Zdrowe i pyszne przekąski z diety dr Dąbrowskiej. Wypróbuj koniecznie!

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej jest inaczej nazywana postem leczniczym, który ma za zadanie wzmocnić nasze zdrowie i oczyścić organizm z toksyn. Wypróbuj wybrane przez nas przepisy na smaczne i proste przekąski.

Legalny doping dla sportowców. Energetyczny koktajl z buraka [HAPS FIT]

Warzywne słupki

Składniki:
- 2 ogórki gruntowe
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 brokuła
- 1/2 kalafiora
- kilka rzodkiewek
- kilka plasterków czerwonej cebuli
- kilka kawałków kapusty czerwonej

Przygotowanie:
Warzywa umyj i pokrój na kawałki. Brokuł i kalafior podziel na małe różyczki i gotuj na parze przez ok. 5 minut. Po wyjęciu przelej je gorącą wodą - nadal będą chrupiące, a zarazem łatwiejsze do pogryzienia. Możesz trzymać je gotowe w lodówce i sięgać po nie, gdy najdzie cię ochota, żeby coś przekąsić między posiłkami.

Jakie korzyści przynosi dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej?  

Brokuły korzystnie wpływają na układ pokarmowyBrokuły korzystnie wpływają na układ pokarmowy Pinterest

Suszone pomidory

Składniki:
- 2 duże pomidory
- zioła do posypania

Przygotowanie:
Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 °C z funkcją termoobiegu. Ułóż plasterki pomidora na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi małe odstępy. Wstaw do piekarnika i piecz 30 min z każdej strony. Gotowe pomidorki posyp przyprawami. Możesz też przygotować tę przekąskę w suszarce do warzyw - tu czas przygotowania zależy od mocy i wielkości sprzętu. U mnie pomidory są gotowe po mniej więcej 40 min. 

Karolina Szostak znowu na diecie 'Trzeci rok z rzędu robię post dr Dąbrowskiej'. Chce być jeszcze chudsza?

Suszone pomidory są zdrowe i małokaloryczneSuszone pomidory są zdrowe i małokaloryczne Pinterest

Suszona cukinia

Składniki:
- 1 cukinia
- ulubione przyprawy (najpełniejszy smak uzyskasz, jedynie delikatnie posypując cukinię solą)

Przygotowanie:
Cukinię umyj, osusz i pokrój w plasterki o grubości mniej więcej 3 mm - tu świetnie sprawdzi się szatkownica. Gotowe plastry oprósz ulubionymi ziołami lub przyprawami i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 100°C z funkcją termoobiegu, wstaw blachę i piecz cukinie ok 1,5 godziny - po pierwszych 40 min. obróć plasterki. Co jakiś czas sprawdzaj, czy plastry zanadto się nie zrumieniły - łatwo je przypalić. Dokładny czas pieczenia zależy od grubości plastrów. Zrumienioną i chrupiącą cukinię wyciągnij z piekarnika szybciej. 

TE polskie gwiazdy przeszły niesamowitą metamorfozę! Wybraliśmy takie, które zwalą was z nóg

Suszona cukinia to zdrowa alternatywa dla chipsówSuszona cukinia to zdrowa alternatywa dla chipsów Pinterest

Dip z pomidorów

Składniki:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średnia papryka
- kurkuma
- odrobina soli
- pieprz

Przygotowanie:
Paprykę i seler dokładnie umyj i gotuj na parze ok. 20 min. albo piecz w piekarniku w naczyniu żaroodpornym ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu paprykę obierz ze skórki, a łodygę selera pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj koncentrat i przyprawy, zmiksuj całość blenderem na jednolitą masę

Ten naturalny dip, to świetny dodatek do placków i kotletów warzywnych, czy przekąsek. Doskonale komponuje się tez z suszonymi plastrami cukinii. Egzotyczny smak sosu pomidorowego uzyskasz, jeśli dodasz do niego odrobinę cynamonu.

Dip z pomidorów można dodawać do potraw na ciepło lub jeść z surowymi warzywamiDip z pomidorów można dodawać do potraw na ciepło lub jeść z surowymi warzywami Pinterest

Tapioka. Pudding, który odchudza i ma mało kalorii

Sorbet z grejpfruta

Składniki: 
- 1 grejpfrut
- 10 kostek lodu

Przygotowanie: 
Obierz grejpfruta i zmiksuj go z lodem w mocnym blenderze. Sorbet możesz jeść od razu albo jako dodatek do surówki, np. z cukinii.

Sorbet grejpfrutowy to zdrowy i lekki deserSorbet grejpfrutowy to zdrowy i lekki deser Pinterest

Przepisy pochodzą z książki "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®", Beata Anna Dąbrowska, wydawnictwo WAM.

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA