Przepisy na śniadanie rodem z Instagrama. Pyszne, proste i bardzo efektowne

Widzisz na Instagramie zdjęcia śniadań i z chęcią przygotowałabyś takie w swoim domu, jednak obawiasz się, że ich przygotowanie wymaga sporo wysiłku? Nic bardziej mylnego! Oto proste przepisy na instagramowe śniadanie.

Fit przepisy z jagodami w roli głównej od Ewy Chodakowskiej

Czekoladowe smoothie bowl

Czekoladowe smoothie bowl
Czekoladowe smoothie bowl http://www.runningwithspoons.com

Składniki:

  • 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
  • 1 mrożony banan
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • plasterki banana, orzechy laskowe, płatki kokosa, wiórki czekoladowe oraz ziarna sezamu do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do blendera wrzuć mrożonego banana, mleko migdałowe, masło orzechowe, płatki owsiane, kakao oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko zmiksuj na gładką masę i przelej do miseczki. Udekoruj wcześniej przygotowanymi dodatkami. 

Zdrowe i pyszne przekąski z diety dr Dąbrowskiej

Bruschetta z mascarpone i owocami

Bruschetta z mascarpone i owocami
Bruschetta z mascarpone i owocami themodernproper.com

Składniki:

  • 1 chałka z kruszonką
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 szklanka mascarpone
  • 1 szklanka borówek
  • 1 szklanka malin
  • 1/2 szklanki truskawek w plasterkach
  • 1/2 szklanki czereśni bez pestek
  • 1/3 szklanki miodu

Sposób przygotowania:

Jogurt grecki wraz z mascarpone i miodem ubij na gęsty krem. Pokrój chałkę na małe kromki i opiecz je w piekarniku lub tosterze. Na tak przygotowane grzanki nałóż przygotowany wcześniej serek i przystrój je owocami.

Pudding chia z musem truskawkowo-rabarbarowym

Puding chia z musem truskawkowo-rabarbarowym
Puding chia z musem truskawkowo-rabarbarowym choosingchia.com

Składniki:

Pudding chia:

  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mus truskawkowo-rabarbarowy

  • 1 szklanka rabarbaru, posiekana na małe kawałki
  • 1 szklanka truskawek pokrojonych na ćwiartki
  • 1 łyżka syropu klonowego

Sposób przygotowania:


W misce wymieszaj nasiona chia, mleko kokosowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Odłóż do lodówki, by mieszanka zgęstniała i zrobił się pudding.
W małym garnuszku umieść rabarbar, truskawki i syrop klonowy. Gotuj przez 10 minut, mieszając co kilka minut i pozwól by nadmiar wody wyparował z owoców. Do szklanki lub małego pucharka przełóż trochę puddingu, a na górę dodaj lekko ostudzony mus truskawkowo-rabarbarowy.

Pyszne owocowe sorbety w sam raz na upał

Gofry Red Velvet

Gofry red velvet
Gofry red velvet cafedelites.com

Składniki:

  • 2 duże jaja
  • 1, 5 szklanki mleka migdałowego
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru brązowego lub kokosowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku
  • 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania: 

Przygotuj dwie miski. W jednej zmieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre, oprócz barwnika. Do miski z mokrą masą dodawaj suche składniki, nieustannie mieszając. Kilka łyżek tak przygotowanej masy odłóż do osobnej miseczki i dodaj do niej kilka kropel barwnika spożywczego, by nabrała intensywnie czerwonej barwy. Na rozgrzaną gofrownicę nalewaj porcję ciasta, po czym małą łyżeczką nakładaj trochę czerwonego ciasta i widelcem wykonuj zygzaki, łącząc delikatnie masy. Piecz gofry jak zwykle.

10 pomysłów na arbuza! Wypróbuj przepisy na dietetyczne przekąski i napoje arbuzowe

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.