10 dużych winogron (kolor dowolny, mogą być mieszane, wtedy ładniej się prezentują) nadziej na szpadki do szaszłyków, następnie maczaj je do połowy w jogurcie naturalnym i wsypanych do miseczki nasionach chia. Szybko układaj na tacy i wsadzaj do zamrażalnika. Po mniej więcej 30 minutach przekąska będzie gotowa.
Dopadł cię głód? Mamy dla ciebie 5 gotowych przekąsek, które szybko dodadzą energii!
Do blendera wrzuć dużego, pokrojonego na kawałki banana oraz obraną, pozbawioną białych błonek i podzieloną na cząstki pomarańcz. Owoce dokładnie zmiksuj. Dodaj pół szklanki wody i ponownie miksuj, aż koktajl nabierze aksamitną, idealnie gładką konsystencję. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej wody (zależy to od tego, jak soczystej pomarańczy użyłeś).
Lody bananowe to idealna przekąska - są smaczne i zdrowe
Szklankę malin (powinny być twardawe, łatwiej będzie je faszerować) podziel na dwie części. Połowę wypełnij lekkim serkiem waniliowym. Do faszerowania malin serkiem, najlepiej użyć specjalnej strzykawki do dekorowania tortów i innych wypieków. Do pozostałych malin powtykaj niewielkie kawałki gorzkiej czekolady.
Rodzynki - niepozorna przekąska pełna cennych właściwości (Kalorie, KCAL)
Do sześciu małych tartaletek wlej jogurt naturalny (jeśli chcesz, żeby twoja przekąska była bardziej słodka, możesz dodać do jogurtu 1/2 łyżeczki miodu i dokładnie wymieszać). Na każdej tartaletce połóż borówkę amerykańską i delikatnie dociśnij ją palcem (powinna zanurzyć się w jogurcie do połowy). Wstaw do zamrażalnika i zostaw w nim, aż jogurt całkowicie się zamrozi. Zamiast borówek amerykańskich możesz użyć innych owoców np. malin, porzeczek etc.
Ciasteczka maślane bezglutenowe - zdrowe i lekkie
Dokładnie umyj duże jabłko, przekrój, usuń gniazdo nasienne. Połówki jabłka pokrój na cząstki, każdą z nich posmaruj cienką warstwą masła orzechowego. Na każdej cząstce jabłka połóż połówkę śliwki i delikatnie dociśnij. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200 °C. Zapiekaj kwadrans.