Przepisy na 3 FIT desery bez cukru + RABAT na zdrowe zakupy

Masz ochotę na coś słodkiego, ale dbasz o linię? Przedstawiamy wam 3 zdrowe propozycje deserów, które są najlepszym dowodem na to, że dieta może być przyjemna! Dodatkowo mamy niespodziankę dla fanów zdrowego odżywiania - 10% rabatu na zakupy na hasło: Myfitness. Sprawdźcie nasze przepisy na słodkości bez cukru!

Proteinowy sernik 

proteinowy sernikproteinowy sernik pixabay.com

Składniki:

- 300g twarogu chudego

- 5 jajek

- 50 g odżywki białkowej w ulubionym smaku

- 3 łyżki mleka

- 1 banan

- 3 łyżki płatków owsianych

- stewia do smaku

Przygotowanie:

Zmiksuj dokładnie jajka z odżywką białkową, bananem, twarogiem, płatkami owsianymi i mlekiem. Dopraw do smaku stewią, a następnie gotową masę przelej do tortownicy.

Piecz przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Całe ciasto warto ozdobić polewą, którą szybko przygotujesz mieszając zmiksowane ulubione owoce z odrobiną wody i żelatyną.

Batony musliBatony musli fot. Shutterstock

Batony mocy z owocami

Składniki:

- 2 szklanki płatków owsianych

- 1 szklanka liofilizowanych owoców 

- pół szklanki posiekanych ulubionych orzechów

-  5 łyżek syropu daktylowego (można go zastąpić miodem)

- 2 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:

W garnku delikatnie podgrzej syrop z masłem orzechowym. Dodaj resztę produktów, wymieszaj, a następnie przelej do formy. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 175 stopni. Kiedy masa ostygnie pokrój ją na batony i gotowe!

Domowa granola z owocami

domowa granoladomowa granola pixabay.com

Składniki na duży słoik:

4 szklanki ulubionych płatków musli

1/2 szklanki pestek dyni

1/2 szklanki liofilizowanych owoców

1/2 szklanki suszonych moreli

1/2 szklanki miodu (może być syrop z agawy albo syrop klonowy)

1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Posiekaj pestki dyni i morele, a następnie wszystkie produkty wsyp do miski i wlej miód. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą i delikatnie skleją, wyłóż je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp delikatnie po wierzchu cynamonem.

Piecz przez około 30 minut. Raz na jakiś czas mieszaj całość, żeby równomiernie się upiekła i zarumieniła. Kiedy całość przestygnie przesyp domową granolę do słoika. Świetnie smakuje z naturalnym jogurtem!



Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.