Jak jeść smacznie, jednocześnie dbając o zdrowie oraz szczupłą sylwetkę? Oto 7 przepisów autorstwa Ewy Chodakowskiej, które doskonale sprawdzą się zarówno jako przekąski, jak i lekkie kolacje.
Ugotuj kaszę na wodzie. Namocz daktyle na 2 godziny w ciepłej wodzie. Odcedź i zmiksuj z resztą składników.
Kremowa zupa z dyni i marchewki 349 kcal
Składniki:
dynia, surowa, obrana – 1,5 szklanki [300g]
marchew - średnia sztuka [170g]
pietruszka, korzeń - średnia sztuka [50g]
olej rzepakowy - łyżka [10g]
dynia, pestki - łyżka [15g]
lucerna, kiełki – 2 łyżki [10g]
gałka muszkatołowa, mielona - szczypta [1g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
Sposób przygotowania:
Obrane warzywa pokrój w cząstki. Włóż do garnka i zalej szklanką wody. Duś aż warzywa będą miękkie. Przypraw, dodaj olej i zmiksuj na gładką masę. Udekoruj kiełkami.
Pasta z awokado i warzywne pałeczki 191 kcal
Składniki:
awokado – 1/2 sztuki [70g]
sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [21g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 2 łyżki [40g]
papryka czerwona – 1/2 średniej sztuki [75g]
marchew – średnia marchew [80g]
pieprz czarny – 2 szczypty [2g]
chili w proszku - szczypta [1g]
Sposób przygotowania:
Obraną marchew i paprykę pokrój w cienkie pałeczki. Awokado ugnieć z sokiem z cytryny, jogurtem i przyprawami. Pastę zjedz za pomocą warzywnych pałeczek.
pomidory, suszone w oleju, po odsączeniu – 2 szt. [15g]
bazylia świeża – łyżka [5g]
Sposób przygotowania:
Wymieszaj pokruszony twaróg z jogurtem. Wkrój cząstki pomidora i posyp bazylią. Twarożek zjedz z pieczywem.
Sałatka z rukolą i borówkami 214 kcal
Składniki:
rukola – mała garść [30g]
borówka amerykańska – mała garść [50g]
ser, niebieski – mały plaster [20g]
olej rzepakowy - łyżeczka [5g]
ocet balsamiczny - łyżeczka [5g]
sok ze świeżej cytryny - do smaku [2g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
orzechy pistacjowe, obrane – łyżka [10g]
Sposób przygotowania:
Maliny wyłóż z lodówki kilkanaście minut przed podaniem. Wymieszaj rukolę z cząstkami sera i owocami. Przygotuj sos wymieszaj: olej, ocet balsamiczny, sok cytryny i przyprawy. Polej sosem i posyp orzechami.
Pudding chia z mango 214kcal
Składniki:
nasiona chia – łyżka [10g]
mango, obrane – 1/2 sztuki [80g]
mleko, 2% tłuszczu – 1/2 szklanki [125g]
wiórki kokosowe - łyżka [8g]
Sposób przygotowania:
Do garnuszka wlej 1/2 szklanki wody i zagotuj. Dodaj nasiona chia i zmniejsz ogień. Po kilku minutach dodaj mleko i wiórki. Poczekaj 10 minut aż nasionka dobrze nasiąkną. Przelej do miseczki i odstaw na noc. Przed podaniem ułóż na wierzchu cząstki mango.