Węglowodany to organiczne związki chemiczne, potocznie nazywane cukrami, które dzielą się na cukry proste i złożone. Choć zwykle upatrujemy w nich wroga szczupłej sylwetki, którego należałoby się pozbyć z menu, węglowodany są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przede wszystkim stanowią źródło energii, pozwalają utrzymać prawidłowy, stały poziom glukozy we krwi, warunkują krzepliwość krwi i dobry stan stawów. Jak więc widać, są nam bardzo potrzebne, ale ważna jest tu ich ilość i źródło. Zakłada się, że węglowodany powinny stanowić 50-60% naszej diety. Jako źródło węglowodanów, najlepsze są dla naszej diety naturalne produkty roślinne z pełnego przemiału: ryż, kasze, pieczywo, a także owoce i warzywa. W węglowodany są też bogate kupne słodycze, słodkie napoje gazowane etc, ale tych lepiej unikać.
Węglowodany ważnym elementem diety
Kiedy z naszej diety znika glukoza, bardzo szybko pojawia się zmęczenie i senność. Stajemy się roztargnieni, rozdrażnieni, brak nam chęci do życia i motywacji do działania. A ta - gdy chcemy się pozbyć nadprogramowych kilogramów - jest szczególnie ważna i potrzebna.
Jak jeść węglowodany i nadal tracić tłuszcz?
Kiedy znacznie ograniczymy ilość węglowodanów w diecie, zwykle jednocześnie pozbawiamy się stałych "dostaw" błonnika pokarmowego, który reguluje prace jelit. W rezultacie pojawiają się kłopotliwe zaparcia i wzdęcia.
Węglowodany - 8 mitów, w które wierzysz
Drastyczne obniżenie ilości węglowodanów w diecie powoduje w naszym organizmie stan ketozy, czyli sytuację, kiedy stężenie glukozy we krwi jest większe niż stężenie ciał ketonowych. W takiej sytuacji przeważnie pojawia się nieświeży oddech. W takiej sytuacji na dłuższą metę nie działa częste szorowanie zębów, żucie mocno miętowych gum, czy używanie płynów do płukania ust. Żeby pozbyć się problemu, należy zmienić dietę.
Niedobór węglowodanów w diecie wpływa negatywnie na prawidłowe działanie układu nerwowego. Glukoza to paliwo dla naszego mózgu, więc kiedy jej brakuje, pojawiają się problemy z koncentracją. Znacznie trudniej nam skupić się na pracy, dużo gorzej idzie nauka.
Węglowodany - wróg czy przyjaciel osoby aktywnej?
Znacznie szybciej pozbędziemy się nadmiaru tkanki tłuszczowej, jeśli ograniczymy spożycie węglowodanów i postawimy na te z odpowiednich źródeł, niż gdy skrajnie ograniczymy ich ilość w naszym menu. Najlepiej sięgać po węglowodany złożone: owsianka, muesli, ciemne pieczywo.