Do miski wrzuć 2 garści liści szpinaku baby. Pokrój w talarki 1/2 średniej wielkości cebuli (najlepiej czerwonej). Rozdrobnij talarki cebuli palcami, tak aby otrzymać krążki, dodaj je do szpinaku. Dodaj także garść jeżyn, garść malin i małą garstkę borówek amerykańskich (możesz je zastąpić jagodami), delikatnie wymieszaj składniki. Posyp sałatkę 2 łyżkami rozdrobnionego sera gorgonzola, wrzuć kilka pistacji. Taką sałatkę możesz jeść bez sosu lub możesz skropić ją delikatnie oliwą wymieszaną sokiem wyciśniętym z cytryny.
Sałatka grecka - oryginalny, dietetyczny przepis
Do miski wrzuć 2-3 garści liści szpinaku baby. 3-4 niewielkie gruszki pokrój na ćwiartki, jeśli jest taka potrzeba - usuń gniazda nasienne. Delikatnie podpiecz owoce w piekarniku. Ułóż gruszki na szpinaku, posyp 2-3 łyżkami nasion granatu oraz taką samą ilością rozdrobnionego sera gorgonzola. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, polej sosem przygotowanym z: miodu, oliwy, soku z cytryny, wody i musztardy.
Dietetyczne przepisy na imprezę [5 PRZEPISÓW]
Do miski wrzuć 2 garści mieszanki sałat, rukoli lub liści szpinaku baby. Średniej wielkości jabłko (najlepiej twarde, kwaskowate) umyj, przekrój (nie obieraj) i usuń gniazdo nasienne. Pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wrzuć do miski, dodaj 203 łyżki rozdrobnionego sera gorgonzola, 2 łyżki suszonej żurawiny i kilka orzechów pekan (możesz zastąpić włoskimi). Przypraw sałatkę solą, świeżo zmielonym pieprzem (najlepiej kolorowym), skrop oliwą.
5 składników, które mogą sprawić, że sałatka cię utuczy!
Do miski wrzuć 2 garści rukoli. Obierz niewielkie awokado, usuń pestkę i pokrój owoc na kawałki i skrop je sokiem z cytryny. Ułóż na liściach rukoli. Posyp łyżką drobno posiekanej cebuli (najlepiej czerwonej). 150-200 g krewetek podsmażaj na łyżce oliwy razem z rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Po 2-3 minutach wlej na patelnię 2-3 łyżki białego wina wymieszanego z łyżką soku wyciśniętego z cytryny. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj, smaż kolejne 3 minuty. Przełóż krewetki do miski z rukolą i awokado. Posyp 2 łyżkami prażonych płatków migdałowych. Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem, skrop oliwą.
5 przepisów na lekkie sałatki, które zrobisz w mniej niż 10 minut
Na półmisku rozłóż sporą garść listków rukoli. Ułóż na niej 6-8 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych (najlepiej żółtych i czerwonych). Dodaj 6-9 małych kulek mozzarelli i kilka plasterków szynki dojrzewającej. Oprósz wszystko solą i świeżo zmielonym (najlepiej kolorowym) pieprzem. Polej sosem przygotowanym z: rozdrobnionego ząbka czosnku, odrobiny musztardy, miodu, oliwy, wody i soku z cytryny. Jeśli chcesz, możesz także dodać ocet balsamiczny.