Przygotowanie: Obierz i zetrzyj na grubej tarce buraczki z botwinki. Wrzuć do garnka i zalej litrem bulionu warzywnego. Gotuj kilka minut, aż buraki nieco zmiękną. Dodaj posiekane liście botwinki i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Odstaw do wystygnięcia. Pokrój w kostkę 2 małe zielone ogórki, 5 rzodkiewek, posiekaj szczypiorek. Wszystkie składniki wrzuć do garnka, wlej litr kefiru. Przypraw: rozdrobnionym ząbkiem czosnku, łyżką octu lub cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podawaj schłodzony, z jajkiem na twardo.
Chłodnik litewski - niezastąpiona ochłoda po treningu
Przygotowanie: Filet z łososia (ok 250 g) opłucz zimną wodą, osusz, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop sokiem z cytryny, oliwą, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piecz 20 minut z włączonym termoobiegiem. W międzyczasie przygotuj salsę: pokrój w drobną kostkę 1/2 awokado, 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli i 1/2 czerwonej papryki. Składniki wymieszaj, dodaj rozdrobniony ząbek czosnku, sok z 1/2 limonki, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i soli.
Przygotowanie: Ugotuj garść ulubionego makaronu, odcedź i przestudź. Wrzuć do miski, dodaj garść liści szpinaku baby, obraną i podzieloną na cząstki mandarynkę. Dodaj także po łyżce: suszonej żurawiny i orzeszków piniowych. Polej sosem przygotowanym z: soku z cytryny, oliwy, miodu, soli i pieprzu.
Dietetyczna sałatka z kurczakiem
Przygotowanie: Umyj i obierz 2 długie, zielone ogórki (jeśli mają duże pestki - usuń je). Ogórki pokrój w kostkę, pokrój także 2 łodygi selera naciowego, 1/2 zielonej papryki, 6-8 zielonych winogron. Posiekaj 2 ząbki czosnku, zieloną papryczkę chili. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, dodaj po garści listków świeżej kolendry i bazylii, 5 łyżek oliwy i 5 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżki octu winnego, szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem, jedz gazpacho mocno schłodzone.
Przygotowanie: Do miski wrzuć 2-3 garści mieszanki sałat, 6 przekrojonych truskawek, kilka orzechów włoskich. Dodaj pokrojoną w talarki 1/2 czerwonej cebuli. Na łyżce oliwy usmaż 1/2 oprószonej solą i pieprzem piersi z kurczaka, pokrój w plasterki i dodaj do sałatki. Posyp odrobiną parmezanu i polej sosem przygotowanym z: miodu, soku z cytryny, oliwy, octu, soli i pieprzu. Jeśli chcesz, do sałatki możesz dodać także usmażony, chrupiący boczek.
Sałatka. Przepisy na szybkie i pyszne dania na lato [3 PRZEPISY]