Co jeść na kolację żeby nie przytyć? Oto propozycje od Ewy Chodakowskiej
Co jeść na kolację, żeby nie przytyć? Oto propozycje od Ewy Chodakowskiej
REKLAMA
myfitness.pl
'Żeby schudnąć nie wolno jeść po 18-stej' - to chyba największy dietetyczni mit, z którym dietetycy oraz trenerzy próbują się rozprawić. Kolację powinno zjeść się około 2 godzin przed pójściem spać. Ważne jednak, aby posiłek nie obciążał zbytnio żołądka przed snem. Oto 5 przepisów na lekkie kolacje od Ewy Chodakowskiej.
mięso z piersi indyka, bez skóry - 1/2 fileta [75g]
pomidory koktajlowe – 5 sztuk [100g]
orzechy włoskie – łyżka [10g]
oliwa z oliwek – 2 łyżki [20g]
musztarda – łyżeczka [14g]
sól biała – szczypta [1g]
pieprz biały – szczypta [1g]
Pierś z indyka natrzyj przyprawami i oliwą. Piecz w rękawie do pieczenia 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przekrój pomidorki na pół, a indyka pokrój w plastry. Ułóż sałatę i pozostałe składniki na talerzu, całość polej sosem z oliwy i musztardy. Na koniec posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.
Cukinia faszerowana 300 kcal
cukinia - mniejsza sztuka [225g]
oliwa z oliwek – łyżka [10g]
komosa ryżowa, sucha – 4 łyżki [40g]
pieczarka biała – 3 sztuki [30g]
pietruszka, liście - łyżka [4g]
cebula – 1/4 sztuki [25g]
Ugotuj komosę ryżową. Pokrój pieczarki w kosteczkę i podduś na oliwie. Wymieszaj komosę z pieczarkami, cebulą i posiekaną pietruszką. Dopraw do smaku. Cukinię przekrój, wydrąż środek i włóż przygotowany farsz. Zapiecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pokrój warzywa, wymieszaj z miksem sałat i plastrami mozzarelli. Posiekaj drobno listki bazylii, wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Wymieszaj sałatkę z bazyliowym pesto. Zjedz z grzanką z chleba.
Pomarańczowy indyk z sałatką 334 kcal
mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [100g]
curry w proszku - 2 szczypty [2g]
oliwa z oliwek - 3 łyżeczki [15g]
imbir korzeń - 1 cm [5g]
sok ze świeżej pomarańczy - 5 łyżek [30g]
pomidory, czerwone - średnia sztuka [200g]
oregano suszone - 2 szczypty [2g]
słonecznik, nasiona łuskane - łyżka [10g]
Mięso natrzyj curry, imbirem i sokiem. Upiecz w folii w piekarniku. Pomidory pokrój w cząstki. Skrop oliwą, przypraw i dodaj podprażony słonecznik.
Pomidory z cieciorką i słonecznikiem 329 kcal
pomidor - 1 szt. [200g]
cieciorka gotowana - 1/2 szklanki [120g]
szpinak - garść [40g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
słonecznik, nasiona, łuskane - łyżeczka [5g]
czosnek - mały ząbek [3g]
pieprz czarny - szczypta
tymianek suszony - szczypta
Cząstki pomidora wymieszaj ze szpinakiem, cieciorką, oliwą i pestkami. Przypraw.