Do blendera wrzuć 2 szklanki truskawek bez szypułek, dodaj łyżkę soku wyciśniętego z cytryny lub limonki. Jeśli truskawki są bardzo kwaśne, możesz dodać pół łyżki miodu lub syropu z agawy. Wlej pół szklanki wody. Składniki zmiksuj na gładką masę, przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Kiedy sorbet dobrze się zmrozi, formuj kulki.
5 przekąsek na letni upały, które mają mniej niż 100 kalorii [FIT PRZEPISY]
Do blendera wrzuć pokrojone na kawałki mango, dodaj łyżkę soku z limonki oraz odrobinę otartej skórki tego owocu. Dodaj także garść listków mięty i szklankę wody. Składniki zmiksuj na gładką masę, przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Kiedy sorbet dobrze się zmrozi, formuj kulki.
Dietetyczne desery [6 przepisów]
Obierz 4 owoce kiwi (jeśli są małe - 5). Każdy owoc przekrój na 4 części, wrzuć je do blendera. Dodaj 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny lub limonki. Składniki zmiksuj na gładką masę, przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Kiedy sorbet dobrze się zmrozi, formuj kulki.
Opłucz na sitku 2 szklanki jagód, odsącz je i wsyp do blendera. Dodaj łyżkę soku wyciśniętego z cytryny, pół łyżeczki miodu i 3-4 łyżki jogurtu typu greckiego. Składniki dokładnie zblenduj, następnie dodaj pół szklanki wody i ponownie zblenduj, aż uzyskasz idealnie gładką masę. Przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Kiedy sorbet dobrze się zmrozi, formuj kulki.
Miąższ z 1/2 arbuza pokrój na kawałki i usuń dokładnie wszystkie pestki. Wrzuć go do blendera, dodaj łyżeczkę miodu lub syropu z agawy oraz 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. Możesz dodać 2-3 listki świeżej mięty. Składniki dokładnie zblenduj, gotowy sorbet wstaw do zamrażalnika. Kiedy dobrze się zmrozi - nakładaj do miseczek lub formuj w kulki.