Do miski wrzuć 2 garści świeżej rukoli, dodaj dwie łyżki płatków parmezanu. Wszystko skrop obficie cytryną i odrobiną oliwy. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem (może być kolorowy). Taka sałatka może być doskonałym dodatkiem do grillowanej ryby lub kurczaka.
Aby schudnąć, musisz jeść: tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej
Do miski wrzuć 4-5 przekrojonych pomidorków koktajlowych, pokrojonego w kostkę zielonego ogórka i 1/2 awokado. Dodaj 1/2 posiekanej cebuli i kilka czarnych oliwek. Posyp pokruszonym serem feta (mniej więcej 2 łyżki), świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Polej sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, wody, miodu i musztardy.
5 owoców, które podkręcą metabolizm i zapobiegną zaparciom
Do miski wrzuć 2 garści rukoli, 1/2 awokado i 1/2 melona (oba pokrojone w kawałki). Wszystko oprósz świeżo zmielonym pieprzem i polej sosem przygotowanym z: soku wyciśniętego z cytryny, odrobiny miodu, oliwy, 1/4 łyżeczki musztardy, soli i pieprzu. Możesz dodać 2 łyżki jagód lub borówek amerykańskich.
5 dietetycznych przepisów od Ani Lewandowskiej na upalne dni
Do miski wrzuć 2 garści mieszanki sałat, dodaj 1/2 pokrojonej na kawałki papryki czerwonej i zielonej, kilka oliwek i 1/2 posiekanej czerwonej cebuli. Składniki dokładnie wymieszaj, sałatkę oprósz świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną soli, łyżeczką startego na drobnej tarce parmezanu. Skrop oliwą i octem.
Do miski wrzuć 10-12 przekrojonych pomidorków koktajlowych, 1/2 pokrojonego na kawałki awokado, 1/2 zielonego ogórka (także pokrojonego na kawałki). Dodaj pokrojony w drobną kostkę sera mozzarella (1/2 dużej kulki). Posyp posiekanymi świeżymi ziołami (bazylia, tymianek). Oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą.