Aby schudnąć, musisz jeść: tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej
Aby schudnąć, musisz jeść: tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej
REKLAMA
myfitness.pl
Aby gubić zbędne kilogramy wcale nie trzeba się głodzić. Rygorystyczne diety nie przynoszą pożądanego efektu, a jedynie efekt jo-jo. Oto 35 zdrowych przepisów od Ewy Chodakowskiej, które pozwolą ci schudnąć zdrowo i bez efektu jo-jo.
Śniadanie: Owsianka z ciepłym musem jabłkowym 489 kcal
płatki owsiane – łyżek [60g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – kubeczek [150g]
jabłko - średnia sztuka [120g]
migdały płatki – łyżka [10g]
siemię lniane – łyżka [10g]
imbir mielony – szczypta [1g]
cynamon mielony – 2 szczypty [2g]
goździki mielone - szczypta [1g]
Płatki zalej jogurtem i odstaw na 10 minut. Zetrzyj jabłko podgrzej w małym garnuszku z przyprawami i siemieniem. Płatki polej musem jabłkowym i posyp migdałami.
II śniadanie: Pasta z awokado i warzywne pałeczki 191 kcal
awokado – 1/2 sztuki [70g]
sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [21g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 2 łyżki [40g]
Papryka czerwona – 1/2 średniej sztuki [75g]
marchew – średnia marchew [80g]
pieprz czarny – 2 szczypty [2g]
chili w proszku - szczypta [1g]
Obraną marchew i paprykę pokrój w cienkie pałeczki. Awokado ugnieć z sokiem z cytryny, jogurtem i przyprawami. Pastę zjedz za pomocą warzywnych pałeczek.
Obiad: Pieczony indyk z dynią 552 kcal
mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [150g]
dynia, obrana, surowa – 2/3 szklanki [150g]
ryż brązowy – 5 łyżek [50g]
burak, obrany, surowy – mała sztuka [60g]
sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [21g]
olej rzepakowy – łyżka [10g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
czosnek - mały ząbek [3g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
sól biała - szczypta [1g]
ocet balsamiczny - [5g]
tymianek suszony - szczypta [1g]
Cząstki indyka i dyni ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp tymiankiem, czosnkiem i skrop olejem. Piecz w 150'C przez 20 minut. Ugotowany ryż wymieszaj z tartym burakiem, oliwą, sokiem i pieprzem. Ułóż dynię i mięso na ugotowanym ryż.
Zmiksuj wszystkie składniki. Możesz rozrobić z niewielką ilością wody.
Kolacja: Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkami kiszonymi 364 kcal
ogórek kwaszony – 2 małe ogórki [80g]
fasola czerwona, gotowana, bez soli – 3 łyżki [60g]
rukola – średnia garść [30g]
oliwa z oliwek – łyżka [10g]
cebula, poszatkowana – 2 łyżki [20g]
dynia, pestki – 2 łyżki [20g]
pieprz czarny – szczypta [1g]
sól - szczypta [1g]
chleb żytni razowy - kromka [30g]
Ogórki pokrój w mniejsze cząstki. Wymieszaj z fasolą, rukolą i poszatkowaną cebulą. Przypraw, skrop oliwą i posyp podprażonymi pestkami dyni. Zjedz z pieczywem.
Dzień 2
Śniadanie: Placki bananowo - czekoladowe 437 kcal
banan, obrany - mały [80g]
jaja kurze całe - sztuka
olej rzepakowy – łyżka [10g]
otręby owsiane – duża łyżka [10g]
kuleczki Be Raw Oriental boost – opakowanie [50g]
Ugnieć banana i zmiksuj z resztą składników (oprócz kulek). Placki usmaż na patelni bez tłuszczu. Posyp placki kuleczkami.
Ugotuj kaszę na wodzie. Namocz daktyle na 2 godziny w ciepłej wodzie. Odcedź i zmiksuj z resztą składników.
Obiad: Łosoś z sałatką z pieczonych buraków 647kcal
łosoś, atlantycki, dziki, świeży - [150g]
burak, ze skórką - średnia sztuka [133g]
ser feta - plaster [40g]
ocet balsamiczny – łyżeczka [5g]
słonecznik, nasiona łuskane - łyżeczka [5g]
oliwa z oliwek – łyżeczka [5g]
szpinak – kilka listków [10g]
koper ogrodowy - [10g]
olej rzepakowy - łyżka [10g]
ryż brązowy, suchy – 5 łyżek [50g]
Rybę natrzyj olejem, koperkiem i upiecz w piekarniku. Burak owiń w folię i upiecz w piekarniku (180st. - 1,5 godz.). Ostudź, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ser pokrój w kostkę. Umyty szpinak wymieszaj z serem, burakiem i słupkami papryki. Posyp słonecznikiem, przyprawami i polej oliwą z octem. Danie zjedz z ugotowanym ryżem.
Podwieczorek: Pomarańczowy koktajl 135 kcal
marchew - duża sztuka [150g]
pomarańcza, obrana - 1/2 sztuki [75g]
gruszka - mała sztuka [65g]
siemię lniane - łyżeczka [5g]
Obierz marchew i pomarańczę. Zmiksuj z resztą składników.
Zmiksuj ugotowaną cieciorkę z resztą składników. Możesz dodatkowo troszkę wody aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Zjedz łyżeczką.
II śniadanie: Koktajl z cukinią 171 kcal
banan, obrany - mała sztuka [80g]
ogórek, zielony – średni [120g]
jabłko - mała sztuka [100g]
sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [21g]
siemię lniane – łyżeczka [5g]
Obierz cukinię i banana. Zmiksuj wszystkie składniki.
Obiad: Leczo z mango 627 kcal
mięso z piersi indyka, bez skóry – porcja [150g]
pomidor - duża sztuka [290g]
cukinia - 1/2 małej sztuki [120g]
mango, obrane - 1/3 sztuki [80g]
bazylia suszona – 2 szczypty [2g]
olej rzepakowy - 2 łyżki [20g]
kasza pęczak, sucha – 6 łyżek [60g]
kurkuma mielona – szczypta [1g]
Mięso natrzyj łyżką olejem i bazylią. Upiecz w piekarniku (w 180'C), aż mięso będzie miękkie. Cukinię, pomidor i mango pokrój w mniejsze cząstki. Cukinię i pomidora podduś na patelni z dodatkiem oleju i kurkumy. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj cząstki mango. Na talerz wyłóż ugotowaną al dente kaszę, sos i mięso.
Podwieczorek: Sałatka z rukolą i borówkami 214 kcal
rukola – mała garść [30g]
borówka amerykańska – mała garść [50g]
ser, niebieski – mały plaster [20g]
olej rzepakowy - łyżeczka [5g]
ocet balsamiczny - łyżeczka [5g]
sok ze świeżej cytryny - do smaku [2g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
orzechy pistacjowe, obrane – łyżka [10g]
Maliny wyłóż z lodówki kilkanaście minut przed podaniem. Wymieszaj rukolę z cząstkami sera i owocami. Przygotuj sos wymieszaj: olej, ocet balsamiczny, sok cytryny i przyprawy. Polej sosem i posyp orzechami.
Kolacja: Sałatka z rzodkiewkowa z jajkiem 340 kcal
rzodkiewka – ok. 5 – 6 sztuk [100g]
szczypiorek – 2 łyżki [16g]
jaja kurze całe – 2 sztuki
musztarda - łyżka [25g]
chleb żytni razowy - kromka [30g]
oliwa z oliwek – łyżeczka [5g]
słonecznik, nasiona łuskane, prażone na sucho, bez soli - łyżeczka [5g]
pieprz czarny – szczypta [1g]
Jajka ugotuj i obierz. Rzodkiewki pokrój w plastry i ułóż w miseczce, następnie połówki jaja. Wymieszaj musztardę z oliwą, szczypiorkiem, przyprawami i polej sałatkę. Dodaj słonecznik. Zjedz z pieczywem.
Dzień 4
Śniadanie: Jaglanka z bakaliami 421kcal
kasza jaglana, sucha – 5 łyżek [50g]
mleko, 2% tłuszczu – 2/3 szklanki [180g]
śliwki suszone - 3 sztuki [8g]
morele, suszone - 3 sztuki [18g]
orzechy włoskie – 2 sztuki [8g]
migdały - łyżeczka [5g]
skórka pomarańczowa, świeża - łyżeczka [3g]
cynamon mielony - szczypta [1g]
Kaszę jaglaną ugotuj na mleku. Pod koniec gotowania dodaj cynamon i śliwki. Przełóż do miseczki i dodaj resztę składników. Udekoruj świeżo startą skórką z pomarańczy.
II śniadanie: Kefir i pestki słonecznika 244kcal
kefir, 2% tłuszczu – szklanka [250g]
słonecznik, nasiona łuskane – 2 łyżki [20g]
Wypij kefir i zjedz pestki.
Obiad: Indyk, batat i brokuły 592 kcal
mięso z piersi indyka, bez skóry – filet [150g]
oliwa z oliwek – 3 łyżeczki [15g]
koper ogrodowy - 2 łyżki [16g]
batat, obrany – ½ średniej sztuki [120g]
otręby pszenne - łyżeczka [2g]
sól biała – szczypta [1g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
kurkuma mielona - szczypta [1g]
migdały – łyżka [10g]
brokuły – 2 garści [200g]
kasza jaglana, sucha – 3 łyżki [30g]
Batata obierz, podgotuj 10 minut na parze. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z kawałkami mięsa i różyczkami brokułów. Posyp pieprzem, pokruszonymi migdałami, polej olejem i piecz w piekarniku, aż mięso i batat będą miękkie. Danie podawaj z ugotowaną kaszą.
Podwieczorek: Sałatka z marchewki i pomarańczy 222kcal
marchew, obrana - średnia sztuka [105g]
pomarańcza, obrana – 1/2 małej sztuki [75g]
oliwa z oliwek – łyżka [10g]
sok ze świeżej pomarańczy – 3 łyżki [21g]
imbir korzeń – 1/2 łyżeczki [3g]
cynamon mielony - szczypta [1g]
słonecznik - łyżka [10g]
Marchew zetrzyj na tarce. Dodaj cząstki pomarańczy, słonecznik i tarty imbir. Przypraw i skrop sokiem i oliwą.
Kolacja: Jajka sadzone i pieczywo 318 kcal
2 jaja
Pomidor - średnia sztuka [200g]
awokado – 1/3 sztuki [50g]
chleb żytni razowy - kromka [30g]
pieprz czarny – szczypta [1g]
sól biała – szczypta [1g]
oregano suszone - szczypta [1g]
Przygotuj jajka sadzone na patelni bez tłuszczu. Przypraw. Danie zjedz z plasterkami awokado i pomidora. Zjedz z pieczywem.
Dzień 5
Śniadanie: Płatki żytnie z malinami 442 kcal
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – kubek [200g]
płatki żytnie – 5 łyżek [50g]
orzechy włoskie – 4 szt. [16g]
maliny - garść [100g]
wiórki kokosowe - łyżeczka [3g]
Maliny dodaj do płatków żytnich. Zalej jogurtem i posyp orzechami, kokosem.
II śniadanie: Koktajl banan i pomarańcza 172 kcal
banan, obrany - mała sztuka [80g]
awokado – 1/4 sztuki [35g]
pietruszka, liście – 4 łyżki [16g]
pomarańcza – 1/2 sztuki [75g]
Obierz owoce i zmiksuj dokładnie. Możesz dodać odrobinę wody.
Obiad: Ostry dorsz w pomidorach 614 kcal.
dorsz, filet, świeży - porcja [150g]
cebula - 1 sztuka [70g]
pomidory, czerwone – średnia sztuka [200g]
seler korzeniowy - 1/2 sztuki [120g]
olej rzepakowy - 2 łyżki [20g]
sok ze świeżej limonki – 3 łyżki [20g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 3 łyżki [60g]
ryż brązowy, surowy – 5 łyżek [50g]
ananas - 2 plastry [60g]
curry w proszku – 2 szczypty [2g]
chili w proszku – szczypta [1g]
Rybę umyj i pokrój w cząstki. Posyp przyprawami. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju. Dołóż rybę skrop delikatnie wodą. Duś pod przykryciem około 10 minut i dołóż cząstki pomidorków. Obrany seler zetrzyj na tarce, skrop sokiem i dodaj cząstki ananasa i jogurt. Rybę podaj z ugotowanym ryżem i sałatką z selera.
Podwieczorek: Kuleczki i jogurt 221 kcal
Be Raw Energy Bar: Surowe kakao, migdały, wiórki kokosowe, chlorella - 1 baton [40g]
Wymieszaj oliwę, przyprawy i sezam. Różyczki brokułów włóż do naczynia żaroodpornego. Zalej polewą. Piecz 15-20 minut w nagrzanym piekarniku 180'C.
Dzień 6
Śniadanie: Szakszuka na śniadanie 448 kcal
jaja kurze całe – 2 sztuki
awokado – 1/2 sztuki [70g]
chleb żytni razowy - kromka [31g]
bazylia suszona – szczypta [1g]
cebula, obrana – 1/2 małej sztuki [35g]
olej rzepakowy - łyżka [10g]
pomidor – duża sztuka [200g]
Cząstki pomidorów podduś z cebulą na oleju. Rozdziel troszkę pomidory i wbij jajka. Nakryj pokrywką i zmniejsz ogień. Przypraw i duś aż jajka się „zetna”. Zjedz z pieczywem posmarowanym awokado.
II śniadanie: Kanapka z fetą i burakiem 200kcal.
rukola – kilka listków [5g]
awokado – 1/4 sztuki [35g]
pieprz czarny – szczypta [1g]
ser feta – plaster [20g]
burak – kilka plasterków [10g]
chleb graham – 2 kromki [42g]
Na pieczywie rozsmaruj awokado. Płóż kawałki sera, plasterki buraka, rukolę i przypraw.
Obiad: Makaron z pieczoną cukinią i awokado 600kcal
makaron pełnoziarnisty, suchy – garść [70g]
cukinia - pół mniejszej sztuki [150g]
awokado – 1/2 sztuki [70g]
cebula – 1/2 małej sztuki [35g]
pomidory, czerwone – mała sztuka [120g]
czosnek - średni ząbek [6g]
pietruszka, liście – 3 łyżki [12g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
sól biała - szczypta [1g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
olej rzepakowy - łyżka [10g]
Cukinię pokrój w plastry i oprósz przyprawami. Na blaszce od piekarnika ułóż cukinię, plastry cebuli i wyciśnięty czosnek. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika (150st.) na 20 min. Ugotuj makaron al dente. Makaron wymieszaj z cebulą i cukinią. Dodaj cząstki awokado i pomidora. Skrop oliwą i posyp pietruszką.
Podwieczorek: Pudding chia z mango 214kcal
nasiona chia – łyżka [10g]
mango, obrane – 1/2 sztuki [80g]
mleko, 2% tłuszczu – 1/2 szklanki [125g]
wiórki kokosowe - łyżka [8g]
Do garnuszka wlej 1/2 szklanki wody i zagotuj. Dodaj nasiona chia i zmniejsz ogień. Po kilku minutach dodaj mleko i wiórki. Poczekaj 10 minut aż nasionka dobrze nasiąkną. Przelej do miseczki i odstaw na noc. Przed podaniem ułóż na wierzchu cząstki mango.
Kolacja: Wołowina z papryką, sałatka z pomidora 349 kcal
wołowina, polędwica – cienki plaster [80g]
olej rzepakowy – łyżka [10g]
czosnek - mały ząbek [3g]
papryka czerwona – 1/2 dużej [115g]
pomidor - duża sztuka [300g]
oliwa z oliwek - łyżeczka [5g]
pieprz, mielony – szczypta [1g]
Mięso rozbij tłuczkiem, natrzyj olejem, czosnkiem i papryką. Odłóż na godzinę do lodówki. Paprykę pokrój w plastry. Zgrilluj wszystko na patelni bez tłuszczu. Jeżeli będzie za twarde podlej niewielką ilością wody i podduś. Ćwiartki pomidorów skrop oliwą i przypraw.
Dzień 7
Śniadanie: Omlet z gruszką i polewą jogurtową 464kcal
jaja kurze całe – 3 sztuki
olej rzepakowy – łyżeczka [5g]
masło migdałowe, bez soli – ½ łyżki [13g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 3 łyżki [60g]
płatki owsiane - łyżka [10g]
pomarańcza, obrana – 1/4 pomarańczy [35g]
gruszka - mała sztuka [65g]
cynamon mielony - szczypta [1g]
gałka muszkatołowa, mielona - szczypta [1g]
Jajka dobrze roztrzep z płatkami i olejem. Na rozgrzaną patelnię wlej masę jajeczną. Piecz tak jak naleśnik z obu stron. Omlet przełóż na talerz. Rozsmaruj na omlecie masło i ułóż plasterki owoców. Polej jogurtem, miodem i cynamonem.
II śniadanie: Jogurt z miodem i kakao 221 kcal
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubek [180g]
miód pszczeli - łyżeczka [14g]
migdały - łyżka [10g]
kakao gorzkie – 2 szczypty [2g]
Wymieszaj wszystkie składniki.
Obiad: Ryba pieczona z selerem 532kcal
dorsz, świeży, filety bez skóry – porcja [150g]
marchew, obrana – mała [81g]
seler korzeniowy - mały kawałek na zupę [60g]
cytryna – 3 łyżki [21g]
ziemniaki, obrane – 3 sztuki [240g]
kapusta kiszona - szklanka [110g]
olej lniany – łyżeczka [5g]
pieprz, mielony - szczypta [1g]
tymianek suszony - szczypta [1g]
koperek – 2 łyżki [10g]
oliwa z oliwek – 3 łyżeczki [15g]
słonecznik - łyżeczka [5g]
Na papierze do pieczenia ułóż cienkie plasterki selera, rybę, pokruszony tymianek, słonecznik i skrop oliwą. Na wierzchu ułóż kilka plasterków cytryny. Przypraw. Piecz w nagrzanym piekarniku aż ryba będzie gotowa. Kapustę pokrój w mniejsze części, dodaj startą marchewkę i olej lniany. Przypraw i dokładnie wymieszaj. Danie zjedz z ugotowanymi ziemniakami.
Podwieczorek: Sałatka owocowa z serem 234 kcal
banan, obrany - mała sztuka [80g]
gruszka – 1/2 dużej sztuki [90g]
migdały, łuskane, blanszowane – łyżka [10g]
serek twarogowy, ziarnisty – 3 łyżki [50g]
Owoce pokój w plastry i skrop sokiem. Posyp migdałami i serem.
Kolacja: Kremowa zupa z dyni i marchewki 349 kcal
dynia, surowa, obrana – 1,5 szklanki [300g]
marchew - średnia sztuka [170g]
pietruszka, korzeń - średnia sztuka [50g]
olej rzepakowy - łyżka [10g]
dynia, pestki - łyżka [15g]
lucerna, kiełki – 2 łyżki [10g]
gałka muszkatołowa, mielona - szczypta [1g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
Kremowa zupa z dyni i marchewki 321kcal. Obrane warzywa pokrój w cząstki. Włóż do garnka i zalej szklanką wody. Duś aż warzywa będą miękkie. Przypraw, dodaj olej i zmiksuj na gładką masę. Udekoruj kiełkami.