5 produktów, które spowalniają metabolizm
Pokrój w plasterki białą część pora, 3 obrane marchewki i pół cebuli. Warzywa wrzuć na patelnię, dodaj odrobinę oliwy. Wszystko podsmażaj, często mieszając. Po 4-5 minutach przełóż warzywa do garnka, zalej je litrem bulionu warzywnego i gotuj pod przykryciem. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę startego na drobnej tarce imbiru. Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Dodaj 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, powstałą zupę dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj (uważaj, żeby nie przypalić). Podawaj z siemieniem lnianym lub razowymi grzankami.
Oto lista przypraw, które podkręcą przemianę materii i wspomogą układ trawienny
Ugotuj 2-3 garści bobu, odcedź, wrzuć do miski i poczekaj, aż wystygnie. Dodaj 3-4 łyżki groszku (konserwowego lub mrożonego, który należy lekko podgotować). Dodaj także 100-150 g pokrojonego w kostkę sera feta oraz odrobinę uprażonych na suchej patelni płatków migdałów.
Sięgaj regularnie po napój z TĄ przyprawą! Hamuje apetyt, podkręca metabolizm...
Do blendera wrzuć: dużego, obranego i pokrojonego na kawałki ogórka, 2 garści liści szpinaku baby, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, szczyptę pieprzu cayenne. Dodaj 200 ml jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Koktajl najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Jak podkręcić metabolizm przed snem? Pamiętaj o tych zasadach
Przekrój 4 czerwone papryki, usuń z nich gniazda nasienne. Ułóż skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C. Wyjmij z piekarnika, kiedy skórka zacznie się robić czarna, wtedy najłatwiej ją usunąć. Pokrój warzywo na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj szklankę ugotowanej ciecierzycy, 3-4 suszone pomidory, 2 ząbki czosnku, ulubione zioła (mogą być świeże lub suszone) i 1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę oliwy z oliwek.
Plan, jak podkręcić metabolizm i spalać tkankę tłuszczową przez całą dobę [GODZINA PO GODZINIE]
Do miski wrzuć 2 garści porwanych liści sałaty lub ulubionej mieszanki sałat. Dodaj 3-4 przekrojone pomidorki koktajlowe i odrobinę płatków parmezanu. Przygotuj sos z 3 łyżek jogurtu greckiego, rozdrobnionego ząbka czosnku (jeśli jest mały, użyj dwóch), soli, pieprzu, soku z cytryny i odrobiny musztardy. Na kilku kroplach oliwy usmaż pierś z kurczaka (wcześniej natrzyj ją ząbkiem czosnku, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem). Ciepłą pierś pokrój w plastry i rozłóż na sałacie. Do sałatki możesz też dodać grzanki zrobione z kromki pieczywa pełnoziarnistego.