Składniki:
- 2 ogórki gruntowe
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 brokuła
- 1/2 kalafiora
- kilka rzodkiewek
- kilka plasterków czerwonej cebuli
- kilka kawałków kapusty czerwonej
Przygotowanie:
Warzywa umyj i pokrój na kawałki. Brokuł i kalafior podziel na małe różyczki i gotuj na parze przez ok. 5 minut. Po wyjęciu przelej je gorącą wodą - nadal będą chrupiące, a zarazem łatwiejsze do pogryzienia. Możesz trzymać je gotowe w lodówce i sięgać po nie, gdy najdzie cię ochota, żeby coś przekąsić między posiłkami.
Jakie korzyści przynosi dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej?
Suszone pomidory
Składniki:
- 2 duże pomidory
- zioła do posypania
Przygotowanie:
Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 °C z funkcją termoobiegu. Ułóż plasterki pomidora na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi małe odstępy. Wstaw do piekarnika i piecz 30 min z każdej strony. Gotowe pomidorki posyp przyprawami. Możesz też przygotować tę przekąskę w suszarce do warzyw - tu czas przygotowania zależy od mocy i wielkości sprzętu. U mnie pomidory są gotowe po mniej więcej 40 min.
Suszona cukinia
Składniki:
- 1 cukinia
- ulubione przyprawy (najpełniejszy smak uzyskasz, jedynie delikatnie posypując cukinię solą)
Przygotowanie:
Cukinię umyj, osusz i pokrój w plasterki o grubości mniej więcej 3 mm - tu świetnie sprawdzi się szatkownica. Gotowe plastry oprósz ulubionymi ziołami lub przyprawami i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 100°C z funkcją termoobiegu, wstaw blachę i piecz cukinie ok 1,5 godziny - po pierwszych 40 min. obróć plasterki. Co jakiś czas sprawdzaj, czy plastry zanadto się nie zrumieniły - łatwo je przypalić. Dokładny czas pieczenia zależy od grubości plastrów. Zrumienioną i chrupiącą cukinię wyciągnij z piekarnika szybciej.
TE polskie gwiazdy przeszły niesamowitą metamorfozę! Wybraliśmy takie, które zwalą was z nóg
Dip z pomidorów
Składniki:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średnia papryka
- kurkuma
- odrobina soli
- pieprz
Przygotowanie:
Paprykę i seler dokładnie umyj i gotuj na parze ok. 20 min. albo piecz w piekarniku w naczyniu żaroodpornym ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu paprykę obierz ze skórki, a łodygę selera pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj koncentrat i przyprawy, zmiksuj całość blenderem na jednolitą masę.
Ten naturalny dip, to świetny dodatek do placków i kotletów warzywnych, czy przekąsek. Doskonale komponuje się tez z suszonymi plastrami cukinii. Egzotyczny smak sosu pomidorowego uzyskasz, jeśli dodasz do niego odrobinę cynamonu.
Tapioka. Pudding, który odchudza i ma mało kalorii
Składniki:
- 1 grejpfrut
- 10 kostek lodu
Przygotowanie:
Obierz grejpfruta i zmiksuj go z lodem w mocnym blenderze. Sorbet możesz jeść od razu albo jako dodatek do surówki, np. z cukinii.
Przepisy pochodzą z książki "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®", Beata Anna Dąbrowska, wydawnictwo WAM.