Węglowodany nie są twoim wrogiem! 5 powodów dla których nie należy eliminować ich z diety

Nie chodzi o ich obecność w naszym menu, ale ich ilość i rodzaj. Należy więc po węglowodany sięgać świadomie i nie dopuszczać do niedoborów, które mogą się odbić na naszym zdrowiu i samopoczuciu. Dowiedz się, jak i dlaczego.

Węglowodany - czym są? Dlaczego są nam niezbędne?

Węglowodany to organiczne związki chemiczne, potocznie nazywane cukrami, które dzielą się na cukry proste i złożone. Choć zwykle upatrujemy w nich wroga szczupłej sylwetki, którego należałoby się pozbyć z menu, węglowodany są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przede wszystkim stanowią źródło energii, pozwalają utrzymać prawidłowy, stały poziom glukozy we krwi, warunkują krzepliwość krwi i dobry stan stawów. Jak więc widać, są nam bardzo potrzebne, ale ważna jest tu ich ilość i źródło. Zakłada się, że węglowodany powinny stanowić 50-60% naszej diety. Jako źródło węglowodanów, najlepsze są dla naszej diety naturalne produkty roślinne z pełnego przemiału: ryż, kasze, pieczywo, a także owoce i warzywa. W węglowodany są też bogate kupne słodycze, słodkie napoje gazowane etc, ale tych lepiej unikać.  

Węglowodany ważnym elementem diety

Ograniczenie węglowodanów nie wystarczy, żeby schudnąć
Ograniczenie węglowodanów nie wystarczy, żeby schudnąć Pinterest

Niedobór węglowodanów powoduje zmęczenie i senność

Kiedy z naszej diety znika glukoza, bardzo szybko pojawia się zmęczenie i senność. Stajemy się roztargnieni, rozdrażnieni, brak nam chęci do życia i motywacji do działania. A ta - gdy chcemy się pozbyć nadprogramowych kilogramów - jest szczególnie ważna i potrzebna. 

Jak jeść węglowodany i nadal tracić tłuszcz?

Węglowodany - ich niedobór powoduje problemy z trawieniem i zaparcia

Kiedy znacznie ograniczymy ilość węglowodanów w diecie, zwykle jednocześnie pozbawiamy się stałych "dostaw" błonnika pokarmowego, który reguluje prace jelit. W rezultacie pojawiają się kłopotliwe zaparcia i wzdęcia. 

Węglowodany - 8 mitów, w które wierzysz

Najlepiej sięgać po węglowodany w postaci kasz, ryżu, pieczywa z pełnego przemiału, owoców i warzyw
Najlepiej sięgać po węglowodany w postaci kasz, ryżu, pieczywa z pełnego przemiału, owoców i warzyw Pinterest

Niedobór węglowodanów może powodować nieświeży oddech

Drastyczne obniżenie ilości węglowodanów w diecie powoduje w naszym organizmie stan ketozy, czyli sytuację, kiedy stężenie glukozy we krwi jest większe niż stężenie ciał ketonowych. W takiej sytuacji przeważnie pojawia się nieświeży oddech. W takiej sytuacji na dłuższą metę nie działa częste szorowanie zębów, żucie mocno miętowych gum, czy używanie płynów do płukania ust. Żeby pozbyć się problemu, należy zmienić dietę.

W czym są węglowodany? Gdzie znajdziesz węglowodany proste a gdzie złożone? [WSZYSTKO O WĘGLOWODANACH]

Niedobór węglowodanów może źle wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie
Niedobór węglowodanów może źle wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie Pinterest

Węglowodany są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego

Niedobór węglowodanów w diecie wpływa negatywnie na prawidłowe działanie układu nerwowego. Glukoza to paliwo dla naszego mózgu, więc kiedy jej brakuje, pojawiają się problemy z koncentracją. Znacznie trudniej nam skupić się na pracy, dużo gorzej idzie nauka.

Węglowodany - wróg czy przyjaciel osoby aktywnej?

Brak odpowiedniej ilości węglowodanów w diecie utrudnia odchudzanie

Znacznie szybciej pozbędziemy się nadmiaru tkanki tłuszczowej, jeśli ograniczymy spożycie węglowodanów i postawimy na te z odpowiednich źródeł, niż gdy skrajnie ograniczymy ich ilość w naszym menu. Najlepiej sięgać po węglowodany złożone: owsianka, muesli, ciemne pieczywo.

Więcej o: