl/blog

Spód:

  • 10-12 daktyli
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego

Masa:

  • 250 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżeczki BIO cukru kokosowego
  • ok. 100 g musu kokosowego
  • połowa limonki sok

Polewa:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3-4 łyżeczki BIO cukru kokosowego
  • 250 ml mleczka kokosowego

Sposób przygotowania: 

Wydryluj daktyle z pestek, sparz je wrzątkiem i mocz 15 minut. W mikserze przygotuj składniki na spód ciasta i wyłóż w okrągłej foremce i umieść w lodówce.

W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną (opłukaną wcześniej 2 razy pod bieżącą wodą). Pod koniec gotowania, kiedy woda zacznie się wchłaniać, dolej mleka koksowego i gotuj do momentu wchłonięcia. Odstaw pod przykryciem do wystygnięcia. Następnie zmiksuj ugotowaną i ostudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na masę. Przelej na spód ciasta i ponownie włóż do lodówki na ok. 30 minut.

Mieszając w garnku na średnim ogniu podgrzej chwilę mleko kokosowe z cukrem  i masłem orzechowym. Przelej polewę na resztę ciasta i włóż na noc do lodówki.

5 produktów, których nie może zabraknąć w twojej diecie

Ciasto z morelami

Przepisy na fit ciasta od Ani LewandowskiejPrzepisy na fit ciasta od Ani Lewandowskiej hpba.pl/blog

  • 200 g mąki ryżowej
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 5-6 daktyli
  • 5 średnich moreli + dodatkowe 2 na wierzch
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Daktyle namocz we wrzątku, a morele umyj. Zmiksuj je razem w blenderze. Następnie resztę składników dodaj do miski i wszystko wymieszaj. Przełóż do małej, podłużnej keksówki.  Na wierzchu ułóż pokrojone kawałki moreli. Piecz w piekarniku ok. 40 minut w 180°C. Wyjmij, poczekaj do wystygnięcia

Co to jest moon milk? Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA