Komponując swoją sałatkę, staraj się dodawać do niej jak najciemniejsze liście np. szpinaku lub jarmużu. Mają dużo więcej witamin i cennych składników odżywczych, niż jasne liście np. kapusty pekińskiej.
Jeśli chcesz, żeby twoja sałatka była pełnowartościowym, zdrowym i jednocześnie sycącym posiłkiem, który podkręci twój metabolizm, nie powinno w niej zabraknąć białka. Dodawaj do sałatek na zmianę grillowanego kurczaka, pieczonego łososia, ser typu feta, ciecierzycę lub tofu.
5 lekkich, ale sycących sałatek na upalne letnie dni
Są potrzebne organizmowi m.in. do przyswojenia witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Stałym składnikiem twoich sałatek powinny być m.in.: awokado, orzechy, nasiona. Nie przesadzaj jednak z ich ilością, bo są kaloryczne.
Dietetyczna sałatka z kurczakiem
Dzięki temu urozmaicisz posiłek, będzie też sprawiać wrażenie bardziej pożywnego i pokaźnego. Dodawaj do sałatek pieczone bataty, gotowany na parze kalafior, brokuły lub zieloną fasolkę, grillowaną paprykę, pieczarki, cukinię etc. Staraj się sięgać po jak największą ilość różnego rodzaju warzyw, nie ograniczaj się wciąż do tych samych, bo sałatki szybko ci się znudzą.
Dietetyczne sałatki Sylwii Wiesenberg [6 PRZEPISÓW]
Największym wrogiem sałatki jest nuda! Staraj się, żeby sałatka była jak najbardziej kolorowa i atrakcyjna wizualnie. Czerwone pomidory dodawaj na zmianę z żółtymi i zielonymi. Nie ograniczaj się do szpinaku lub rukoli, ale sięgaj także po inne liście, m.in.: endywii, roszponki, czy radicchio. Nie bez znaczenia pozostaje także sposób krojenia warzyw. Jeśli zwykle paprykę kroisz w kostkę, raz na jakiś czas, pokrój ją w słupki, krążki cebuli zastąp piórkami.
Wylecz tarczycę dietą. Przepisy, które zatrzymają Hashimoto
Warzywa krój na duże kawałki
Większe kawałki oznaczają konieczność dłuższego przeżuwania kolejnych kęsów, a co za tym idzie - dłużej spożywamy posiłek. Wtedy do mózgu odpowiednio wcześnie trafia informacja, ze już się najedliśmy, dzięki czemu nie przesadzimy z ilością spożytego jedzenia.
Jeśli zamierzasz zjeść sałatkę na lunch, taki posiłek powinien mieć mniej więcej 400-450 kcal. Dodając orzechy, mięso, czy przygotowując sosy, czasem zapominamy, że w ten sposób lekki posiłek możemy zmienić w bombę kaloryczną. Lepiej mieć się na baczności!
Sałatka grecka - oryginalny, dietetyczny przepis
To prosty trick, który sprawdza się zawsze wtedy, kiedy sałatki nieco się nam już nudzą. Gotowany brązowy ryż, kasze wszelkiego rodzaju lub jęczmień odmieniają charakter sałatki, sprawiają, że staje się bardziej sycąca.